Tači najavio imenovanje članova CIK-a u četvrtak

Foto: info.ks. net

Nakon isteka mandata članova Centralne izborne komisije (CIK) blokiran je rad ove institucije, a ta blokada traje već godinu dana. Iako je još početkom godine kosovski predsednik Hašim Tači najavio da će uskoro imenovati članove CIK-a, to se ipak nije dogodilo.

Tim povodom reagovala je danas američka ambasada koja je u saopštenju za medije pozvala predsednika Tačija da odmah imenuje članove CIK-a, i tako omogući rad ove institucije „koja će na kredibilan i nezavisan način da radi u ime naroda“.

Američka ambasada izrazila je i zabrinutost zbog kašnjenja u imenovanju deset predstavnika CIK-a. Prema njihovom mišljenju, CIK je zbog toga onesposobljen za „obavljanje osnovnih funkcija, što je razlog zbog kojeg više od 30 članova skupština opština i jedan član Skupštine Kosova nisu bili u mogućnosti da preuzmu svoje dužnosti“.

Jedan od 30 odbornika kome nije verifikovan mandat je i Dušan Milunović odbornik u SO Severna Mitrovica ispred građanske inicijative SDP.

U izjavi za KoSSev Milunović kaže da usled blokade CIK-a, u skupštini je mogao da bude prisutan samo kao običan građanin. „Nisam mogao ni da imam reč, ni da glasam, niti bilo šta“ , kaže Milunović dodajući da je time oštećen ne samo on, već i njegova politička opcija GI SDP, jer je umesto tri imala dva odbornika u lokalnoj skupštini.

Navodi i da je jednom otišao u Centralnu izbornu komisiju u Prištini da se informiše o situaciji, međutim u razgovoru sa njihovim pravnikom saopšteno mu je „da to nije do njih, da je to neka politička odluka koja utiče na rad CIK-a, da nisu u mogućnosti, da će to biti uskoro“. „Nikada nismo imali zvaničan datum, ovo je prvi put da neko zvanično kaže datum“ , kaže Milunović.

Očekuje da će im mandati biti verifikovani u narednih petnaestak dana. Ipak, zbog trenutne situacije u opštinama na Severu, konkretno u Mitrovici, kaže da ne veruje da će „za vreme ovog mandata ikada biti u mogućnosti da bude u toj skupštini, da nešto kaže“, pošto je većina odbornika novembra prošle godine potpisala deklaraciju o prestanku saradnje sa prištinskim institucijama i od tada SO Severna Mitrovica nije ponovo zasedala.

Tražiće naknadu štete za period za koji nije mogao da verifikuje svoj mandat. „Morao sam da se odreknem posla koji sam ranije radio. Ja sam u periodu od skoro više od godinu dana , bio bez ikakvih primanja, nadajući se da će se to rešiti, ali godinu dana je prošlo.“

Konsultujući se sa advokatima, kako kaže, saznao je da je njihova zakonska obaveza da verifikuju mandat u roku od 21 dan. „Ja sam regularno učestvovao na izborima, nažalost nesrećnim slučajem je trebalo da budem zamena pokojnom Oliveru Ivanoviću ali ipak mislim da je to moje legitimno pravo koje ću pokušati da ostvarim i preko suda“, izjavio je Milunović.

Takođe su naveli da je zbog odugovlačenja imenovanja izazvana „sumnja naroda u rad ove institucije kao jedne od najučinkovitijih i nestranačkih institucija na Kosovu“.

Samo nekoliko sati nakon saopštenja američke ambasade oglasio se kabinet Kosovskog predsednika Hašima Tačija saopštenjem za medije kojim je najavljeno da će u toku ove nedelje biti imenovani novi članovi CIK-a.

Kako se navodi u saopštenju novi članovi CIK-a položiće zakletvu pred predsednikom Tačijem u četvrtak 28. marta.

Pre reakcije američke ambasade u Prištini, blokada CIK-a bila je i tema vanredne sednice Skupštine Kosova, a opoziciona LDK je najavljivala i tužbu protiv Tačija. Ove akcije, međutim, nisu dovele do rezultata.

Pročitajte još:

Kosovska skupština o blokadi CIK-a, bez kvoruma za glasanje

Ombudsman istražuje da li Tači krši kosovski ustav

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.