Ugljare i Preoce: Posle peticije albanskih porodica za pripajanje Kosovu Polju, stiže peticija srpskih porodica protiv iste inicijative

FOTO: RTK2

Nakon što je opština Gračanica 12. septembra na osnovu, kako je tada objasnio gradonačelnik ove opštine, Srđan Popović, zahteva meštana usvojila predlog gradonačelnika o poklanjanju dela katastarskih zona Ugljare i Preoce susednoj opštini Kosovo Polje, pristižu nove peticije i kontrapeticije drugih meštana sela u ovim katastarskim zonama za pripajanje, odnosno protiv pripajanja opštini Kosovo Polje. U poslednjoj, Srbi koji žive u spornim katastarskim zonama, predali su opštini Gračanica, kao reakciju na peticiju komšija Albanaca, kontrapeticiju sa 600 potpisa kojom zahtevaju da ostanu u sastavu opštine Gračanica, preneo je juče RTK2.

Dve peticije

Ovo nije jedina peticija predata u ovom pokušaju izmena administrativnih linija između opštine Gračanica i opštine Kosovo Polje. Sredinom prošle nedelje sto devedeset i jedna albanska porodica, koje žive u selu Ugljare, ali van teritorije od 108 ha koju je opština Gračanica već poklonila opštini Kosovo Polje, potpisale su peticiju za pripajanje opštini Kosovo Polje.

Tom peticijom zahtevalo se od Ministarstva lokalne samouprave i Skupštine da odobri sporazum između dve opštine.

Kao odgovor na ovu peticiju, 600 Srba iz istog sela predali su kontrapeticiju, u kojoj traže da ne dođe do pripajanja i ovih sela opštini Kosovo Polje.

Peticija koju su Albanci iz Ugljara predali Opštini Kosovo Polje, odnosila se na pripajanje dela Ugljara gde oni čine većinu, a ne kako su pojedini mediji preneli na pripajanje čitavog sela u kome je većinsko srpsko stanovništvo, prenosi RTK2.

Ni jedna od ove dve peticije nije prethodila inicijalnoj odluci opštine Gračanica da dve katastarske zone u svom posedu pokloni susednoj opštini.

MALS promenilo mišljenje: Odluka o uređenju katastarskih zona ipak zakonita

Sama odluka opštine Gračanica posle koje su usledile dodatne peticije, mnogi politički akteri, među kojima i pokret Samoopredeljenje ocenili su neustavnom, a iako se u dopisu gradonačelnika Kosova Polja Burima Beriše skupštini ove opštine 10. oktobra kada je i ova lokalna skupština usvojila Predlog o uređenju katastarskih zona, našla informacija da je Ministarstvo administracije i lokalne samouprave samo dan nakon usvajanja odluke opštine Gračanice donelo odluku da je ista odluka zakonita, sam MALS je ovu informaciju inicijalno demantovalo. Međutim, kako je juče preneo RTK2, na osnovu uvida u saopštenje MALS-a, ova institucija je promenila svoj stav.

MALS je u obavezi da u roku od 15 dana da ocenu zakonitosti svakog opštinskog akta

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbom 01/2017 Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) o proceduri za izradu i objavljivanje opštinskih akata, opštine su dužne da svaku odluku, odnosno opštinski akt u roku od 7 dana nakon izglasavanja na skupštini proslede MALS-u na ocenu zakonitosti.  MALS ima rok od 15 dana da oceni zakonitost dokumenta poslatog na reviziju.

„Ministarstvo administracije i lokalne samouprave nakon razmatranja sadržaja ocenjuje da je odluka sa proceduralnog aspekta u saglasnosti sa zakonskim odredbama i kao takva može proizvesti pravni efekat,” navodi se u saopštenju MALS-a, u koje je RTK2 imao uvid.

Na sajtu MALS-a još uvek nije objavljena ocena zakonitosti odluke skupštine opštine Gračanica. Poslednji dokument iz ove kategorije objavljen na ovom sajtu je pozitivna ocena zakonitosti odluke opštine Severna Mitrovica pod nazivom „Odluka za razmenu opstinsko svoinu – zemliste sa fizickom licem“ objavljene 18.09.2018.

Srbe iz Ugljara pogrešno informisali mediji

S druge strane, Srbi iz Ugljara su nakon neproverenih informacija koje su preneli pojedini mediji, pokrenuli peticiju kojom se protive pripajanju čitavog sela Opštini Kosovo Polje, piše RTK2.

“U svoje lično ime kažem da za tako nešto ne postoji šansa. Mi smo pripali Opštini Gračanica i tu ćemo ostati, a nekima je to možda i u interesu, ako hoće da prodaju i odu odavde. Ja ću ostati ovde i neću prodavati, ostajemo u Opštini Gračanica, to je moje lično mišljenje,“ kaže Miroslav Lazić iz Ugljara za RTK2.

„Kako odluči većina, tako ću i ja postupiti. Ako meštani hoće da se pripojimo, tako ću i ja, ako neće i to ću podržati,“ kaže Trajan Jović iz Ugljara.

Gradonačelnik pokrenuo inicijativu za uređenje katastarskih zona na zahtev meštana, ali za peticiju čuo iz medija, u isto vreme uveren da srpski meštani Ugljara ne žele da se pripoje Kosovu Polju

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović tvrdi da nije dobio zvanično obaveštenje o pokretanju peticije albanskih meštana Ugljara i da je o ovoj inicijativi saznao iz medija. Nakon sastanka sa Srbima iz ovog sela, uveren je da Ugljarčani ne žele da se veći deo Ugljara pripoji Kosovu Polju.

“Ja sam o toj inicijativi čuo iz medija, zvanično obaveštenje nisam dobio. Kao što znate, mi smo proces uređenja katastarskih linija sa opštinom Kosovo Polje počeli u septembru na zahtev meštana. Što se nas tiče, mi smo pokrenuli tu inicijativu, sada su na redu druge nadležne institucije. Nadležno ministartvo je potvrdilo da je inicijativa u skladu sa zakonom, ostaje da vidimo da li će o tome raspravljati Skupština,“ rekao je za RTK2 gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Zakon od vitalnog interesa

Zakon o administrativnim granicama opština jedan je od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

Povezani članci:

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

MALS nije doneo ocenu o zakonitosti odluke SO Gračanica i SO Kosovo Polje o uzajamnom uređenju katastarskih linija

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Racionalni gradonačelnik Gračanice: Srbi ne žive u Prištini, Peći i ĐakoviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.