Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zemlja koju Gračanica poklanja Kosovu Polju
FOTO: Insajder

Nakon što je opština Gračanica pre mesec dana, posle glasanja svojih odbornika, odlučila da pokloni 100 ha svoje zemlje na kojoj se nalazi i elitno naselje Marigona, odbornici SO Kosovo Polje usvojili su danas, kako se to zvanično navodi kao predlog odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje u katastarskim zonama Preoce i Ugljare. Kosovska opozicija oštro kritikuje odluku gradonačelnika Kosova Polja koji čak navodi da se radi o „vraćanju dela teritorije“, i kažu da on inače ne prisustvuje sednicama SO, ali da je danas ne samo došao, već navodno i izvršio pritisak da se glasa. Kritikuje i SLS.

Gradonačelnik Kosova Polja: Gračanica odlučila da nam vrati deo teritorije

Za usvajanje ove odluke glasalo je 15 odbornika, a 9 je bilo protiv.

Predlog odluke pred odbornike SO Kosovo Polje stavio je gradonačelnik ove lokalne samouprave Burim Beriša. U obrazloženju prosleđenom Skupštini, Beriša je naveo da se 24. avgusta, na osnovu zahteva stanovnika, obratio nadležnima u Opštini Gračanica da katastarske zone Preoce i Ugljare „pređu u nadležnost opštine Kosovo Polje“.

„SO Gračanica je usvojila odluku da nam se vrati jedan deo teritorije. Njihova odluka je zakonska. Ministarstvo administracije lokalne samouprave je ocenilo da je ova odluka zakonska,“ tvrdi gradonačelnik Opštine Kosovo Polje.

Povezani članci

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Srpska lista pita, ali i ima odgovor

Ipak, u materijalu koji su uoči sednice dobili odbornici, nije bilo navedeno kolika će površina teritorije opštine Gračanica biti predata opštini Kosovo Polje.

„U materijalu koji smo dobili piše samo katastarska zona Ugljare i katastarska zona Preoce. Mene interesuje o kojoj površini se radi i kolika je površina naselja Marigona,“ upitao je odbornik Srpske liste Ljubiša Ćirković.

Gradonačelnik Kosova Polja nije odgovorio na ovo pitanje.

Odgovor je dan ranije dao njegov kolega Srđan Popović. On je potvrdio da će predlogom o uređenju katastarskih zona opštini Kosovo Polje pripasti oko sto hektara zemljišta sadašnje opštine Gračanica.

Srpska liberalna stranka protiv i ukazuje na nelogičnosti: Da se poništi maglovita i atipična odluka, insistiramo na transparentnosti

Odluku o ovom poklonu, ali i „razgraničenju“ oštro kritikuju i poslanici Samostalne liberalne stranke (SLS) u gračaničkoj skupštini, u kojoj su glasali i protiv. U saopštenju za medije ističu nelogičnosti:

„Ovaj predlog je usvojen na predlog predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića, koji je istakao da je inicijativu pokrenuo na zahtev građana opštine Gračanica. Međutim, danas nakon što je održana sednica u SO Kosovo Polje, predsednik opštine Kosovo Polje, Burim Beriša, navodi da je zahtev potekao od strane građana njihove opštine. Na čiji je zahtev zaista pokrenuta inicijativa o izmeni graničnih linija i dalje je nejasno, jer nijedna od opština nije obelodanila upućen zahtev građana koji se navodi u saopštenjima oba aktera ovog procesa.“

Zameraju i sledeće:

„U predlogu odluke za izmenu katastarskih linija predsednika opštine Gračanica ne navodi se zahtev opštine Kosovo Polje upućen 24.08.2018., po rečima predsednika opštine Kosovo Polje, niti je navedeni zahtev dostavljen u materijalu za sednicu odbornicima SO Gračanica.“

Izvesno je da će uslediti proces pomeranja graničnih linija, ali ne i ko su istinski pokretači ovog postupka, navode iz Srpske liberalne stranke i zahtevaju da se ova „maglovita i atipična odluka poništi i insistira na transparentnosti i formalizaciji zahteva.“

Prema saznanjima New press podukcije, uređenjem katastarskih linija između opština, predviđeno je da oko 108 hektara teritorije opštine Gračanica pripadne opštini Kosovo Polje. Na toj teritoriji nalazi se i 445 uglavnom stambenih objekata, od kojih su tri u vlasništvu Srba, a ostali u vlasništvu Albanaca.

Samoopredeljenje oštro reagovalo, tvrdeći da se Gračanica „etnički čisti“.

„Svaki pokušaj da se promeni etnički sastav ili teritorijalne promene koje su u suprotnosti sa interesima naroda Kosova, zakonima i Ustavom, trebalo bi da bude neprihvatljivo, kako za institucije Kosova, tako i za građane Kosova,“ rekao je poslanik ovog pokreta Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla)

Samoopredeljenje je promenu granica između dve opštine nazvalo protivustavnom. Tvrde da granice može da promeni samo skupština, odnosno, da se mogu izmeniti samo zakonom, odnosno izmenom i dopunom Zakona o administrativnim granicama, piše danas kosovska štampa.

Samu odluku okarakterisali su da je bez presedana, donešena u žurbi i bez konsultacije sa građanima, javlja Klan Kosova.

Tvrde da gradonačelnik Beriša koji inače, kako navode, ne prisustvuje opštinskim sednicama sve do jučerašnjeg dana, sada je, osim što je na sednici bio, i izvršio pritisak.

Mediji u Prištini navode da je i LDK glasala za ovakvu odluku, dok je sa druge strane, u gračaničkoj opštini, protiv bila samo stranka Nenada Rašića.

Elitno naselje „Marigona“ nadomak Prištine prostire se na 595 parcela, ukupne površine 795.136 kvadratnih metara i popularno je među onim Albancima koji su bolje platežne moći. Prošlog meseca je na predlog opštinskih organa u Gračanici, a sa 14 glasova za, na sednici ove SO, usvojen predlog gradonačelnika Srđana Popovića, koji se tada nalazio u Beogradu, da se omogući prepis katastarskih zona Preoce i Ugljare, iz vlasništva opštine Gračanica u vlasništvo opštine Kosovo Polje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.