Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

Zemlja koju Gračanica poklanja Kosovu Polju

Nebojša Lekić iz Preoca živi u opštini Gračanica, a uskoro bi mogao da postane stanovnik opštine Kosovo Polje. To zato što je Gračanica odlučila da opštini Kosovo Polje „pokloni“ deo svoje opštinske teritorije, a da stanovnici koji tu žive o tome nisu bili ni obavešteni a ni saglasni.

Zapravo, na zahtev gradonačelnika Srđana Popovića Skupština opštine Gračanica je 12. septembra donela odluku da deo teritorije Preoca i Ugljara ustupi Kosovu Polju, odnosno oko 108 hektara. Ubrzo nakon toga, i opština Kosovo Polje je usvojila predlog odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje u katastarskim zonama Preoce i Ugljare.

Lekić je vlasnik zemljišta u delu Preoca koji bi trebao da se pripoji opštini Kosovo Polje, u blizini novoizgrađenog naselja Marigona. On je bojazan da će lokalno rukovodstvo iz Kosova Polja pretvoriti to poljoprivredno zemljište u građevinsko, što većini meštana ne odgovara.

“Opština Kosovo Polje će dozvoliti bespravnu ili pravnu gradnju, ali to ne ide na ruku srpskom stanovništvu koje ovde živi. Do rata smo imali oko 700 hektara obradive površine u tom delu, sada je to prepolovljeno, što izgradnjom autoputa, što prodajom. Tamo gde je izgrađena Marigona je veoma plodno zemljište, na taj način je uništeno poljoprivredno zemljište. Samo zbog autoputa je godišnje uništeno oko 400 tona pšenice i 200 tone brašna, ali niko o tome ne vodi računa,” kaže Lekić za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Lekić ocenjuje i da će poljoprivredno zemljište u Preocu, koje je u vlasništvu kosovskih Srba, sada dobiti na većoj ceni, što će uzrokovati masovnu prodaju imanja i odlzak Srba sa Kosova.

Inače, pitanje opštinskih granica regulisano je Zakonom o Administrativnim granicama opštine. Zakon može da se izmeni ili dopuni uz saglasnost lokalnih samouprava, i na kraju konačnu odluku donosi Skupština Kosova.

Iz opštine Gračanica nismo dobili odgovor zbog čega je to lokalno rukovodstvo odlučilo da „pokloni“ deo svoje teritorije susednoj opštini, bez ikakve nadoknade.

Međutim, gradonačelnik Srđan Popović je za Radio Kim, dan nakon usvajanaja odluke o poklanjanaju dela teritorije, rekao da je lokalno rukovodstvo delovalo na osnovu zahteva meštana koji su se obratili opštini radi lakše administartivne procedure i teritorijalne blizine opštine Kosovo Polje.

Ko je bre to odlučio, mora narod da se pita

Meštani sa kojima smo razgovarali međutim kažu da nisu bili obavešteni o tome.

Slobodan Filipović iz Preoca kategorično odbija da prihvati odluku opštine Gračanica da deo tog sela pripadne opštini Kosovo Polje.

“Ko je bre to odlučio, ovi vladari ili narod, pa mora narod da se pita. Mi nećemo da budemo pod Kosovo Polje, nećemo mi to da prihvatimo”, kaže Filipović.

I Živorad Lazić iz Ugljara naglašava da je ova odluka opštine Gračanica presedan, imajući u vidu da nijedna loklana samouprava nikada nije poklanjala svoju teritoriju bez nadoknade.

“To je za mene toliki apsurd da ja nemam reči da objasnim jednu takvu transakciju. Kao da je to njihovo privatno vlasništvo pa oni žele da nešto poklone. Ovde se radi o nečem neshvatljivom. Postoji neka tajna namera koja je u interesu vlastodržaca,” smatra Lazić.

Povezani članci:

MALS nije doneo ocenu o zakonitosti odluke SO Gračanica i SO Kosovo Polje o uzajamnom uređenju katastarskih linija

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Racionalni gradonačelnik Gračanice: Srbi ne žive u Prištini, Peći i Đakovici

SLS protiv: Netransparentno, gubitak od ubiranja poreza, nije u korist građana

Protiv ovakve odluke bili su lokalni odbornici iz redova Samostalne liberalne stranke i Progresivno demokratske stranke koji su inače lokalna opozicija.

Milena Zdravković, odbornica ispred SLS-a u izjavi za naš program napominje da je ceo proces oko uređivanja katastarskih linija u katastarskoj zoni u Ugljaru i Preocu bio netransparentan. Ona napominje da u obrazloženju, koje su dobili na hitno zakazanoj sednici sa jednom tačkom dnevnog reda, nije bilo nijednog dobrog razloga koji bi opravdao ovakvu odluku opštine Gračanica.

“Mi nismo dobili u obrazloženju zahtev građana, koji se toliko pominje, da se pokrene predlog o pomeranju graničnih linija. Ni odbornici u Kosovu Polju nisu dobili taj zahtev građana, a ostali smo uskraćeni i za konretan motiv jednog i drugog lokalnog rukovodstva. Govori se o nekakvom objedinjavanju opštinskih usluga za stanovnike naselja Marigona. A jedan od razloga je i udaljenost od administrativnog centra, što je nelogično i nedovoljno za jedan ovakav poduhvat, jer se Marigona nalazi u sredini, izmedju ove dve opštine. Tu je i zaštita demografske strukture stanovništva naše opštine, ali ukoliko se tako budemo odricali svake teritorije, gde ne žive Srbi, mi ne možemo računati na opstanak. Svakodnevno se sačinjavaju na desetine kupoprodajnih ugovora na teritoriji opštine Gračanica, gde su kupci Albanci a oni koji prodaju Srbi. I zato je nemoguće sačuvati demografsku strukturu odricanjem delova teritorije,” ističe Zdravković za Radio Kosovo 2.

Zdravković ne osporava da je odluka opštine Gračanica o polkanajanju dela svoje teritorije drugoj opštini pravno legitimna, ali ponavlja da ona ne ide u korist građana.

Zdravković napominje da je opština Gračanica poklanjanjem dela teritorije izgubila i prihode od poreza. Ona ističe i da bi jedna od posledica ovakve odluke opštine Gračanica bila izgradnja novih stambenih jedinica na poljoprivrednom zemljištu, koje je u vlasništvu kosovskih Srba.

Ferati ne podržava razgraničenje zbog etničkog motiva

A bivši ministar lokalne samouprave u periodu procesa decentralizacije na Kosovu, Sadri Ferati, za naš program objašnjava da je uzajamno uređivanje katastarskih linija predviđeno zakonom, ukoliko je to u interesu građana.

Međutim, Ferati ne podržava  uredjivanje katastarskih linija između opštine Gračanica i Kosovo Polje, ukoliko je ono motivisano radi očuvanja demografske strukture stanovništva.

“Ako je to motiv ja to ne odobravam, bilo bi mi žao da ima takvih motiva za davanje teritorije. Taj suživot je važan, to uopšte ne bi bilo u redu, za mene je to neprihvatljivo”, kaže Ferati.

Opstsina Gračanica se inače sastoji iz 16 katastarskih zona koje čine okolna sela sa srpskom većinom, a koja su pre procesa decentralizacije na Kosovu 2008. godine, pripadala opštini Priština, Lipljan i Kosovo Polje.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.