MALS nije doneo ocenu o zakonitosti odluke SO Gračanica i SO Kosovo Polje o uzajamnom uređenju katastarskih linija

Gračanica - Kosovo Polje razmena teritorije

Skupština opštine Gračanica, odlukom od 12. septembra ove godine odlučila je da na predlog gradonačelnika, Srđana Popovića, preda dve katastarske zone veličine oko 100 ha u vlasništvo druge opštine. Gotovo mesec dana kasnije, 10. oktobra, Skupština opštine Kosovo Polje usvojila je predlog odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje. U obrazloženju predloga odluke koje je Skupštini opštine Kosovo Polje uputio gradonačelnik Burim Beriša, navodi se da je Skupština opštine Gračanica predlog  odluke o uzajamnom uređenju katastarskih linija usvojila 12. septembra, a da je pozitivna ocena zakonitosti ove odluke od Ministarstva administracije i lokalne samouprave data već sutradan, 13. septembra. Kako je potom Koha Ditore javila u subotu, iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave tvrde da to nije tačno i da ocenu zakonitosti ove odluke još uvek nisu doneli.

Iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave rekli su za Koha Ditore da odluke Skupština opština Gračanica i Kosovo Polje još uvek nisu odobrene, ali su i dodali da, iako opštine imaju pravo da tako nešto predlože, pravnog osnova za odluku o poklanjanju dela teritorije opštine nema. Makar ne bez izmene zakona.

MALS je u obavezi da u roku od 15 dana da ocenu zakonitosti svakog opštinskog akta

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbom 01/2017 Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) o proceduri za izradu i objavljivanje opštinskih akata, opštine su dužne da svaku odluku, odnosno opštinski akt u roku od 7 dana nakon izglasavanja na skupštini proslede MALS-u na ocenu zakonitosti.  MALS ima rok od 15 dana da oceni zakonitost dokumenta poslatog na reviziju.

„Zakon 03/I – 041 o administrativnim granicama opština predviđa mogućnost izmene ili uređenja granica. Međutim, članovima 9, 10 i 11 ovog zakona se definiše da je izmena katastarskih linija moguća samo izmenom i dopunom Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština,“ odgovor je MALS-a za Koha Ditore.

Zakon od vitalnog interesa

Zakon o administrativnim granicama opština jedan je od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

Iz MALS-a za Kohu podsećaju i da ovaj zakon nije uvršten u zakonodavni program vlade za ovu godinu, te da nije realno očekivati bilo kakav predlog izmene ovog zakona u naredne dve godine.

Povezani članci:

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Racionalni gradonačelnik Gračanice: Srbi ne žive u Prištini, Peći i ĐakoviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.