191 albanska porodica želi da se pripoji Kosovu Polju

Glasanje u SO Kosovo Polje (Foto Kim)
Glasanje u SO Kosovo Polje: Foto Kim

Sto devedeset i jedna albanska porodica, koje žive u selima Ugljare i Preoce potpisale su peticiju za pripajanje Opštini Kosovo Polje, piše prištinski portal Telegrafi.

Ovaj portal navodi da stanovnici ova dva sela u Opštini Gračanica žele da se pripoje susednoj opštini, jer, kako su naveli, u Kosovu Polju im se školuju deca, u tamošnjim zdravstvenim ustanovama dobijaju lekarsku negu kao i zbog drugih usluga.

Kosovski Albanci iz Preoca i Ugljara traže od Ministarstva lokalne samouprave i Skupštine da odobri sporazum između dve opštine.

Međutim, RTV Kim je nedavno iz sopstvenih izvora saznao da u Opštini Kosovo Polje postoji inicijativa da se ta peticija sprovede u čitavom Ugljaru u kojem živi i 650 Srba.

Takva mogućnost zabrinula je srpsko stanovništvo u Ugljaru koje nije bilo upućeno u proces uređenja katastarskih zona. Zbog toga je RTV Kim u više navrata pokušao da dobije odgovor od gradonačelnika Srđana Popovića o pitanju “razgraničenja” dve opštine i da detaljnije objasni javnosti koji će delovi Preoca i Ugljara pripasti susednoj opštini Kosovo Polje. RTV Kim još uvek nije dobio odgovor.

Međutim, nakon što je ovaj medij objavio vest o mogućoj peticiji, a istu u međuvremenu  preneli i beograski mediji, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović posetio je Ugljare.

Na sastanku sa nekoliko predstavnika ovog sela, inače članova Srpske liste, Popović je razgovarao o pomenutoj inicijativi i bezbednosnoj situaciji.

U saopštenju koje je objavila njegova pres služba, Popović je naveo da meštani ne znaju ništa o pomenutoj peticiji.

Sa druge strane, meštanin Tihomir Dimić je kazao da Srbi iz ovog sela žele da ostanu u Opštini Gračanica.

Pročitajte još:

Kosovo Polje: Počinje prikupljanje potpisa za pripajanje Ugljara

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

MALS nije doneo ocenu o zakonitosti odluke SO Gračanica i SO Kosovo Polje o uzajamnom uređenju katastarskih linija

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.