ERP KiM izdala uputstvo za vernike u pandemiji: Vreme kad mislimo na bližnje i pomažemo onima koji stradaju

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska izdala je uputstvo za vernike u vezi sa upražnjavanjem svojih verskih potreba u vreme pandemije virusa korona. Podsetila je na to da se u svim pitanjima života treba rukovoditi po odredbama Crkve, kao i sanitarnim i bezbednosnim uputstvima nadležnih institucija, odgovorno se odnoseći prema drugima. Ohrabrujući vernike sa pozivom da se još više utvrde u veri koja je srpski narod sačuvala na Kosovu i Metohiji, uputila je vernike i sveštenike kako da se ponašaju u ovoj vanrednoj situaciji.

Podsetivši na to da je Crkva stalni sabor Boga i naroda, nastavlja se sa liturgijskim služenjem gde god postoje mogućnosti dok će se u manastirima odvijati i sva ostala bogosluženja.

„Crkve neće biti zatvarane i ko god želi da primi Svete Tajne bilo na bogosluženju ili na drugi način, neće mu biti uskraćivano. Usled mogućeg širenja bolesti, ostavljamo našim vernicima da po sopstvenoj savesti, kako prema sebi, tako i prema svojim bližnjima (posebno onim starijim i bolesnim) rasude kako da učestvuju u životu Crkve, poštujući odredbe nadležnih institucija o ograničenju okupljanja. Ne zaboravimo, Liturgija nije samo bogosluženje, već i naše služenje bližnjima, te pozivamo parohijske sveštenike da posebno sa mlađim vernicima vode računa o starijim parohijanima kojima je potrebno da se obezbedi hrana ili druga vrsta pomoći. Uvek treba da se rukovodimo pravilom da se naša ljubav prema Bogu meri i našom odgovornošću prema bližnjima i da lična odvažnost i vera nikada ne sme da ugrozi one oko nas. Svi koji iz raznih razloga nisu u mogućnosti da redovno učestvuju u bogosluženjima, dobro je da kod kuće čitaju molitve iz molitvenika sa svojim bližnjima i tako učestvuju u životu Crkve“.

Rad sveštenika treba da se još više intenzivira tako što će uz svoje redovne dužnosti, preko svojih parohijskih Internet sajtova ili društvenih mreža, svakodnevno poučavati vernike, hrabreći ih i podstičući da vreme povećane izolacije koriste za duhovno usavršavanje i molitvu.

„Svojom revnošću i dostojanstvom sveštenici treba da budu primer svojim vernicima“, navodi ERP KiM.Zbog postojeće epidemije, a u susret Vaskrsu, sveštenici neće po uobičajenoj praksi obilaziti domove parohijana, već će osveštati vodu u hramu i obezbediti da svako od vernika koji želi može da je dobije u crkvi, ili će mu u slučaju nemoći biti dostavljena do kuće.

Eparhija je predložila i da se krštenja, venčanja, opela i sahrane obavljaju u prisustvu porodice i najuže rodbine.

Sveštenicima su i izdata uputstva da u hramovima gde se služe liturgije, po završetku pročitaju i molitvu specifično sročenu za izbavljenje iz epidemije, a koju i sami vernici mogu u svojoj molitvi da koriste. Tekst molitve je eparhija takođe objavila u svom saopštenju.

U periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvoniće zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije.

„Neka nas zvona opominju na molitvu koju posebno tada treba da upućujemo Gospodu“.

Eparhija je naložila i da se u vreme trajanja epidemije privremeno prekine sa primanjem posetilaca i gostiju u manastirima, a da se monaštvo usrdno moli za ozdravljenje svih.

Crkva Hristova vekovima se suočavala sa brojnim epidemijama, pošastima, ratovima i drugim nesrećama, u kojima su zdravlje i životi njenih vernika i svih drugih ljudi bili ugroženi. To su uvek bila vremena kada je trebalo pokazati veru, vratiti se Bogu i bližnjima u ljubavi i praštanju, ali i pomoći onima koji stradaju.

Posebnu zahvalnost Eparhija Raško-prizrenska odala je svim lekarima i medicinskom osoblju koji ulažu veliki trud da pomognu najugroženijima.

„Bog neka ih ukrepi u njihovom delu i primi njihovu žrtvu ljubavi kao jedan od najlepših primera kako služiti Bogu i bližnjima u ovakvom vremenu“ – poručili su.

Pročitajte još:

Crkva o pandemiji: Eparhija ZH izdala uputstvo vernicima, Mitropolija obustavila litije, Alo podsetio na tamjanPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.