Pored ukrajinskih, Priština otvorila vrata i za novinare iz Avganistana

FOTO: AGK

U okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“ na Kosovo su sinoć stigla četiri novinara iz Avganistana. Oni su danas, zajedno sa predsednikom odbora AGK Džemajlom Redžom i pravnicom ECPMF Fljuturom Kusari održali konferenciju za medije u Prištini.

Kosovska vlada odlučila je pre mesec dana da u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, pored ukrajinskih, ugosti i novinare iz Avganistana.

Program je pokrenuo Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), uz finansijsku podršku kosovske vlade i inicijative „Hana Arent“.

Novinarima, kako je saopštio AGK, biće obezbeđen smeštaj, mesečna plata, zdravstveno osiguranje i povratna karta, kada se stvore okolnosti da se vrate svojim kućama.

Prvi novinari iz Avganistana, Amina Omid, Ahmad Šaker (Shaker), Nimatula Golami (Nimatullah Gholami) i Rajfula (Raifullah) Nizad na Kosovo su stigli sinoć.

Oni su danas, zajedno sa predsednikom Odbora AGK Džemajlom Redžom i pravnicom ECPMF održali konferenciju za medije u kancelarijama AGK-a.

„Zahvaljujem se Vladi Kosova i Udruženju novinara Kosova što su stvorili ovu priliku da budemo na Kosovu i nastavimo da se bavimo svojom profesijom bezbedno“, kazala je Omid dodavši da se nada da će svi avganistanski novinari, a posebno devojke i žene, „živeti u potpunoj slobodi kao na Kosovu“.

Novinar Ahmad Šaker opisao je situaciju u kojoj se nalaze novinari u Avganistanu, rekavši da su životi mnogih njegovih kolega ugroženi, te da je veliki broj primoran da pobegne u druge zemlje.

„Ostavili smo Avganistan u teškoj situaciji, tamošnji mediji uopšte nisu slobodni i svaki medij ima predstavnika talibana koji ih kontroliše. Oni su zaista napravili nesigurnu situaciju jer vlast ne prihvata nikakvu kritiku. Zatvoreno je oko 60 medija, a novinari su napustili državu. Deo se sklonio u zemlje blizu Avganistana, ali žive veoma siromašno“, kazao je Šaker.

Nikzad je novinare na Kosovu zamolio da se više bave situacijom u Avganistanu i kolegama koji se tamo nalaze.

Predsednik odbora AGK Džemajl Redža zahvalio se novinarskoj zajednici na solidarnosti i poručio novinarima iz Avganistana da će zajednica učiniti sve što je u njenoj moći, kako bi mogli da nastave svoj rad na bezbednom.

„Naša kuća je njihova kuća. Učinićemo sve što je moguće da oni dobro urade posao i nastave da se bave novinarstvom“, kazala je Fljutura Kusari.

Program „Novinari u boravku na Kosovu“ otpočet je i po izbijanju rata u Ukrajini, za tamošnje novinare. Na Kosovu trenutno boravi 12 novinara iz Ukrajine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.