Testovi koje je Kosovu donirala Srbija nisu upotrebljeni

PCR testovi
Foto: Shutterstock

Testovi na COVID-19 koje je donirala Srbija ostali su neupotrebljeni, rekao je danas na sednici skupštinske komisije za ispitivanje upravljanja pandemijom direktor kosovskog Nacionalnog isntituta za javno zdravlje, Naser Ramadani, prenela je Koha.

Aprila ove godine, Srbija je donirala 1.000 testova za korona virus Institutu za javno zdravlje u Prištini, u okviru saradnje regiona protiv COVID-19.

Deo iste inicijative bilo je i to što je Kosovo „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“, potvrdio je za KoSSev tadašnji portparol kosovskog Ministarstva zdravlja, Faik Hoti.

Međutim, dok su međunarodni predstavnici pozdravili vest, ovaj potez vlade Srbije naišao je na veliko protivljenje u kosovskoj javnosti, pa je čak bila pokrenuta i peticija protiv ove donacije, a bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio je istragu i pozvao Institut da testove baci u smeće.

Aljbin Kurti, tadašnji premijer, prihvatanje donacije od strane Srbije objasnio je time što bi Kosovo, kako je rekao, bilo optuženo za „iracionalno ponašanje i politizaciju gesta koji nije takav“.

Kosovo, kao i sve zemlje regiona nastoji da proširi kapacitet za testiranje na koronavirus.

Do sada PCR testove radi samo Institut za javno zdravlje, dok je od ove nedelje serološko testiranje počelo da se sprovodi i u privatnim laboratorijama od kojih je do sada licencirano 29.

Van kosovskog zdravstvenog sistema, odnosno u srpskom zdravstvenom sistemu na Kosovu, mogla bi, prema najavama vlade Srbije, da počne sa radom još jedna laboratorija koja bi testirala PCR metodom, i to u sklopu Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovski institut za sada testira oko 400 uzoraka dnevno, dok se u srpskim sredinama na Kosovu testira još po 60 uzoraka dnevno.

Pročitajte još:

Pokrenuta peticija protiv testova iz Srbije, Haradinaj traži istragu, Suroi – „Srbija može da bude donator“

Kurti: Tači „ceremonijalna figura“

Iz Beograda hiljadu testova za korona virus stiglo u Prištinu

Kurti: Ne znam sa kakvom dokumentacijom su na Kosovo ušli testovi na koronavirus iz Srbije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.