Iz Beograda hiljadu testova za korona virus stiglo u Prištinu

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Srbija je donirala 1.000 testova za korona virus Institutu za javno zdravlje u Prištini, u okviru saradnje regiona protiv COVID-19, potvrdio je portparol kosovskog Ministarstva zdravlja, Faik Hoti za KoSSev.

Sa druge strane, kako navodi, Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom.

Dodaje da ujedno kosovsko Ministarstvo zdravlja preko Instituta za javno zdravlje vrši testiranje svih manjina, uključujući Srbe, te da je obezbedilo profesionalnu zaštitnu opremu i zdravstvenom osoblju u opštinama sa srpskom većinom.

„Pandemija bi trebalo da pomogne ljudima da pokažu solidarnost i pomažu jedni drugima kako bi se zaštitilo zdravlje građana bez razlike“, dodao je Hoti za KoSSev

Kako je prethodno pisala Gazeta Express, zadužen za uručenje donacije bio je oficir za vezu sa Prištinom, Dejan Pavićević, preko prelaza Jarinje.

Prethodno je Hoti u objavi na Fejsbuku saopštio da će Kosovo danas dobiti još dve hiljade testova, te da će se danas ujedno znati ko je dobio na tenderu za nabavku još od 10.000 do 13.000 testova na Kosovu.

Donacija iz Beograda stiže samo dva dana nakon što je ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, razgovarao na video konferenciji sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom, o situaciji u vezi sa virusom korona na terenu, saradnji i merema za borbu protiv pandemije.

Domaćin video konferencije posvećenoj hitnoj situaciji sa COVID-19 na Zapadnom Balkanu je bila Italija.

Nakon konferencije Italijanski ambasador u Prištini, Nikola Orlando, u objavi na Tviteru, pozdravio je posvećenost ministara zdravlja „u prevazilaženju distance i fokusiranju na zdravlje svih građana kao prioritetu“.

Već narednog dana, stigla je zajednička poruka podrške ministrima i od strane američkih ambasadora u Beogradu i Prištini, Entonija Godfrija i Filipa Kosneta.

„U vreme padnemije ohrabruje to što vidimo da ministri zdravlja sarađuju kao komšije, kako bi služili i zaštitili sve zajednice na Kosovu i u Srbiji“, poručio je Kosnet.

Godfri navodi da Beograd i Priština sarađuju „na konkretne i praktične načine kako bi se sačuvali životi tokom pandemije, deleći opremu i znanje“.

„Nadamo se da će ove mere kojima se stvara poverenje pokazati neophodnost saradnje. Spasićemo živote samo ako radimo zajedno“, poručio je.

Ambasadori su se zahvalili italijanskoj vladi što je bila domaćin video konferencije i poručili „zajedno ćemo pobediti Covid-19“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.