Kurti: Tači „ceremonijalna figura“

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, oglasio se povodom najave kosovskog predsednika, Hašima Tačija da će ove nedelje preduzeti korake za formiranje nove vlade. Ocenjuje da, predsednik kao „ceremonijalna figura“ ili državni beležnik“ van svoje funkcije želi da „formira i usmerava političku volju na Kosovu“. Komentarisao je i Tačijevu izjavu da bi reciprocitet trebalo da se ukine, poručivši da ga onda ne čudi što iste zahteve imaju pojedini ambasadori.

„Ja sam vršilac dužnosti premijera, ali država ima predsednika koji van svoje funkcije ima nameru da formira i usmerava političku volju na Kosovu. Predsednik je ceremonijalna figura, recimo državni beležnik koji nije jedan od stubova vlasti. Jasno je da nije zadovoljan ovlašćenjima koje ima, ali takva su po ustavu i on je morao o tome da razmišlja“, poručio mu je Kurti, na konferenciji za medije ranije danas.

Sa druge strane, ponavlja da je vlada u ostavci kojom on upravlja, posvećena borbi protiv širenja koronavirusa

Kurti je dodao da ako se predsednik protivi reciprocitetu sa Srbijom, nije iznenađujuće da i „strani ambasadori“ to čine.

„Ako imamo predsednika koji se protivi reciprocitetu sa Srbijom, ne treba da nas iznenade nikakvi strani ambasadori“, rekao je.

Govoreći o donaciji iz Srbije u iznosu od 1.000 testova, Kurti je rekao da bi Kosovo, ukoliko bi odbilo da preuzme testove, bilo optuženo za „iracionalno ponašanje i politizaciju gesta koji nije takav“.

Sa druge strane, prihvatanje donacije iz Beograda od strane kosovske vlade prethodno je osudilo više opozicionih partija.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, juče je saopštio da će ove nedelje preduzeti završne korake za formiranje vlade.

Ove navode osudili su odmah zvaničnici Samoopredeljenja, poručivši Tačiju da „nije kralj“, te da bi tako nešto bilo protivustavno, s obizirom na to da Samoopredeljenje još uvek nije dostavilo ime kandidata za sastavljanje nove vlade.

Tači je ujedno naglasio da je nepohodno da se ukine reciprocitet, a sa njim se složio izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Pročitajte još:

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade

Pokrenuta peticija protiv testova iz Srbije, Haradinaj traži istragu, Suroi – „Srbija može da bude donator“

Kurti: Ne znam sa kakvom dokumentacijom su na Kosovo ušli testovi na koronavirus iz Srbije

Iz Beograda hiljadu testova za korona virus stiglo u Prištinu

Međunarodni zvaničnici na Kosovu: Politički akteri da rade zajedno i ostave politiku po strani

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.