Nove maske sa motivima umetničkih dela u Narodnom muzeju   

U narodni muzej u Beogradu pristigle su nove maske sa umetničkim motivima. Među njima se nalaze i one sa motivima dela Ivana Meštrovića – lik Miloša Obilića iz 1908. godine.

Među maskama nalaze se motivi sa delima drugih umetnika kao što su: Elisaveta Konsulova – Vazova, Muškatle, Sava Šumanović – Most i grad iz 1921. godine, Razglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću iz 1918. godine i drugi.

Perive maske po ceni od 200 dinara se mogu kupiti u muzejskoj suvenirnici izložbenog prostora muzeja koja je otvorena tokom radnog vremena – utorak, sreda, petak, nedelja, od 10 do 18 časova, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 sati. Ponedeljkom je muzej zatvoren za posetioce.

Maske su u svakodnevnoj upotrebi od 11. marta od kada je proglašena pandemija virusa korona. Početak pandemije obeležila je nestašica zaštitnih maski, ali i različita tumačenja o neophodnosti njihovog nošenja, da bi se konačno potvrdila obaveza korišćenja maski kao preventivna mera. U upotrebu su tako ušle i platnene, višekratne maske, koje se šiju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.