Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?

FOTO: Klan Kosova

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.

Prema nacrtu Zakona o ekonomskom oporavku, ne preciziraju se kriterijumi za povlačenje 10% sredstava iz fonda, već se samo navodi da se „isplata odobrenih sredstava vrši na osnovu broja, cena i vrednosti jedinica koje ima svaki aplikant na svom ličnom računu“.

Prijava za povlačenje sredstava moći će da se podnese elektronskim putem u roku od 4 meseca od dana stupanja na snagu zakona, navodi se još.

Suma koja je raspoloživa za povlačenje iz Penzijsko štednog fonda je 200 miliona, budući da ovaj fond ima na raspologanju preko dve milijarde evra, izjavio je Tahiri nakon sastanka.

Međutim, 50 odsto građana od njih 630 hiljada koji imaju otvorene račune u Trustu ne mogu povući ta sredstva zbog niskih iznosa koje imaju u ovom fondu, ne prezicirajući koja je donja crta koja je neophodna za ostvarivanje prava na povlačenje sredstava.

„Nacrt zakona je sada u skupštinskom odboru, verujem da će do kraja ove nedelje biti prosleđen skupštini na prvo čitanje i nadam se brzom postupku u drugom čitanju. To znači da nije moguće da u roku od nedelju ili 10 dana prođe u Skupštini. Zatim je potrebno nekoliko dana da zakon stupi na snagu, što bi trebalo da traje dve nedelje. Potom tu je i procedura za podnošenje zahteva, što znači da se pre tri nedelje, po mom mišljenju, to ne može dogoditi”, rekao je Tahiri.

Direktor Trusta, Ardian Zali, s druge strane, obavestio je da su obavljene sve pripreme da se prijave za povlačenje sredstava mogu podneti samo elektronskim putem, zbog pandemije COVID-19.

„Prijave će se vršiti samo elektronskim putem, ali tek nakon što zakon stupi na snagu, potpiše ga predsednik i bude objavljen u Službenom glasniku”, rekao je Zali.

Povezani članci:

Kosovska vlada priprema izmene zakona: Biće omogućeno povlačenje 10% ušteđevine iz Trusta

Nacrt zakona koji će omogućiti građanima povlačenje 10% sredstava iz Trust-a ide u skupštinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.