Pokrenuta peticija protiv testova iz Srbije, Haradinaj traži istragu, Suroi – „Srbija može da bude donator“

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Vest je ažurirana

Pošiljka sa 1.000 testova na koronavirus iz Srbije, koja je nedavno dostavljena kosovskom institutu za javno zdravlje u Prištini, dovela je do toga da se Kurtijeva vlada ponovo nađe na meti kritika kosovske opozicije i dela javnosti. Pokrenuta je peticija da se pošiljka odbije, zamenik predsednika udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da „baci u smeće testove“. Sa druge strane, publicista i pisac sa Kosova, Veton Suroi, ne vidi ništa sporno u ovoj donaciji.

Više prištinskih medija prenelo je ovog jutra da je na Kosovu pokrenuta peticija za „okupljanje svih protivnika pomoći iz Srbije“, kojom se poziva kosovska vlada da otkaže nedavnu pošiljku 1.000 testova koja je u Prištinu stigla kao donacija srpske vlade.

„Mi ne verujemo Srbiji i ne želimo milostinju onih koji su nas spaljivali i ubijali. Srbija mora da odgovara za masakre, nestale, silovane, političke zatvorenike i kolaps ekonomije na Kosovu. Prihvatanjem ove pomoći humanizmom maskiramo zločinačko lice Vučića i drugih bivših Miloševićevih podređenih. Ujedinjeni u ovoj peticiji, tražimo od vlade da odmah otkaže ovu isporuku“, navodi se u saopštenju koje prenose prištinski mediji, bez navođenja ko je inicijator peticije.

U saopštenju se dodaje da su deo poslednje pošiljke iz Srbije bili „otrovani glasački listići kada je više od 20 radnika CIK-a upućeno na Univerzitetsko-klinički centar“.

RTK2 prenosi pisanje RTK da su peticiju do sad potpisali i novinar Fitim Čeku i politički aktivisti Granit Geci, Driton Bardeci i Endrit Zabrđa.

Haradinaj zahteva istragu i poziva institut za javno zdravlje da testove baci u smeće

Zamenik predsednika udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, u objavi na Fejbsuku saopštio je da je podneo zahtev parlamentarnoj istražnoj komisiji da hitno ispita prijem hiljadu testova koji su pristigli iz Srbije.

Među mnogima koji su juče kritikovali vladu Aljbina Kurtija zbog toga što je prihvatila 1.000 testova kao donaciju Srbije bio je i šef poslaničke grupe AAK, Daut Haradinaj koji je poručio da „čak i kada bi mu braća oživela, ne bi prihvatio tu pomoć“.

„Ne smemo da zaboravimo ubistva i zločine koji su se dešavali. Ljut sam zbog toga što su Crnogorci odbili a Kosovo prihvata pomoć“, naveo je Daut Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Istovremeno je tražio da se preduzmu mere protiv primaoca testova iz Srbije, jer su prekršene sve norme i zakoni na snazi na Kosovu, podsetivši da su to učinili ministarstvo zdravlja, tj. Kurtijeva vlada

On je uputio poziv Nacionalnom Institutu Zdravlja, da „javno baci u smeće“ testove i da obustavi saradnju sa kosovskom vladom dok ona ne preduzme mere protiv onih koji su primili testove i da razreši sa dužnosti primaoce i njihove nadležne.

Ukoliko ne dođe do preduzimanja ovakvih akcija, saradnja veterana i Kurtijeve vlade je zamrznuta, dodao je.

On je ujedno pozvao glavnog tužioca da pokrene sveobuhvatnu istragu i istraži aktivnosti svih aktera koji su umešani „u ovaj sramotni i veliki skandal“.

U nastavku negativnih reakcija opozicionih partija na Kosovu stiže i izjava poslanice PDK Bljerte Deljiu-Kodre (Blerta Deliu-Kodra), da su testovi zapravo prokrijumčareni.

Na konferenciji za štampu ona je danas rekla da je prihvatanje ovakvih testova „vrhunac lošeg ponašanja kada je u pitanju Srbija“.

„Ali ono što daje pečat ovakvoj sramoti i pokornoj saradnji sa Srbijom je uvođenje testova krijumčarenjem, bez poštovanja zakonskih i carinskih postupaka, kojima podležu sve druge donacije za Kosovo. Naša država je tretirana kao deo Srbije. Predstavnik Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom, Dejan Pavićević, čak ih je gotovo ilegalno uveo automobilom sa diplomatskim registarskim tablicama. Nažalost, Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji nije ni obaveštena o ovom slučaju“, izjavila je ona, prenosi Koha.

Deljiu-Kodra je poručila da njena stranka osuđuje ovako ponašanje, nazivajući ga „ponižavajućim“.

Suroi: „Ne vidim jasnu vezu između donacije testova i aktivnosti Srbije u ratu“

Pisac i publicista, Veton Suroi, sa druge strane, upravo zbog stvorenih tenzija povodom pristiglih testova, izneo je u tri tačke, ono što, prema njemu, može pomoći u rešavanju novonastale situacije.

„U Bečkim pregovorima za nezavisnost Kosova, kosovska delegacija je 2006. i 2007. insistirala da svaka pomoć iz Srbije koja je upućena građanima Kosova treba da prođe kroz centralne vlasti na Kosovu. Srbija je insistirala na tome da ima pravo da direktno šalje finansijska sredstva i robu u razne delove Kosova. Na kraju, argument Kosova je pobedio i određen je postupak na osnovu kojeg bi Srbija mogla da bude donator, kao i sve druge zemlje“.

Suroi dodaje da je ovaj postupak kao „deo paketa o nezavisnosti Kosova, Srbija ispoštovala slanjem 1.000 testova vlastima Kosova“.

„Kao što je to poštovano i sa drugim donacijama, manje ili više tokom svih ovih godina od proglašenja nezavisnosti“, dodao je.

Sa druge strane, Suroi ne vidi jasnu vezu između donacije testova i aktivnosti Srbije u ratu.

„Poslednji put kada smo izneli postupke Srbije u ratu bilo je na pregovorima u Beču. Lično sam u Briselu pokrenuo pitanje nestalih i masovnih grobnica u Srbiji na sastanku sa najvišom delegacijom Srbije, dok je kosovska delegacija u Beču takođe predala materijal u pisanom obliku o ekonomskom uništavanju privatne svojine“, poručio je Suroi.

Međutim, dodaje da od proglašenja nezavisnosti Kosova, „nikada se kosovski predsednik ili premijer nisu bavili pitanjem nestalih, žrtavama seksualnog nasilja tokom rata i štete koju je nanela Republika Srbija na Kosovu“

Kao treće navodi da je politički diskurs na Kosovu i dalje „veoma otrovan čak i u teškim vremenima pandemije, gotovo kao nigde drugde u svetu“.

„Nema potrebe za više otrova protiv drugih misli, verovanja ili drugom jeziku“, dodao je.

Podsetimo, prekjuče je u Prištinu stiglo 1.000 testova iz Beograda, u okviru saradnje regiona protiv COVID-19, potvrdio je tada za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja, Faik Hoti. On je poručio da je sa druge strane Kosovo „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“.

Kurti je potom upitan da li je na pristiglim pošiljkama stajao natpis „Za Republiku Kosovo“ ili „Za Kosovo i Metohiju“, na šta je Kurti rekao da ne zna i uputio novinare da pitanje postave ministru zdravlja, Arbenu Vitiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.