Tači: Za pomirenje sa Srbijom moraju da se pomere stene i planine, znamo kakve je masakre počinila

Hašim Tači u emisiji "Zona debate" na Kljanu Kosova sa Batonom Hadžiuom
Hašim Tači u emisiji „Zona debate“ na Kljanu Kosova sa Batonom Hadžiuom

Stene i planine se moraju pomeriti za potpuno pomirenje sa Srbijom, opisao je put dijaloga sa Beogradom kosovski predsednik Hašim Tači u sinoćnom razgovoru sa direktorom Kljan Kosova, Batonom Hadžiuom (Baton Haxhiu).

„Ne mislim da Kosovo i Srbija mogu sami da reše probleme. Mi znamo šta se dogodilo na Kosovu i kakvi su masakri koje je srpska država počinila,“ rekao je Tači.

Upravo je srpskom predsedniku tokom, kako je kazao – „najkraćeg, najtežeg i najgoreg razgovora“ rekao šta to kosovska strana ne zaboravlja – otkrivao je detalje Tači u studiju centralne političke emisije ove televizije „Zona debate“:

„Juče sam vrlo jasno stavio do znanja gospodinu Vučiću da se ne pretvara da smo zaboravili ko je ubio više od 15.000 civila i silovao preko 20.000 albanskih žena, ko je počinio više od 400 masakra, ili ko je uništio više od 40 odsto infrastrukture.“

„Sastanak je bio najkraći u poslednjih šest godina, ali i najteži i najgori. Nije lako sedeti za stolom sa Vučićem, koji kaže da je Kosovo srce i kolevka Srbije,“ kazao je Tači.

„Ali imamo obavezu da radimo naporno u tom pravcu (pomirenja) i mnogo ulažemo za buduće generacije,“ rekao je takođe.

„Vojska Kosova“: Pre četiri godine jednoglasno međunarodno odobrenje, danas jednoglasno međunarodno oklevanje

„Vojska Kosova“ je mogla da se formira još 2014., a liberalizacija viznog režima da se dogodi 2015., naveo je Hašim Tači.

Optužio je Demokratsku ligu Kosova za ometanje tog procesa usled straha od gubljenja izbora.

„Sada postoji jedna nepovoljna klima za vojsku. Imao sam u to vreme dogovore sa Amerikancima i sa NATO-om,“ rekao je Tači.

„Mi smo u nepovoljnijem položaju za uspostavljanje vojske sada, nego pre četiri godine. Pre četiri godine imali smo jednoglasno međunarodno odobrenje, danas imamo jednoglasno međunarodno oklevanje,“ rekao je Tači.

Kosovska delegacija koja je ove nedelje u Briselu boravila u proširenom sastavu, imala je sastanak i sa dva američka predstavnika – o dijalogu koji vode kosovski i srpski predstavnici. Tači je kratko odgovorio o tome šta su im Amerikanci rekli.

„Gospođa Mogerini ima podršku SAD-a – koju su potvrdile američke vlasti – u njenim koracima za pregovore i postizanje konačnog sporazuma. Moramo da iskoristimo ovaj period zajedničkog evropsko-američkog angažmana,“ rekao je Tači, između ostalog.

Kosovski i srpski predsednik slažu se u dve tačke: kratki, teški, složeni i vrlo komplikovani – na isti način opisali su svoj poslednji razgovor, i „da čuvamo mir i stabilnost“ u uzajamnim odnosima i za „buduće generacije“.

„Albanci i Tači bi želeli sve da dobiju i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena, ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu, ali u kojem interesi ni druge strane ne bi bili sasvim zanemareni,“ bio je utisak srpskog predsednika Aleksandra Vučića neposredno nakon poslednje runde razgovora pre tri dana.

On se nije više javnosti obraćao o detaljima poslednjeg razgovora, ali jeste prvi čovek srpske vlade zadužen za kosovskometohijsko pitanje.

Predsednik Vučić neće da prihvati priznanje (Kosova). Svaki put pita i ponavlja pitanje o tome šta za Srbiju možemo da dobijemo, rekao je juče Marko Đurić. 

A šta Srbija može da dobije, odgovorio je sam Đurić:

„Hoću da vam kažem da, šta god budemo dobili, biće to svakako više nego što imamo danas kada nemamo nikakvu vrstu kontrole (na Kosovu i Metohiji).“

„S obzirom na to da trenutno nemamo gotovo ništa, jer 18 godina nemamo gotovo nikakvu efektivnu kontrolu…pitate od najbanalnijih, a važnih stvari kao što je – ko je ubio Olivera Ivanovića? Naša policija ne može ni čaure da pogleda, a moramo da se bavimo obaveštajnim radom. Šta god da budemo dobili u tom procesu dijaloga, biće više od onoga što imamo danas.“ 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.