PDK: Kurtijeva vlada sklopila tajni dogovor sa Vučićem o dovođenju lekara i medicinskih radnika

Član predsedništva PDK, Betim Đoši
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Član predsedništva PDK, Betim Đoši (Gjoshi), tvrdi da je kosovska vlada u ostavci, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, sklopila tajne dogovore sa Vučićevom srpskom vladom. Na konferenciji za štampu, Đoši je rekao da je Kurtijeva vlada ovim sporazumom postignutim 20. marta Srbiji predala vlast u oblasti zdravstva za veliki deo teritorije i stanovništva Kosova.

Prema njegovim rečima, tajni sporazum kojim se dozvoljava ulazak na Kosovo za oko 100 lekara, medicinskih sestara i logističkih timova kojima komanduje Beograd predstavlja povratak i jačanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

„Smenjeni premijer, Aljbin Kurti, ministar zdravlja, Arben Vitija, ministar spoljnih poslova, Gljauk Konjufca i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, u tajnosti su dali Srbiji dozvolu za slanje skoro 100 lekara i medicinskih sestara na Kosovo zbog pandemije koronavirusa za građane srpske nacionalnosti. Prema zvaničnim informacijama Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva zdravlja Kosova, Kurtijeva vlada je 20. marta dala dozvolu Vučićevoj vladi da pošalje 17 lekara na Kosovo. Zatim je 27. marta dala dozvolu za ulazak i rad na Kosovu za još 56 srpskih lekara i drugih timova za logističku podršku koje direktno kontroliše Beograd“, rekao je Đoši, prenosi Koha.

On je dodao da su svi ti sporazumi sklopljeni tajno bez znanja građana Kosova.

Prema njegovim rečima, „odlazeći premijer potpuno je ignorisao sve one lekare i medicinske sestre svoje države koji posvećeno i nesebično služe svakom građaninu Kosova bez obzira na nacionalnost“.

„I istovremeno, ovakvim delovanjem, nisu samo ozbiljno ugroženi teritorijalni integritet i suverenitet naše države, već i borba protiv same pandemije. Nedostatak centralizovane kontrole nad celokupnim stanovništvom i teritorijom od strane kosovskih vlasti onemogućava kontrolu i sprečavanje širenja koronavirusa u zemlji. Prepuštanjem kontrole dela srpskog stanovništva i naselja širom Kosova, tj. jugu i severu, centra i predgrađima, srpskoj vlasti, rizikuje se inficiranje svih građana“, izjavio je Đoši.

Rekao je da se protv pandemije mora boriti na celom Kosovu, „a danas ne znamo da li ima zaraženih kosovskih državljana srpske nacionalnosti, jer je Kurtijeva vlada predala kontrolu beogradskim vlastima“.

„Ovom odlukom uklonjena je maska ove smenjene vlade koja se već nedeljama u javnosti hvali kako je kosovski zdravstveni sistem preduzeo efikasne mere za uspešno rešavanje pandemije, a zapravo u tajnosti ugrožava javnu i nacionalnu bezbednost državljanima, obnavljanjem i jačajući paralelne strukture Beograda“, izjavio je član predsedništva PDK, Betim Đoši.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.