Tači: Preduzećemo akcije koje će ojačati partnerstvo sa međunarodnim saveznicima

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: AFP 2018/Armend Nimani

U narednim danima i nedeljama institucije će donositi važne odluke „u državnom interesu“, čime ćemo ojačati partnerstvo sa našim međunarodnim saveznicima, napisao je kosovski predsednik Hašim Tači sinoć na Fejsbuku.

Nakon zagonetne poruke „Sneg je počeo da se brzo topi…Nadam se da neće postati lapavica!,“ koju su kosovski mediji protumačili kao odgovor na zagonetan komentar kosovskog premijera na pitanje da li će takse na uvoz robe iz Srbije i BiH biti ukinute, a koji je glasio “Sneg će se nekad otopiti”, kosovski predsednik je sinoć podelio još jednu objavu kojom najavljuje da će kosovske institucije u narednim danima “preduzeti akcije i odluke u državnom interesu”.

Dodao je i da dijalog i mirovni sporazum samo ubrzavaju realizaciju strateških ciljeva Kosova, a oni su – članstvo u EU, NATO-u i UN-u.

,,U narednim danima i nedeljama, institucije Republike Kosova će preduzeti akcije i odluke u državnom interesu i ojačati partnerstvo sa međunarodnim saveznicima. Sve državne institucije su u službi zaštite, unapređenja i ostvarivanja naših strateških državnih ciljeva. Dijalog i eventualni mirovni sporazum samo ubrzavaju realizaciju naših ciljeva – članstva u EU, NATO i UN. Ovi ciljevi su ostvarivi, sve dok smo ujedinjeni – pozicija, opozicija i civilno društvo, govorimo snažno jednim glasamo i imamo podršku naših međunarodnih saveznika, odnosno američku podršku,” napisao je Tači.

Podsećamo, u petak se američka ambasada u Prištini oglasila saopštenjem i to po prvi put nakon sastanka ambasadora Kosneta sa kosovskim premijerom i predsednikom skupštine na kom se navodno razgovaralo o zahtevima Amerike da se odluka o taksama ukine.

Nakon sastanka nije bilo zajedničkih izjava, a u saopštenju koje je usledilo dva dana nakon sastanka SAD su jasno navele da je dijalog i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine strateški cilj SAD i da ne treba pretpostavljati da ugrožavanje strateških ciljeva SAD može proći bez posledica po bilateralne odnose Kosova i SAD.

Prethodno je i Tači upozoravao da podrška SAD nije bezuslovna, i da kosovska vlada treba da posluša „prijateljski savet Amerike“.

Zbog odluke vlade Kosova o uvođenju takse od 10, a potom i 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, a zbog „divlje diplomatije Srbije“ protiv interesa Kosova, pregovori u Briselu su u zastoju od početka novembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.