Tači: Predložen amandman o Specijalnom sudu „da bi se razjasnile nejasnoće o dužini mandata“

Tači Hag
FOTO: Hašim Tači/Facebook

Kosovsko predsedništvo uputilo je pojašnjenje Ustavnom sudu u Hagu povodom predloga Hašima Tačija kosovskoj skupštini o izmeni člana ustava koji se odnosi na rad Specijalizovanih veća, prenosi Gazeta Express. Pojašnjenje o istom predlogu Hašima Tačija uputilo je prethodno i Specijalno tužilaštvo, protumačivši ga kao pokušaj kosovskog predsednika da poništi Specijalizovana veća Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači, zatražio je 24. avgusta od poslanika u kosovskoj skupštini da produže mandat Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uz naznaku da bi on trebalo da traje sve dok Savet Evropske unije bude, ali uz konsultacije sa kosovskom vladom, saopštio da je završen mandat.

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, obratila se potom predsednici Specijalizovanih veća Ekaterini Trendafilovoj zatraživši od nje da da se predloženi amandman prosledi Specijaliovanim većima Ustavnog suda na razmatranje.

Kako su potom preneli prištinski mediji, Ustavni sud u Hagu zatražio je od uključenih strana da podnesu pisane podneske ili dodatne informacije u vezi sa amandmanom i zakonitostima do 18. oktobra

Kosovski presednik, Hašim Tači, kako prenosi Gazeta Express, u svom odgovoru poručio je da je zatražio od poslanika da izmene član Ustava 162 zbog nejasnoće koja se stvorila u javnosti na Kosovu u vezi sa trajanjem, odnosno, završetkom mandata Specijalizovanih veća.

“Prema formulaciji paragrafa 13 i 14 člana Ustava 162, kosovska javnost je izrazila mišljenje i raširila uverenje da će mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca trajati najduže pet godina (5) od trenutka kada je odobrena izmena Ustava Republike Kosovo. Ovo je često izazivalo brojne reakcije različitih aktera”, navodi se u pismu Tačija upućenom Ustavnom sudu u Hagu.

Upravo zbog toga, dodaje se, Tači je preporučio da se podnesu predloženi amandmani na član Ustava 162 odnosno da se paragrafi 13 i 14 preformulišu.

Prema predlogu kosovskog predsednika, mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca trajaće sve dok „Savet Evropske unije, uz konsultacije sa Vladom Republike Kosovo, ne bude saopštio da je došao kraj mandata“.

“Dakle, predloženi amandman predstavlja usklađivanje člana 162 sa onim što je definisano Zakonom br. 04/L-274 o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Republike Kosovo i Evropske unije o misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu“, navodi se u odgovoru.

Na osnovu izmena Ustava Kosova od 3. avgusta 2015. godine, mandat Specijalizovanih već trajaće pet godina, ukoliko se ne saopšti ranije da je završen mandat, u skladu sa Zakonom o ratifikaciji međunarodnih sporazuma između Kosova i Evropske unije“.

U sledećem paragrafu se navodi da će, ukoliko ne bude obaveštenja o prestanku, mandat trajati do obaveštenja o završetku mandata, što će biti objavljeno u skladu sa istim zakonom i uz konsultacije sa vladom.

Međutim, Zakon o ratifikaciji međunarodnih sporazuma između Kosova i Evropske unije kaže da će mandat ovog suda prestati kada Savet Evropske unije o tome obavesti institucije Kosova.

Iz ovog suda je u više navrata ponovljeno da će mandat Specijalizovanih veća trajati sve do završetka svih postupaka, tako da formalno ne postoji potreba za produženjem mandata Specijalizovanim većima Kosova.

Tači je u svom pismu naveo da je ovakav predlog uputio skupštini – odnosno predsednici, Vjosi Osmani u skladu sa kosovskim Ustavom, te da je slanje ustavnih amandmana Skupštini jasna praksa na Kosovu.

„Svaki predlog ustavnih amandamana upućuje se skupštini odnosno predsedniku Skupštine, koji je dužan da se o svakom ustavnom amandmanu obrati na ocenu ustavnosti, kako bi unapred ocenio da li predloženi amandman umanjuje prava i slobode utvrđene u poglavlju II Ustava, pre nego što se amandman podnese Skupštini na odobrenje“, dodaje se u odgovoru.

Osim kosovskog predsednika, a povodom predloga za izmenu člana kosovskog ustava, kako je prenela Gazeta Express, sinoć se Ustavnom sudu u Hagu obratilo i Specijalno tužilaštvo.

Kancelarija specijalnog tužioca navela je da je njen mandat definisan Ustavom Kosova i da, prema njima, svako drugo tumačenje može uticati na štetu procesa koji su u toku.

Poručuju da Tači, protiv kojeg je i ovo tužilaštvo podnelo optužnicu za ratne zločine, pokušava da na bilo koji način poništi postojanje ovog tela za krivično gonjenje.

Optužbe na račun kosovskog predsednika o podrivanju rada Specijalizovanih veća ovo tužilaštvo je iznelo i u saopštenju o podnetim optužnicama protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

„Sugerišući da privremeni mandat suda zahteva ‘produženje’ i ‘pojašnjenje’, gospodin Tači podrazumeva da je mandat suda veći istekao avgusta 2020. godine. Moguća posledica takvog stava bila bi nevaljanost svih radnji koje su od tada preduzimali SVK/STK, posebno uključujući bilo kakvu potvrdu optužnice protiv samog predsenika Tačija“, navodi se u mišljenju Specijalizovanog tužilaštva.

Povezani članci:

STK o predloženom amandmanu kosovskog predsednika: Tači pokušao da poništi Specijalni sudPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.