Mandat Specijalnog suda trajaće dok se postupci ne završe, na to se obavezala kosovska skupština

Griep Angela portparol suda

Mandat Specijalizovanih veća trajaće sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni, tako da je nepotrebno da se produžuje mandat ovom sudu, poručila je u izjavi za KoSSev, portparolka Specijalizovanih veća, Angela Griep, demantujući navode da kosovska skupština treba da produži mandat ovom sudu. Griep je ujedno za naš portal u Hagu govorila o procesu podizanja optužnica, postupku koji će uslediti nakon toga, ali i o zaštiti svedoka.

Specijalni sud za ratne zločine OVK je još od svog osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija. Skoro pet godina kasnije, prema i dalje nepotvrđenim informacijama, više stotina lica je ispitano u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, a među njima, takođe i dobar deo prištinskih zvaničnika – bivših pripadnika OVK.

I dok sve češće stižu nezvanične najave o tome da bi prve optužnice mogle da budu ubrzo podignute, u Prištini se spekuliše da buduće kosovske institucije ne bi trebalo da „produže mandat Specijalnom sudu“. A pojedini političari najavljuju i da će se o tome zapravo raspravljati u budućem sazivu kosovske skupštine.

Prema Ustavnom amandmanu Kosova iz 2015. na osnovu kog su formirana Specijalizovana veća, kako je nedavno preneo RSE, petogodišnji mandat ovog suda ističe sledeće godine.

Sa druge stranke, Griep tvrdi da će mandat Specijalnog suda trajati sve dok Savet EU ne odluči suprotno.

„Predviđeno je zakonom i usvojeno u Skupštini Kosova da mandat Specijalizovanih veća Kosova traje sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni. Tako da formalno ne postoji potreba za produženjem mandata Specijalizovanim većima Kosova“, navodi Griep.

Zaštita svedoka ključni prioritet

U razgovoru za KoSSev, u sedištu ovog suda u Hagu, Griep nije precizirala da li će i na koji način proces zaštite svedoka biti promenjen u odnosu na ranija suđenja, ali je poručila da je „zaštita i podrška svedocima jedan od glavnih prioriteta za kosovsko Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud“.

„Imamo Specijalnu jedinicu koja se bavi samo zaštitom svedoka i podrškom kako bi se osigurala bezbednost i sigurnost pre, tokom i posle suđenja“.

Kako se podiže optužnica?

„Nakon što tužilac Specijalnog tužilaštva odluči da ima dovoljno dokaza za optužnicu, on će da je podigne, a potom će sudija za prethodni postupak pogledati optužnicu i on ima rok od šest meseci da odluči da li se slaže da ima dovoljno dokaza za podizanje ili ne. Ukoliko smatra da postoji dovoljno dokaza, on će potvrditi optužnicu i u tom trenutku osumnjičeni postaje optuženi i tada će mu biti predata optužnica na maternjem jeziku“.

Optužnica će, kako je potvrdila Griep, u tom trenutku postati javna, ali su mogući i izuzeci.

„Postoje razlozi da se optužnica drži poverljivom malo duže – hapšenje, na primer. Ali u tom slučaju, optuženi ima nedelju dana da se pojavi pred sudijom“.

Tokom procesa suđenja, optuženi će biti pritvoreni u Hagu, a kada je reč o služenju kazne nakon što se donese presuda:

„To će onda biti na sekretarijatu koji ima mogućnost da se uključi u saradnju sa drugim državama“.

Griep je ujedno poručila da će suđenja, kada budu podignute prve optužnice, moći da se prate uživo na sajtu ovog suda na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.