Tači zatražio od poslanika da produže mandat Specijalnom sudu do konačne odluke Saveta EU

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je večeras od kosovske skupštine da produži mandat Specijalizovanih veća sve dok Savet EU ne saopšti zvanično da je mandat ovog suda završen. Sa druge strane, kako je prethodno potvrdila za KoSSev portparolka Specijalizovanih veća, Angela Griep, ovako nešto nije neophodno, zbog toga što mandat ovog suda traje sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni.

Tači je u večerašnjem video obraćanju poručio da je upoznat sa inicijativama i debatom na Kosovu o „mogućem isteku mandata Specijalnog suda“.

„Znamo da u ovih 20 godina nakon oslobođenja, na Kosovu nije manjkalo Specijalizovanih sudova i Specijalizovanih veća takve vrste. Specijalno veće (Kosova) je peti po redu sud zarad istih pretenzija – rekord takve vrste u svetu“, poručio je Tači.

Međutim, pravdu treba ostaviti pravdi – politika da se ne meša u pravosuđe, a ni pravosuđe u politiku, rekao je, naznačivši da je to bilo njegovo uverenje tokom dve decenije kada je, kako on kaže, „podržavao stvaranje međunarodnih sudova“, ali i da isto ubeđenje ima i danas.

„To je i danas moje uverenje, sada kada tražim od Skupštine Kosova da se mandat Specijalnim većima i kancelariji Specijalnog tužioca produži, do onda kada se Savet Evropske unije zvanično oglasi povodom završetka mandata suda, uz konsultaciju sa Vladom Kosova“, precizirao je Tači.

Tvrdi da je uveren da će poslanici podržati njegov zahtev, te da „ostaje duboko ubeđen da podrška pravdi čini skupštinu Kosova časnom i podiže odgovornost države Kosovo“.

Navodi da je „slobodno Kosovo rođeno iz velikog bola i rata“ a uz pomoć SAD i NATO i najvećih svetskih demokratija.

„Bez ovih velikih prijatelja i strategije zbog čega na našem putu nismo bili zaustavljeni, Kosovo ne bi moglo biti niti slobodno, ni nezavisno, a sutra ravnopravna članica NATO i EU. Koliko god da je dug i nepravedan, u određenim slučajevima, put rasvetljavanja svakog ratnog zločina i brisanje mrlja koje su nepravedno stavljene na rat naše OVK – ne postoji nijedna druga alternativa osim puta pravde“, kazao je Tači.

Ali i dodaje da Kosovo „ne može da dozvoli da o njegovoj sudbini odlučuju oni međunarodni akteri koji su bili protiv „slobode i državnosti“.

Sa druge strane, kaže da međunarodna zajednica „ćutanjem odorava genocid od strane države Srbije protiv građana Kosova. “

Žrtve se u tom smislu ‘blate’ lažnim svedočenjima agresora

„Činjenice o žrtvama koje je svet priznao prezire i ignoriše arbitar, zarad u potpunosti lažnog balansa. Znamo koliko je za ove dve decenije bilo nepravednih optužbi, kleveta i različitih izmišljotina protiv našeg rata OVK, i koje su nakon pretvorene u sudska pitanja; koje su nakon godina torture za rezultat imali – blato nad našim ratom“, poručio je Tači.

U večerašnjem obraćanju Tači se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa izrazivši saučešće porodicama na Kosovu koje su izgubile svoje članove. Ujedno se zahvalo zdravstvenim radnicima.

I dok Tači zahteva od poslanika da produže mandat suda, sa druge strane, kako je još prošle godine potvrdila za KoSSev portparolka Specijalizovanih veća, Angela Griep, ovako nešto nije neophodno.

„Predviđeno je zakonom i usvojeno u Skupštini Kosova da mandat Specijalizovanih veća Kosova traje sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni. Tako da formalno ne postoji potreba za produženjem mandata Specijalizovanim većima Kosova“, izjavila je tada Griep za KoSSev.

Advokat Koci: „Naivni poslanici“

Navode slične Angeli Griep izneo je večeras i advokat sa Kosova, Arianit Koci, poručivši da Zakon o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU predviđa da mandat Specijalnog suda traje sve dok Savet EU ne obavesti Kosovo da su završeni svi procesi.

Međutim, ujedno navodi i da ustavni amandman na osnovu kojeg je osnovan Specijalni sud u Hagu „jasno predviđa da je maksimalna dužina mandata ove institucije 5 godina“.

Ustavni amandman ima „zbunjujuće i dvosmislene reference“, naveo je, uz opasku da je možda reč o „igri aktera iz međunarodne zajednice“

Navodi da su „poslanici bili naivni i nekompetentni, jer nisu na vreme razjasnili takvu neusklađenost“.

Specijalni sud za ratne zločine OVK je još od svog osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija, a jedan od zvaničnika kojeg optužuju za opstrukciju ovog suda je upravo Tači.

Među poslednjima koji su ga optuživali za opstrukciju je i samo Kosovsko specijalno tužilaštvo.

KST je u saopštenju o tome da je sudu na ispitivanje podneta optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih, navelo i da je dvojac ometao i podrivao rad suda sprovodeći tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Udruženje ratnih veterana OVK zatražilo je nedavno od kosovskog premijera Avdulaha Hotija da u dijalogu sa Beogradom pokrene pitanje ukidanja Specijalnog suda, a od kosovske skupštine zatražili izmenu mandata suda.

Potom je iz međunarodne zajednice stiglo upozorenje na posledice ukoliko ovakav zahtev dođe na dnevni red kosovske skupštine.

„Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana veća. Za EU je to pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona. Svaki pokušaj da se ukine ili izmeni mandat Specijalizovanih veća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja poslednjih godina“, poručila je tada Kancelarija EU u Prištini.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. Među najistaknutijim imenima „OVK“ ali i kosovske politike koja su ispitana su kosovski predsednik, Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine u više mandata, Kadri Veselji i bivši kosovski premijer takođe u više mandata, Ramuš Haradinaj.

Dve optužnice su podnete na ispitivanje sudu, jedna u aprilu, druga u februaru, potvrđeno je iz tužilaštva, od čega je jedna protiv Tačija, Veseljija i drugih.

Prema pravilima suda, sudija ima 6 meseci da nakon podnošenja optužnice istu potvrdi ili ne zbog čega bi prvu potvrđenu optužnicu ovog suda javnost mogla da vidi u avgustu. S druge strane, rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ističe 24. oktobra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.