STK o predloženom amandmanu kosovskog predsednika: Tači pokušao da poništi Specijalni sud

 

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu ponovo je iznela oštre optužbe na račun kosovskog predsednika, Hašima Tačija. Ova institucija optužuje bivšeg političkog direktora OVK-a da pokušava da poništi Specijalni Sud, izveštava Gazeta Express.

Predsednik Hašim Tači obratio se Skupštini Kosova sa predlogom za izmenu Ustava Kosova koji je povezan sa zakonom o Specijalizovanim većima i njenim mandatom.

Predlogom je precizirao da bi mandat Specijalizovanih veća i kancelarije Specijalnog tužioca „trebalo da traje dok Savet Evropske unije, uz konsultacije sa Vladom Republike Kosovo, ne objavi kraj mandata“.

Ustavni sud koji je deo Specijalizovanih veća dao je strankama rok do 19. oktobra da pošalju svoja mišljenja u vezi sa amandmanom koji je predložio Tači.

Kancelarija specijalnog tužioca procenjuje da je njen mandat definisan Ustavom Kosova i da, prema njima, svako drugo tumačenje može uticati na štetu procesa koji su u toku.

Tužilaštvo navodi da Tači, koji je i predmet optužnice koju je ono podnelo, pokušava da na bilo koji način poništi ovo telo za krivično gonjenje.

„Cilj predloženih izmena je da ponovo predstavi ili preformuliše mandat. Takođe, u vremenu podnošenja ovih podnesaka ne postoji zvanična istorija izrade nacrta. Međutim, činjenica da izmene predlaže predsednik koji je predmet optužnice STK u vezi sa ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, procenjujući ih sa posebnim zapažanjem, gospodin Tači nije neutralna stranka i postoji dobar razlog za verovanje da su predlozi za amandmane deo šire strategije nanošenja štete sudu. Zaista, suštinski kontekst za razumevanje i tumačenje predloženih promena pružaju izjave za javnost g. Tačija od 24. avgusta 2020. godine, na dan kada je odlučio da prosledi predloženi amandman“, navodi se dalje u mišljenju Specijalnog tužilaštva.

Iako je Ustavni sud, koji deluje u okviru Specijalnog suda zatražio od stranaka da podnesu svoja mišljenja o amandmanu povodom mandata Specijalnog suda, u ovo se uključilo i Specijalno tužilaštvo.

U mišljenju upućenom Specijalizovanim većima Ustavnog suda, Kancelarija specijalnog tužioca citirala je Tačijevu izjavu kojom implicira da želi da smatra da je Specijalnom sudu istekao mandat.

„Ustav, u svom sadašnjem obliku, adekvatno utvrđuje privremeni mandat KSV/STK, 11 koji će se – u skladu sa obavezujućim angažmanom Kosova uz razmenu pisama – nastaviti sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su svi pravni postupci koji proizilaze iz istraga koje je pokrenulo STK okončani. 12. 9. Dok se član 162 (13) Ustava odnosi na predviđeni period od 5 godina, kada se relevantne ustavne odrebe čitaju u celini, uključujući kontekst razmene pisama koji je izričito uključen i poziva se na te odredbe, jasno je da, ako istrage i postupci nisu završeni u sklopu početnog petogodišnjeg perioda, da će mandat biti nastavljen“, navodi se u mišljenju.

U svom mišljenju, Kancelarija Specijalnog tužioca takođe je citirala izjavu predsednika Hašima Tačija datu 24. avgusta u kojoj se kaže:

„I dalje verujem da ovo sada podstiče Skupštinu Republike Kosova da produži mandat Specijalizovanim komorama i kancelariji Specijalizovanog tužioca do obaveštenja Saveta EU u konsultaciji sa vladom Republike Kosovo, o kraju mandata ovog suda. Moramo pojasniti kako će Specijalizovana veća završiti sa svojim radom, stoga, verujem da će poslanici podržati moju inicijatvu“.

STK tvrdi da usled tendencije predsednika – prema njegovim rečima – da je mandat Specijalnog suda privremen i da je u ovom obliku isti istekao – Kancelarija specijalnog tužioca smatra da je takav stav predsednika povezan sa njegovim pokušajem da obesnaži potvrdu optužnice protiv njega.

„Sugerišući da privremeni mandat suda zahteva ‘produženje’ i ‘pojašnjenje’, gospodin Tači podrazumeva da je mandat suda veći istekao avgusta 2020. godine. Moguća posledica takvog stava bila bi nevaljanost svih radnji koje su od tada preduzimali SVK/STK, posebno uključujući bilo kakvu potvrdu optužnice protiv samog predsenika Tačija“, navodi se u mišljenju Specijalizovanog tužilaštva.

U svom mišljenju, Specijalno tužilaštvo stalno pominje raspuštanje Specijalnog suda.

„Shodno tome, predložene promene generišu nesigurnost za sve osobe pogođene takvim postupcima i mogu rezultirati prekidom, odlaganjem izvršenja mandata SVK/STK i podrivanje međunarodnih obaveza Kosova za sprovođenje efikasne istrage o sadržaju izveštaja za 2011. godinu. Isto tako, osumnjičenim i optuženim licima može se oduzeti pravo na pravično i brzo suđenje. Poglavlje ll Ustava štiti sva takva prava, kao i ljudska prava i instrumente ljudskih prava koja su deo njega“, navodi se dalje u mišljenju.

Mišljenje koje je poslala Kancelarija specijalnog tužioca sastoji se od 22 tačke, gde ova institucija argumentuje, kako Tači pokušava da ukine Specijalni sud.

Povezani članci:

Tači: Predložen amandman o Specijalnom sudu „da bi se razjasnile nejasnoće o dužini mandata“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.