Koha: Hotija ispitala Radna grupa KP u svojstvu svedoka u vezi sa istragom protiv zvaničnika LDK

HOTI
FOTO: Koha

Premijer Kosova Avdulah Hoti i ministarka finansija Hikmete Bajrami ispitani su prošle godine od strane Radne grupe za borbu protiv korupcije pri Kosovskoj policiji – odeljenja koje je pre dva dana ukinuto odlukom kosovske vlade, javila je juče prištinska Koha.

Prema saznanjima ovog medija, Hoti i Bajrami su ispitivani kao svedoci o aferi o 53 miliona sa konzorcijumom Bechtel-Enka. Sa Hotijem je obavljen razgovor 14. marta 2019., a sa Bajrami 4. marta.

Ovaj medij ujedno prenosi da je potom Radna grupa podnela krivične prijave protiv tri osobe, uključujući bivšeg ministra iz redova LDK.

Ministarka Bajrami potvrdila je za Kohu da je ispitana u svojstvu svedoka.

„Ispitana sam jednom od strane Odeljenja za privredni kriminale zbog činjenice da je tokom 2014-2017 kada sam bila na čelu MTI, MTI bilo deo međuministarske grupe za put ‘Arben Džaferi’, a dužnost sam tada predala bivšem zameniku ministra Avniju Kastratiju. Pitanja su bila u vezi sa 50 miliona koje je Bechtel-Enkai platilo MI (Ministarstvo infrastrukture), konkretno ministar, Palj Ljekaj, ali i o radu u Međuministarskoj grupi“, rekla je Bajrami.

Bajrami, međutim, negira da odluka o ukidanju radne grupe za borbu protiv korupcije ima veze sa ovim slučajem.

Ovaj medij dodaje da je pokušao da kontaktira i kosovskog premijera, ali i da se on nije javljao.

Kosovska vlada ukinula je u ponedeljak Radnu grupa za borbu protiv korupcije koja je deset godina postojala u okviru Kosovske policije.

Prištinska Koha prenela je ujedno da je istog dana kada je i rasformirala Radnu grupu za borbu protiv korupcije, kosovska vlada usvojila dokument koji je suprotan ovoj odluci, tj. izglasala novu evropsku agendu za reformu, čiji je glavni prioritet borba protiv korupcije na visokom nivou.

Prethodno se kosovski institut za pravdu (KDI) izjasnio protiv tada još uvek predloga vlade da ukine Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Kosovskoj policiji.

KDI ukidanje ovog tela povezuje sa „osvetom za istrage“ koje je ono sprovodilo protiv članova LDK i PDK, a koji su „uglavnom propali u tužilaštvu i pravosuđu“.

U međuvremenu se oglasila i misija EULEX na Kosovu koja je ocenila da odluka o ukidanju Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije izaziva ozbiljnu zabrinutost, te da bi kosovska vlada trebalo da „razjasni svoj stav što je pre moguće“.

Navode da je ovo odeljenje odigralo presudnu ulogu na polju borbe protiv korupcije, što je izraženo i u izveštaju o monitoringu kosovskih sudova, tužilaštva i policije koji je ova misija predstavila u ponedeljak.

„Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije uspelo je da otkrije i sprovede istrage visokog profila koje uključuju istaknute i politički izložene osobe, kao i kompleksne finansijske slučajeve, uključujući slučajeve koji se odnose na privatizacije ili javne tendere koji su prouzrokovali štetu javnom budžetu, a za koje se procenjuje da su iznosili nekoliko miliona evra“, saopštili su iz ove misije.

EULEX je ujedno u svom izveštaju ukazao na to da nije bilo odgovarajuće saradnje i koordinacije između Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije i Specijalnog tužilaštva Kosova.

„Uglavnom zato što u STK nije bila određena tačka za kontakt sa Specijalnim odeljenjem. Nedavno osnivanje tog Specijalnog odeljenja u okviru STK korak je u pravom smeru i trebalo je da se materijalizuje poboljšanjem saradnje sa Specijalnim odeljenjem Kosovske policije radi postizanja napretka u borbi protiv korupcije“, poručili su iz ove misije EU.

Prošlog petka došlo je i do još jedne kadrovske promene u Kosovskoj policiji – Hoti je tada smenio direktora policije Rašita Ćaljaja zbog lošeg učinka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.