Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih praznika – Bogojavljenje, a danas su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Pliva se 33 metara, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Centralna manifestacija plivanja za Časni krst na Kosovu je i ove godine na jezeru Gazivode.

Radio Televizija Mir danas slavi svoju krsnu slavu – Bogojavljanje.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.