Tači pisao Trampu: Spremni smo na kompromise radi sporazuma sa Srbijom

Tači će se sastati sa predsednikom Trampom
FOTO: N1

Kosovski predsednik, Hašim Tači, objavio je danas da je početkom meseca pisao američkom predsedniku Donaldu Trampu obećavši mu da će tražiti od građana da poslušaju savete predsednika Trampa iznete u pismu koje je on uputio kosovskom predsedniku krajem prošle godine „da govore ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdrže se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“.

Tači u pismu uverava američkog kolegu da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

„Dozvolite mi da vam pružim lične garancije da sam kao predsednik Kosova spreman da prihvatim potreban kompromis kako bismo postigli sveobuhvatni, uravnoteženi sporazum koji će uključiti sve otvorene probleme i zaključiti vekovni konflikt sa Srbijom,“ stoji u pismu Tačija Trampu objavljenom na sajtu kabineta kosovskog predsednika.

On naglašava i da sporazum neće biti kratkoročne prirode, već „trajni sporazum kojim će se obe strane odreći konflikta i zahvaljujući kojem će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija“.

Tači takođe zahvaljuje SAD na „velikodušnom predlogu“ da postizanje sporazuma bude proslavljeno u Beloj kući gde „se zajedno stvaraju mir i istorija“.

Najzad, Tači poziva Donalda Trampa da poseti Kosovo i upozna „proamerički narod i Amerikance koji službuju na Kosovu i budete svedok našeg zajedničkog uspeha u stvaranju multietničkog Kosova posvećenog miru, slobodi i pravdi.“

Kosovski predsednik je juče u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA Novosti rekao da je poziv da poseti Prištinu uputio i ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu.

Kao i o pismu Trampa Tačiju, i za odgovor Tačija Trampu javnost saznaje sa nekoliko dana zakašnjenja, a i dalje je nepoznanica da li je i srpski predsednik takođe odgovorio na pismo koje je decembra prošle godine Tramp uputio i njemu.

Sadržaj pisma američkom predsedniku, Tači je objavio dan nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio sopstveno pismo zemljama Kvinte i šefici EU na Kosovu kojim ispostavlja listu uslova koji trebaju biti ispunjeni kako bi došlo do ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Svega nekoliko sati nakon objavljivanja sadržaja tog pisma, Ramuš Haradanaj u intervjuu za syri.net izražava sumnju da će njegova vlada „trajati do kraja nedelje zbog pritiska u vezi sa ukidanjem taksi“.

S druge strane, dok kosovski predsednik vodi korespondenciju sa Belom kućom, odnosi kosovskog premijera i SAD se zatežu. Nakon ignorisanja, kako je to Tači opisao „prijateljskog saveta“ SAD u vezi sa zahtevom za ukidanje taksi iznetog u pismu predsednika Trampa, kosovskom premijeru je odbijena viza za put u Ameriku zbog čega on neće biti u mogućnosti da prisustvuje Molitvenom doručku.

Pisanje pisama bilo je popularno i prošle godine kada je o Kosovu i Metohiji reč. Kakva su se pisma pisala u 2018, čitajte u: O Kosovu u 35 pisama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.