Konkurs za posao Opštine Zvečan nije našao mesto u srpskim medijima ali jeste u prištinskoj Bota Sot

 

Početkom godine, opština Zvečan je raspisala konkurs za preko 20 radnih mesta koji je, kako je KoSSevu potvrđeno iz ove opštine, bio objavljen u prištinskom listu Bota Sot i na oglasnoj tabli opštine. Pored navedenog prištinskog lista koji izveštava na albanskom jeziku i kojeg nije moguće naći u prodaji u opštini Zvečan, o ovom konkursu nisu obavešteni lokalni mediji, niti je bio istaknut na vebsajtu opštine. Iz opštine tvrde ipak da je zakonska procedura „ispoštovana“.

U prištinskom dnevnom listu, Bota Sot, 4. januara ove godine objavljen je konkurs za 25 novih radnih mesta u kosovskom sistemu u opštini Zvečan. Konkurs koji je trajao do 18. januara nije objavljen, međutim, ni u jednom lokalnom mediju, niti na vebsajtu opštine Zvečan, čime su potencijalni kandidati koji ne govore i ne kupuju štampu na albanskom jeziku uskraćeni za informaciju o ovoj mogućnosti za zapošljavanje.

Maja 2017. opština Severna Mitrovica raspisala je konkurs za 168 radnih mesta koji je bio prosleđen i lokalnim medijima.

Iako je konkurs bio objavljen i na srpskom jeziku, stanovnicima opština na Severu je dodatno bio otežan pristup ovoj informaciji činjenicom da se navedeni list iz Prištine ne prodaje na teritoriji ovih opština.

Ovakva praksa opštine Zvečan izmenjena je u odnosu na prethodni konkurs za preko 100 radnih mesta u istoj opštini, koji je objavljen decembra 2017, a koji tada jeste bio najavljen na vebsajtu e-opština Zvečan.

Štaviše, 2017. je i sam gradonačelnik opštine Zvečan tadašnji konkurs najavljivao putem saopštenja lokalnim medijima.

„Danas možemo da pričamo o radnim mestima i razvoju, a ne o barikadama, sukobima i povređenim sugrađanima. Započeli smo projekte koji će u narednoj godini otvoriti više od 260 radnih mesta. Jer mi ne govorimo prazne priče, iza nas stoje dela,“ poručio je Janković septembra 2017.

Ipak, najnoviji konkurs, ove godine prošao je „manje zapaženo“ pored prištinskog dnevnog lista koji izveštava na albanskom i koji nije moguće naći u prodaji u severnim opštinama, a, kako tvrde iz opštine, istaknut je i na oglasnoj tabli u zgradi opštine i u Kancelariji za zajednice.

Možda konkurs za radna mesta u svojoj opštini nezaposleni Zvečanci nisu uspeli da pročitaju u prištinskim dnevnim novinama na albanskom jeziku sa manjim tiražom u odnosu na druge, poznatije listove, ali je ovoj opštini bilo važno da je „ispoštovan zakon“, i da su, štaviše, vodili računa da novine budu „sa nacionalnom frekvencijom“, ali i da su koristili dodatno i „konvencionalno oglašavanje“. Tim pre, jer su, tvrde imali „velik odziv kandidata“.

„Povodom objavljenog konkursa u dnevnim novinama Bota Sot 4. januara, ispoštovane su sve zakonske regulative pošto se radi o novinama sa nacionalnom frekvencijom. Takođe, oglas je bio istaknut na oglasnoj tabli opštine i Kancelariji za zajednice, kao vid konvencionalnog oglašavanja. Svemu ovome ide u prilog veliki odziv kandidata koji su konkurisali za tražene pozicije,“ navodi se u odgovoru opštine na upit koji smo prosledili putem sajta e-opština Zvečan.

Inače, prema odredbama stava 1.2, člana 17 Uredbe o proceduri regrutiranja u civilnoj službi (sic!) institucije su dužne da oglase za zapošljavanje objave u dnevnoj štampi i elektronskim medijima, ali i na internet stranici vlade, kao i institucije koja konkurs raspisuje.

U suprotnom, proces regrutovanja se smatra neregularnim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.