Kosovska vlada: Maske obavezne, građanima starijim od 65 ograničeno kretanje od 5 do 10 i od 18 do 21

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada usvojila je odluku kojom će od večeras biti obavezno nositi maske u svim aktivnostima van kuće. Građanima starijim od 65 godina sa hroničnim bolestima kretanje je ograničeno na period od 5 do 10 časova ujutru i od 18 do 21 uveče. Uz to, građani BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, od sutra će morati da prilože negativan PCR test na ulazu na Kosovo i to samo ukoliko imaju boravišnu dozvolu ili su zakazali lečenje na Kosovu.

Na 13 sednici vlade koja je održana elektronskim putem, doneta je odluka i da se obavežu građani da, uz nošenje maski na otvorenom, vode računa i o održavanju distance od 2 metra, a od institucija i se zahteva da obezbede dezinfekciona sredstva za ruke i maske na ulazu u institucije, kako zaposlenima, tako i građanima.

Pored opština na Severu, zabrana kretanja od 9 uveče do 5 ujutru važiće od večeras i za Južnu Mitrovicu, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce. Iz ovih zabrana izuzete su osobe sa posebnim dozvolama i oni kojima je potrebna hitna lekarska pomoć ili institucionalna zaštita od nasilja u porodici, ili kojima je preminuo član porodice ili moraju da izvedu ljubimce. U poslednjem slučaju je moguće kretati se najviše 500 metara od kuće.

Uz to, kosovska vlada će od sutra građanima Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore tražiti negativan PCR test na Sars-COV-2, ne stariji od 72 sata, kako bi ušli na Kosovo. Oni koji sleću na aerodrom  „Adem Jašari“, biće izuzeti iz ovog pravila ukoliko potpišu izjavu da će Kosovo napustiti u roku od 3 sata. Ni putnici koji su u tranzitu na aerodromu „Adem Jašari“, neće morati da imaju negativan PCR test.

Kamioni i putnički automobili koji su u tranzitu, takođe ne moraju da imaju negativan test, ali će potpisati izjavu da će u narednih 5 sati napustiti Kosovo.

Iz obaveze da prilože negativan PCR test izuzete su i akreditovane diplomate i članovi njihovih porodica.

Suspendovan je rad auto i stočnih pijaca, zabranjeno organizovanje verskih ceremonija i okupljanje više od 5 ljudi na javnom mestu i  u parkovima.

Institucije koje moraju da pružaju usluge, poput opštine i pošte, u obavezi su da rad organizuju sa minimalnim brojem osoblja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.