Tači i Hoti o dijalogu: Priznanje pa o ostalim pitanjima

Tači i Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti sastao se danas sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. Dva institucionalna lidera razgovarala su o dijalogu i pandemiji COVID-19. Na konferenciji za štampu nakon sastanka, Tači je još jednom poslao poruku da neće biti dozvoljeno da se dijalog svede na tehnički proces, a stav kosovske delegacije je  definisan kao – „priznanje pa rešenje ostalih pitanja“.

Kao i više puta do sada istakao je važnost „institucionalne koordinacije za zemlju i društvo“.

„U ovom kontekstu je i održan sastanak sa premijerom Hotijem. Ključna stvar je da dođe do koordinacije između institucija. Razgovarali smo i o prevazilaženju situacije sa COVID-19 na najbrži i najlakši način“, rekao je Tači prenosi.

Iznova je pozdravio i imenovanje Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog.

„U interesu nam je da se ovaj dijalog odvija, jer samo dijalogom, susretima i dobrim odnosima sa susedima Kosovo može krenuti ka evropskoj perspektivi. Ali istovremeno moramo sačuvati svoj identitet. Ni pod kojim uslovima ne smemo dozvoliti da se ovaj proces spusti na tehnički nivo“.

Stav kosovskog predsednika je da najpre treba doći do međusobnog priznanja sa punim poštovanjem teritorijalnog integriteta, a tek nakon toga ostali problemi mogu biti rešeni.

„Tehnički nivo podrazumeva status kvo i poštovanje agende Srbije, s druge strane mi treba da branimo interese naše države i našeg društva, našu sadašnjost i budućnost. Dakle treba da se dogodi recipročno priznanje, potpuno poštovanje integracija obeju zemalja i naravno o ostalim rešenjima se može diskutovati kao dve nezavisne i suverene države“, rekao je još Tači.

Međutim, Tači je skeptičan da EU sama može dovesti do željenog rezultata za Kosovo.

„Ističem ponovo da sam ubeđen, nezavisno od diskusija koje se mogu odvijati u ovom ili onom gradu – tamo gde nisu prisutne Sjedinjene Američke Države, skeptičan sam da se može dogoditi recipročno priznanje ili tačno znamo da se neće dogoditi. S toga je izuzetno bitno da za stolom budu i Sjedinjene Američke Države zajedno sa Evropskom unijom,“ poručio je.

Više lidera PDK, ali i koalicionih partnera Hotijeve vlade iz AAK su poslednjih dana oštro kritikovali nastavak dijaloga za koji ocenjuju da nije politički već tehnički proces koji ima potencijal da se oduži na još jednu deceniju bez sporazuma o međusobnom priznanju.

Kosovski premijer, s druge strane, izrazio je nadu da bi dijalog na takav način mogao biti zaključen za nekoliko meseci.

„Potrudićemo se svi zajedno da dijalog ne propadne na tehničkom nivou. Takođe pokušavamo da koordinišemo sa našim međunarodnim partnerima. Mislim da je za to vrlo dobar trenutak jer imamo pažnju ključnih zemalja u EU, ali i SAD. Verujem da se za nekoliko meseci sve završiti“, rekao je Hoti prenosi Koha.

Tači i Hoti do nedavno su vodili javnu polemiku oko toga ko treba da bude glavni kosovski pregovarač sa Srbijom, dok Tači nije skrajnut iz procesa zbog objave tužilaštva u Hagu o podnošenju optužnice protiv njega.

Kako su izveštavali kosovski mediji pre sastanka, ovo je prvi sastanak dva institucionalna lidera nakon Tačijevog saslušanja u Hagu od strane tužilaštva koje ga tereti za ratne zločine, a izostanak javne podrške Hotija Tačiju kritikovao je ranije Tačijev kabinet.

Nakon objavljivanja informacije o podnošenju optužnice protiv Tačija, Hoti je poručio da će Kosovo poštovati svoje međunarodne obaveze i da neće ometati rad pravosudnih institucija.

Nakon sastanka sa Tačijem, Hoti će danas od 12 časova prisustvovati i nastavku sednice kosovske skupštine na kojoj će poslanike izvestiti o sastancima u okviru nastavka dijaloga.

Istovremeno, danas se u Briselu nastavlja dijalog na nivou ekspertskih timova o ekonomskoj saradnji, ali srpska delegacija navodi da je prištinska strana najavila da se na ovom delu sastanka neće pojaviti.

O jučerašnjem susretu delegacija Beograda i Prištine čitajte u:

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.