Kosovo: Finansijska podrška osumnjičenima za ratne zločine u senci saslušanja

Tači Hag
FOTO: Hašim Tači/Facebook

Kosovo je izdvojilo milione evra za pomoć bivšim pripadnicima „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) kojima će se eventualno suditi u Hagu. Dok zvaničnici ne objašnjavaju kako se ovaj novac troši, bivši pripadnici „OVK“ tvrde da političke ličnosti imaju poseban tretman.

Nakon što su specijalizovani tužioci u Hagu četiri dana saslušavali kosovskog predsednika Hašima Tačija, on je izjavio da nije počinio nikakve zločine i veličao je oružanu borbu „OVK“ protiv srpskih snaga (1998-99).

Ali Tači nije otkrio nikakve detalje o samom saslušanju, niti o slučajevima i optužbama o kojima je sa tužiocima razgovarao. Specijalizovano tužilaštvo Kosova (STK) sa sedištem u Hagu optužilo ga je, zajedno sa presednikom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem i drugim bivšim pripadnicima „OVK“-a, za zločine koji uključuju i ubistva i mučenje.

Tači još uvek nije otkrio detalje ni o načinu na koji se finansiraju njegovi pravni troškovi. On je angažovao poznatog američkog advokata Pjera-Ričarda Prospera da ga zastupa.

Prosper je bivši tužilac UN-ovog Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i američki ambasador za pitanja ratnih zločina od 2001. do 2005. godine.

Na pitanje ko je platio Tačijeve advokatske i putne troškove nije odgovoreno ni iz njegovog kabineta, ni iz Ministarstva pravde.

Ehat Miftaraj, direktor Kosovskog instituta za pravdu sa sedištem u Prištini, za BIRN kaže da, odbijajući da kaže javnosti o čemu je tačno četiri dana razgovarao sa tužiocima, predsednik nije ispunio svoju dužnost.

„Obavezno je da predsednik kaže ljudima u kom je svojstvu bio saslušan i koje su konkretne optužbe“, rekao je Miftaraj.

„Umesto toga, ponudio je politički monolog, izbegavajući da odgovori na suštinske stvari, uključujući i na pitanje ko je platio putovanja ili advokata”, dodaje on.

Optužnica protiv Tačija prosleđena je sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (SVK) koji treba da odluči hoće li optužnicu potvrditi, što bi Tačija i ostale dovelo pred sud, ili će je odbaciti.

Pojedinosti ugovora sa američkim pravnim firmama su „poverljive“

Nedostatak transparentnosti u Tačijevom slučaju odjek je sličnog nedostatka transparentnosti u celini kada se govori o trošenju državnog novca u vezi sa takozvanim Specijalnim sudom, uprkos tome što se radi o velikim iznosima.

Prema onome što se može videti iz budžeta za 2019. godinu, vlasti su potrošile 1.556.089 evra na aktivnosti povezane sa SVK. Ali Ministarstvo pravde nije dalo nikakve detalje o konkretnim aktivnostima na koje je ovaj novac potrošen.

Ove godine je iz državnog budžeta Kosova izdvojeno 4,15 miliona evra za finansijsku podršku optuženima u sudskim postupcima pred SVK, kažu za BIRN iz Ministarstva pravde. Ali opet nije bilo objašnjenja o tome kako se tačno troši ovaj novac.

Prošle godine je Ministarstvo pravde sklopilo ugovor sa jednom američkom i jednom britanskom advokatskom firmom radi pružanja „pravnog savetovanja u izradi, razvoju i predstavljanju pravnog položaja Kosova” pred SVK, koji će suditi osobama protiv kojih će STK podneti optužnicu, za ukupan iznos od 400.000 evra.

Ove dve advokatske firme, koje Ministarstvo nije imenovalo, prema ugovoru moraju „osigurati i zalagati se da sudske procedure budu pravične i da se poštuju prava optuženih“.

Oni bi takođe trebalo da „nadgledaju i ako je potrebno, preporuče prigovore u sudskim postupcima u slučaju kršenja procedura i prava optuženih“.

Firme imaju zadatak i da prate stavove država i međunarodnih organizacija o SVK i da, kada je to potrebno, preporuče „strateško delovanje“, kao i da pomognu „da se osigura da istorija i budućnost Kosova budu pravično predstavljeni i zaštićeni“.

Iako je BIRN prvi put o ovim ugovorima pisao pre više od godinu dana, iz Ministarstva pravde odbili su da odgovore šta su ove advokatske firme u međuvremenu uradile.

BIRN je zatražio pristup javnim dokumentima u vezi sa ove dve advokatske firme i za isplate za odbranu osumnjičenih, ali su iz Ministarstva pravde u pismenoj formi odgovorili da su to „poverljiva dokumenta“.

Prema kosovskom zakonu o pravnoj odbrani i finansijskoj podršci licima koja bi mogla bili optužena pred SVK, osumnjičeni ne mogu primati sredstva od države dok optužnica protiv njih ne bude potvrđena.

Ali kosovska vlada je prošle godine odobrila finansijsku podršku za četvoricu „potencijalno optuženih“ bivših pripadnika OVK koji su bili pozvani na saslušanje u Hag. Naime, 5. februara 2019. godine, vlada je potrošila 30.000 evra na podršku Samiju Ljuštakuu, Mahiru Hasaniju i Sulejmanu Seljimiju.

Dvojica od njih su politički značajne ličnosti. Ljuštaku je bio ratni komandant OVK  za područje Drenice, kao i gradonačelnik Srbice. Seljimi je bio glavni komandant OVK. Nakon rata bio je na čelu Kosovskih bezbednosnih snaga, a zatim je imenovan za ambasadora u Tirani.

Vlada je takođe 19. marta prošle godine odlučila da potroši 40.000 evra na odbranu Ljahija Ibrahimaja – bliskog rođaka Ramuša Haradinaja, koji je u to vreme bio premijer.

Do sada su specijalizovani tužioci saslušali više od 150 bivših pripadnika OVK u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, uključujući i Ramuša Haradinaja, koji je nakon poziva na razgovor podneo ostavku na mesto premijera.

Zbog finansijske podrške samo ovoj četvorci, Ministarstvo pravde našlo se pod udarom kritike.

Nasim Haradinaj, potpredsednik „Organizacije ratnih veterana OVK“, za BIRN ističe da ministarstvo podržava bivše pripadnike OVK „selektivno“.

„Zakon ne uključuje finansijsku podršku za one koji su pod istragom. Podržavajući finansijski samo neke od pozvanih, oni su zloupotrebili službenu dužnost. Ovo je očigledno kršenje zakona”, rekao je Nasim Haradinaj.

„Pozivamo ih da poštuju zakon i da jednako podrže sve bivše pripadnike“, dodao je on, uputivši posebnu kritiku zbog odluke da se podrži rođak tadašnjeg premijera Haradinaja.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova (koji čine takozvani Specijalni sud) zaduženi su za sprovođenje istraga i suđenja osumnjičenima za zločine počinjene tokom i nakon rata na Kosovu, od 1998. do 2000. godine.

Skupština Kosova je 2015. godine, pod međunarodnim pritiskom, glasala za osnivanje Specijalnog suda, koji je deo kosovskog pravosudnog sistema, ali sa sedištem u Holandiji i međunarodnim osobljem.

Poslanici su podržali „specijalni sud“ uprkos protestima veterana OVK i drugih na Kosovu, koji veruju da je sud uvreda za, kako kažu, herojski rat za oslobođenje od srpske vlasti.

U isto vreme, Skupština Kosova je usvojila i zakon o finansijskoj podršci za članove užih porodica lica koja će biti osumnjičena, uključujući i troškove putovanja, kada se postupci vode van Kosova.

Takođe, ukoliko osumnjičena ili optužena osoba nema novca za advokata, može potražiti pravnu pomoć od SVK.

Nadalje, svaka osoba koja u postupku pred SVK bude oslobođena krivice, ima pravo da traži odštetu.

SVK ne finansira Kosovo, već EU, iz budžeta Zajedničke spoljne i bezbednosne politike i na osnovu sporazuma o direktnim grantovima, kao i kroz finansijske doprinose država koje nisu članice EU.

Kako je rečeno iz ove institucije, sredstva koja je EU namenila za podršku SVK od 15. juna 2020. do 14. juna 2021. godine iznose 45.045.000 evra.

BIRN

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.