Svećlja: Radoičić na čelu grupe švercera koji napadaju policiju

Vest je ažurirana

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Oni koji napadaju Kosovsku policiju na severu zemlje poznati su organima za sprovođenje zakona kao pojedinci umešani u nezakonite radnje, kaže ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, radi se o nekoliko grupa švercera, koje su u bliskoj koordinaciji sa institucijama Srbije.

Srbija, kaže Svećlja, koristi ove grupe da podriva autoritet Kosova na severu zemlje, a za nagradu im, dodaje, daje mogućnost da se obogate, ali i neograničen imunitet.

Svećlja kaže da je Milan Radoičić, koji je u bekstvu od kosovskih vlasti zbog slučaja „Brezovica“, jedan od čelnika ovih struktura.

Pripadnici Kosovske policije napadnuti su tokom vikenda na Severu – po ko zna koji put ove godine – tokom napora da se spreči šverc robe.

Više o akciji i reakcijama iz Prištine u posebnim vestima:

PIK o akciji u LP: Upotreba sile i oružja u ovom slučaju bila neophodna

Kurti sa policajcima povređenim u Leposaviću – rad KP ostaje nedovršen bez marljivog rada tužilaštva

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo pritvor za uhapšenog u akciji u Leposaviću

Svećlja o akciji u Leposaviću: Hvali KP i kritikuje tužilaštvo

Ministre, još jedan napad na pripadnike Kosovske policije na Severu. Možete li nam reći šta je do sada poznato?

Da, jasno je da su kriminalci na severu nezadovoljni trenutnom situacijom, pošto je nivo vladavine prava u toj oblasti enormno porastao, za koju se više od 20 godina zna da je problematična sa zakonom. Sa njihovom tendencijom da nastave sa istim metodama, sa istim pristupom u odnosu na zakon, definitivno se kontinuirano bore bezbednosne strukture Republike Kosovo.

Kosovska policija je te noći, na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih službi, postavila punkt na jednom od alternativnih puteva koji vode ka ilegalnim graničnim prelazima. I ovom prilikom je naišla na organizovanu grupu švercera koji su nakon reakcije Kosovske policije pokušali da izbegnu zaustavljanje i zapravo napali punkt KP, direktno ugrožavajući živote službenika Kosovske policije.

Imate li informacije ko su ovi napadači?

Da, to je već poznato. Dvojica od njih su uhapšeni. Nažalost, dežurni tužilac Osnovnog tužilaštva te noći je jednog od njih pustio redovnim postupkom, iznenađujuće. Ali jedan je u pritvoru. To su osobe poznate bezbednosnim strukturama i sada se zakon njima bavi.

Kao kakva lica su poznata policijskim strukturama?

Poznati su kao pojedinci uključeni u nezakonite aktivnosti, ponekad šverc robe, ponekad suprotstavljanje pripadnicima policije, ponekad se predstavljaju kao obični kriminalci, a ponekad kao paralelne strukture, ili stub paralelnih struktura koji se bavi zastrašivanjem, posebno naših građana na severu, posebno onih u srpskom entitetu. A, pošto nije prvi put da se ti ljudi bave kriminalnim radnjama, očekujem da će se pravosudne strukture ozbiljno pozabaviti njima.

Imate li informaciju u kojoj fazi su istrage ovih slučajeva napada?

Jasno je da su napadi koordinisani kako bi se sprečilo širenje zakonitosti institucija Republike Kosovo. Kontinuirano istražujemo, svim svojim kapacitetima, prethodne napade. Odeljenje za borbu protiv terorizma vodi istrage i uveren sam da smo na dobrom putu, ne samo da identifikujemo njihovu celokupnu strukturu, već i da dokažemo njihove kriminalne aktivnosti, u kom slučaju bi se potom preduzeli drugi koraci.

Zašto do sada nema rezultata, nema optužnice?

Do sada je problem Severa bio zanemaren. To je bila politička odluka prethodnih struktura, jer su postojale i različite ideje o teritorijalnoj razmeni ili izjave da nam je navodno taj deo poklonjen od određenih službenika iz prošlosti ili određenog rukovodioca iz prošlosti.

Već postoji jasna volja rukovodstva Republike Kosovo da red i zakon zahvate svaki kutak naše zemlje i samim tim, to je dovelo do toga da se sve institucije maksimalno mobilišu kako bi red i zakon vladali i u tom delu, kao i u svim delovima Republike Kosovo.

Ministre, radi li se o jednoj grupi ili više grupa?

U stvari, kada je reč o krijumčarskim grupama, postoji nekoliko grupa švercera, ali sve su u bliskoj koordinaciji sa srpskim institucijama. To znači da je rukovodstvo Srbije kontinuirano koristilo kriminalne grupe da podriva Kosovo u tom delu, a za nagradu im je dalo mogućnost da se obogate, kao i neograničen imunitet.

Da li je među njima i Milan Radoičić o kome se priča?

Bez sumnje, Milan Radoičić je jedan od lidera ove strukture. On je sada begunac, prema informacijama koje imamo, nalazi se na teritoriji Srbije, ali ga definitivno traži pravosuđe na Kosovu i u prvom mogućem trenutku biće priveden pravdi.

Gospodine Svećlja, kažete da je Vlada jasna povodom toga šta će da uradi na Severu Kosova, što se tiče sprovođenja zakona, ali da li pravosudni sistem postupa isto?

Nažalost, u ovom pravcu je došlo do značajnog kašnjenja. Svedoci smo da je u prošlosti, čak i sam pomenuti Milan Radoičić nekada imao nalog za hapšenje, a koji je skinut bez ikakvog obrazloženja ili bez ikakvog pravnog osnova.

Međutim, sada se situacija radikalno promenila. Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa svim svojim agencijama, sa svim svojim mehanizmima, blisko sarađujući i sa svim drugim državnim mehanizmima, daće sve od sebe da suzbije, dokumentuje, a onda će ovaj naš maksimum sve ostale koji imaju za cilj ublažavanje, izbegavanje zločina i zločinaca staviti u krajnje nezavidan položaj.

Odlučni smo da se protiv svih zločina i zločinaca borimo bez kompromisa, bez ikakve diskriminacije ili zanemarivanja, bilo na etničkoj osnovi, na političkoj osnovi ili na osnovu društvenog statusa.

To znači da neće biti zaobilaznice kojom se krše zakoni Kosova i narušava suverenitet i integritet naše zemlje.

Prema nekim informacijama iz Kosovske policije, policija na severu je napadana skoro svakodnevno. Možete li nam ovo potvrditi?

Ne, ne možemo reći da se pripadnici Kosovske policije napadaju svaki dan. Na žalost, svedoci smo pristupa, da ne kažemo, jakih, posebno na severu Kosova, koji su godinama i godinama i decenijama navikli da budu iznad zakona.

Sada je to vreme završeno i svi treba da budu jednaki pred zakonom, ali i odgovorni pred zakonom i njegovim eventualnim povredama.

Kako ste došli do zaključka da je na Severu Kosova povećan nivo vladavine prava?

Vidite, nivo šverca na severu se značajno smanjio. O tome svedoči i nivo carina, odnosno redovnog uvoza iz Srbije – ovo je prvo.

Drugo, nivo sprovođenja zakona i borbe protiv kriminala i kriminalaca je izuzetno porastao na severu.

Treće, sama sramota ovih struktura, koje su ranije mogle da rade skoro šta su htele u toj oblasti, sada je to pokazatelj da se ovo stanje promenilo nabolje neuporedivo i naglašavam – neuporedivo sa prošlošću.

Sada, da li je nivo vladavine prava, posebno u toj oblasti, za nas zadovoljavajući, još uvek nije. Mi smo mobilisani da zakon vlada do maksimuma u ​​svakom kutku Republike Kosovo. I, uveren sam i garantujem građanima Kosova da će se to postići i nije daleko dan kada neće biti razlike između opština Republike Kosovo, bilo južno od reke Ibar ili severno od reke Ibar.

KoSSev: U međuvremenu Srpska lista demantovala je Svećljine navode i naoštrije osudila „bestidne laži koje je ministar policije i bliski saradnik Aljbina Kurtija izrekao o potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, a koji dolaze nakon brutalnog napada i od Rade Trajković, sa kojom je očigledno Svećlja u dogovoru“.

„Danas je otišao toliko daleko da gospodina Radoičića, uglednog lidera srpskog naroda koji ima veliko poštovanje Srba, povezuje sa nekakvim švercom, pri tom, kao po pravilu to radi kao visoki javni zvaničnik bez ijednog dokaza za te svoje lažne tvrdnje, što je apsolutno protivzakonito, nedopustivo i moralo bi biti sankcionisano“, poručili su iz Srpske liste te pozvali međuarodne predstavnike da reaguju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.