Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo pritvor za uhapšenog u akciji u Leposaviću

FOTO: Kosovska policija

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo je od Osnovnog suda određivanje mere pritvora za A. D. – vozača kamiona koji je uhapšen sinoć u opštini Leposavić nakon potere Kosovske policije u kojoj je više policajaca povređeno.

A. D. se, potvrdili su i iz tužilaštva, tereti za tri krivična dela – „ubistvo u pokušaju“, „neovlašćeni prelaz granične linije“ i „krijumčarenje robe“.

„Postoji osnovana sumnja da je A. D. 16. jula 2022. godine u Leposaviću voljno i svesno preduzeo radnje koje su dovele u opasnost živote četiri službenika pogranične policije“, objašnjavaju iz tužilaštva.

Oni su takođe saopštili detalje incidenta navodeći da je policija pokušala da zaustavi kamion kojim je upravljao A. D, ali da se on oglušio o naređenja te je namerno, u pokušaju bega, dva puta udario u policijski automobil, pri čemu su i povređeni policajci.

Nakon što je kamion zaustavljen A. D. je peške pokušao da pobegne ka planini, ali u tome nije uspeo te je uhapšen, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo takođe navodi da je drugi osumnjičeni, U. R. pomagao uhapšenom A. D. odnosno da ga je obaveštavao o eventualnim preprekama na putu i tako ugrozio i ometao policijske službenike.

„Uloga U. R. je pod istragom“, precizira se u saopštenju.

O ovom slučaju prethodno je izvestila i policija, a potom i kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja, koji su, za razliku od tužilaštva, naveli da je u akciji povređeno pet policajaca.

Pohvalivši policiju za sinoćnu akciju, Svećlja je naglasio da su njihovi životi bili ugroženi, te da je bila potrebna intervencija specijalne policijske jedinice.

On međutim smatra, da svoj deo posla u ovom slučaju nije odradilo tužilaštvo, a zbog odluke da jednog od dvojice „švercera“ oslobodi.

„Policijski službenici zatražili su od tužilaštva da ispita incident. Ni nakon njihovog insistiranja, tužilaštvo nije odgovorilo pozitivno. Tužilac Osnovnog tužilaštva je odmah pustio na slobodu jednog od švercera koji je napao policiju“, naveo je Svećlja.

Više o sinoćnim dešavanjima na Severu Kosova čitajte u posebnim vestima:

Svećlja o akciji u Leposaviću: Hvali KP i kritikuje tužilaštvo; Kurti najavio posetu povređenim policajcima

Pucnjava i potera za kamionom u LP: Probijena blokada, povređeno više policajaca; Brat osumnjičenog: Upotrebljena prekomerna silaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.