PIK o akciji u LP: Upotreba sile i oružja u ovom slučaju bila neophodna

FOTO: Kosovska policija

Nema elemenata za pokretanje istrage protiv policijskih službenika. Upotreba sile i oružja u ovom slučaju je bila neophodna, oglasili su se danas iz kosovskog policijskog inspektorata (PIK) povodom prekjučerašnje akcije zaplene švercovane robe u Leposaviću.

Kosovska policija zaplenila je preksinoć u regionu Leposavića veliku količinu alkoholnih i bezalkoholnih pića i uhapsila vozača kamiona, tridesetdvogodišnjeg A.D.

Hapšenju i zapleni prethodila je policijska potera, a kako je potvrđeno, u njoj je korišćeno i vatreno oružje.

Prema navodima policije, u toku jurnjave za kamionom povređeno je pet policajaca i oštećeno jedno policijsko vozilo, kada je u njega udario pomenuti kamion čiji se vozač, kako se dodaje, oglušio o naredbe policajaca da se zaustavi.

Prema rečima S.D, koji tvrdi da je brat uhapšenog vozača, policijski službenici su tokom akcije upotrebili prekomernu silu „ispraznili 15 šaržera u kamion i pretukli A.D.“.

Sa druge strane, načelnik PIK-a Kuštrim Hodaj, danas navodi da je, prema proceni ove institucije kao i tužilaštva, upotreba sile i oružja u ovom slučaju bila neophodna.

„PIK je izašao na lice mesta nakon informacija o ovom slučaju, zajednička ocena sa tužilaštvom je da nema elemenata za pokretanje istrage protiv policijskih službenika. Takođe, procena je i da je upotreba sile i oružja u ovom slučaju bila neophodna“, kazao je Hodaj u izjavi za Gazeta Express.

Dodaje da će PIK, u saradnji sa tužilaštvom, nastaviti istragu i preduzeti neophodne radnje kako bi se u potpunosti razjasnile okolnosti događaja.

Više o akciji u Leposaviću, pročitajte u: 

Kurti sa policajcima povređenim u Leposaviću – rad KP ostaje nedovršen bez marljivog rada tužilaštva

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo pritvor za uhapšenog u akciji u Leposaviću

Svećlja o akciji u Leposaviću: Hvali KP i kritikuje tužilaštvoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.