Svećlja o akciji u Leposaviću: Hvali KP i kritikuje tužilaštvo; Kurti najavio posetu povređenim policajcima

FOTO: Kosovska policija

Vest je ažurirana

Policija je akciju izvela na najbolji način, oba švercera su uhapsili. Međutim, i pored insistiranja službenika, koji su rizikovali svoje živote, da Specijalno tužilaštvo ispita incident, tužilac Osnovnog tužilaštva je odmah oslobodio jednog od švercera. Nespremnost pravosudnih organa da postupe automatski, pretvara se u osnaživanje kriminalaca, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Svećlja se u objavi na Fejsbuku osvrnuo na sinoćnu poteru Kosovske policije za kamionom u Leposaviću, koji je prevozio švercovano alkoholno i bezalkoholno piće i čiji se vozač prethodno oglušio na naredbe policije da se zaustavi.

U poteri, u koju je bila uključena i interventna jedinica pogranične policije, povređeno je pet policajaca i oštećeno jedno službeno policijsko vozilo usled udarca kamiona, a policija je koristila i vatreno oružje, kako su kazali, zbog visokog rizika po policajce i druge učesnike u saobraćaju.

U jutrošnjem izveštaju Kosovske policije navodi se i da su zaustavljanje spornog kamiona, pokušavala da spreče dva civilna vozila od kojih je jedno zaustavljeno.

Takođe, naveli su i da je vozač automobila u trenutku zaustavljanja telefonom razgovarao sa vozačem kamiona.

Osoba koja tvrdi da je brat osumnjičenog vozača kamiona, kaže da su njegovog A. D., policajci nakon potere pretukli. Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Nakon završetka potere i akcije, prvo su bili uhapšeni obojica A.D. vozač kamiona i U.R. vozač automobila.

Međutim, tužilac je odlučio i naložio da se U.R. oslobodi po redovnom postupku.

Pohvalivši policiju za sinoćnu akciju, Svećlja je sada naglasio da su njihovi životi bili ugroženi, ponovivši da je njih pet povređeno i da je bila potrebna intervencija specijalne policijske jedinice.

On međutim smatra, da svoj deo posla u ovom slučaju nije odradilo tužilaštvo, a zbog odluke tužioca da jednog od dvojice „švercera“ sinoć oslobodi.

„Policijski službenici zatražili su od Specijalnog tužilaštva da ispita incident. Ni nakon njihovog insistiranja, tužilaštvo nije odgovorilo pozitivno. Tužilac Osnovnog tužilaštva je odmah pustio na slobodu jednog od švercera koji je napao policiju“, naveo je Svećlja.

U međuvremenu i Sindikat policije najoštrije je osudio napad na policijske službenike, i poželeo povređenima brz oporavak.

Iz sindikata su takođe zatražili od pravosudnih organa da prema počiniocima postupe po zakonu.

„Postupanje tužilaštva i suda po zakonu uticalo bi na sprečavanje napada na policijske službenike i druga krivična dela“, navodi se u saopštenju sindikata koje prenose prištinski mediji.

Naglasio je da se takva nespremnost pravosudnih organa da postupe automatski, pretvara u, kako je kazao, „osnaživanje kriminalaca i povećanja njihovog samopouzdanja“.

„Kriminalci ne bi trebalo da misle da mogu da napadnu policiju, a zatim da se izvuku“, istakao je on.

Kaže da organi reda i pravde treba da imaju samo jedan cilj, a to je da „vrate red i bezbednost u normalu, ali ne da napadaju policiju i da krše pravila i zakone“.

„Imam najveće poštovanje i zahvalnost za policajce koji rizikuju svoje živote da bi sprovodili zakone. Svaki pokušaj ubistva mora biti kažnjen strogo i brzo, bez ikakvog oklevanja i uz učešće svih institucija u skladu sa njihovim ulogama i dužnostima“, podcrtao je Svećlja.

Kurti najavio posetu povređenim policajcima

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, takođe je zahvalio policajcima koji su učestvovali u jučerašnjoj akciji „sprečavanja šverca na Severu Kosova“.

„Imamo petoro povređenih na Severu Kosova koji su se borili protiv šverca. Već sada mogu da izrazim veliko poštovanje i zahvalnost na njihovoj hrabrosti i profesionalizmu, ali se nadam da će ostali koraci pravde, tužilaštvo i pravosuđe biti na istom nivou dužnosti da se takve stvari ne bi ponovile“, kazao je on, prenosi Ekonomija Onlajn.

Dodao je da će već danas popodne otići da povređene policijske službenike poseti.

Na navode Dželjalja Svećlje reagovalo je i Specijalno tužilaštvo poručivši da „ne predstavljaju tačan pregled događaja u pravnom kontekstu“ te da je nadležnost tužilaštva definisana zakonom i „nije na policiji ili zvaničnicima da odrede koje slučajeve treba da istražuje Specijalno, a koje Osnovna tužilaštva“.

„Radi pravičnosti, obaveštavamo vas da za ovaj slučaj, Kosovska policija nije sledila redovnu liniju službene komunikacije uspostavljene za istražne slučajeve – komunikaciju sa starateljskim tužiocem, već je komunicirala sa tužiocem odgovornim za terorizam koji je ocenio da nema elemenata terorizma“, naveli su iz Specijalnog tužilaštva.

U saopštenju su takođe istakli da nisu primili nikakav zvaničan izveštaj od policije na osnovu kog mi mogli da utvrde da li je slučaj u njihovoj nadležnosti, ali i da je prema prvim informacijama bilo jasno da je nadležnost Osnovnog suda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.