Kurti sa policajcima povređenim u Leposaviću – rad KP ostaje nedovršen bez marljivog rada tužilaštva

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa policajcima koji su učestvovali u akciji protiv šverca u Leposaviću. Među njima su bili i povređeni policajci u istoj akciji, kao i direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti. 

Kosovska policija zaplenila je sinoć u regionu Leposavića veliku količinu alkoholnih i bezalkoholnih pića i uhapsila vozača kamiona, tridesetdvogodišnjeg A.D. Hapšenju i zapleni je prethodila policijska potera, a kako je potvrđeno, u njoj je korišćeno i vatreno oružje. Prema zvaničnim informacijama, u toku jurnjave za kamionom povređeno je više policajaca i oštećeno jedno policijsko vozilo, kada je u njega udario pomenuti kamion čiji se vozač, kako se dodaje, oglušio o naredbe policajaca da se zaustavi.

Kao što je ranije danas i najavio, kosovski premijer se u međuvremenu sastao sa povređenim policajcima i drugima koji su učestvovali u ovoj akciji.

„Naša policija svakodnevno pokazuje odlučnost i umešnost da obezbedi zakonitost na celoj teritoriji Republike“, poručio je Kurti.

Kurti se ujedno zahvalio policajcima zbog, kako je kazao, njihove „hrabrosti, profesionalizma i što su bili na vrhuncu svojih dužnosti“.

Onima koji su povređeni poželeo je brz oporavak.

Pozivajući se na navode policajaca, iz kancelarije kosovskog premijera saopštili su da „i dok je stručnim radom KP uspela da privede pravdi osumnjičene, tužilaštvo je jednog od osumnjičenih pustilo na slobodu u redovnom postupku“.

„On je naglasio da o vladavini prava svedoči marljiv rad tužilaštva i efikasno pravosuđe. U nedostatku ovog poslednjeg, radnje Policije, a samim tim i obezbeđenje javnog reda, ostaju nedovršene. A da bi se dokazala posvećenost i sposobnost uspostavljanja vladavine prava, treba sačekati dalje postupanje tužilaštva“, prenose iz njegove kancelarije.

Prethodno je, osim Kurtija i kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja izneo slične navode o radu tužilaštva.

On je zapravo kazao da tužilaštvo nije odradilo svoj deo posla u ovom slučaju, a zbog odluke da jednog od dvojice „švercera“ oslobodi.

U međuvremenu oglasilo se i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici navodeći da su zatražili pritvor za vozača kamiona. Kada je u pitanju drugi osumnjičeni, U. R. navodi se da je on pomagao vozaču kamiona, odnosno da ga je obaveštavao o eventualnim preprekama na putu i tako ugrozio i ometao policijske službenike.

„Uloga U. R. je pod istragom“, precizirali su iz tužilaštva bez iznošenja drugih detalja o ovom osumnjičenom.

Više o sinoćnim dešavanjima na Severu Kosova čitajte u posebnim vestima:

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici zatražilo pritvor za uhapšenog u akciji u Leposaviću

Svećlja o akciji u Leposaviću: Hvali KP i kritikuje tužilaštvo; Kurti najavio posetu povređenim policajcima

Pucnjava i potera za kamionom u LP: Probijena blokada, povređeno više policajaca; Brat osumnjičenog: Upotrebljena prekomerna silaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.