Sutra počinje vakcinacija na Kosovu

koronav vakcine Kosovo AstraZeneka
FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, obavestio je danas gradonačelnike opština na Kosovu da će se sa procesom vakcinacije krenuti sutra, prenosi prištinska Koha.

Kosovu su sinoć predate prve doze vakcina protiv koronavirusa. U pitanju je 24.000 doza kompanije AstraZeneka, koje su dostavljene putem programa COVAX.

Kako javlja Koha, Vitia je danas saopštio gradonačelnicima da će proces vakcinacije početi sutra, na Infektivnoj klinici i u hali „1. oktobar“ u Prištini, a u ostalim opštinama u četvrtak i petak ove nedelje.

„Dolaskom prvog kontingenta vakcina prvo će se vakcinisati zdravstveno osoblje koje se nalazi na prvim linijama fronta i ljudi stariji od 80 godina, sa težim hroničnim oboljenjima“, navodi se u saopštenju Asocijacije kosovskih opština koje prenosi Koha.

Kako prenose pojedini prištinski mediji, od 24.000 doza vakcine, 13.000 je namenjeno za zdravstveno osoblje, a 11.000 za starije građane od 80 godina koji imaju hronične probleme.

Kosovo već poseduje odrađen plan imunizacije stanovništva koji je još sredinom februara meseca odobrila Hotijeva vlada. Plan predviđa vakcinaciju u tri faze.

U prvoj fazi očekuje se da se vakciniše tri odsto stanovništva (54.000), u drugoj 17 (306.000), a u trećoj 50 odsto stanovništva.

Ovim planom se ujedno predviđa da će se vakcinacija u opštinama sa srpskom većinom sprovoditi isto kao i u drugim opštinama. U prvoj fazi planirano je da se dodeli 11.000 doza vakcina za 5.400 zdravstvenih radnika i za stara lica u ovim opštinama. Više o tome u posebnoj vesti.

Vitia je od gradonačelnika zatražio saradnju u upravljanju pandemijom, te da opštine nastave da funkcionišu u skladu sa merama koje su na snazi.

Ujedno je poručio da je u toku procena epidemiološke situacije na Kosovu, te da će se o promeni mera odlučiti u saradnji sa opštinskim vlastima.

U saopštenju se dodaje da su gradonačelnici izrazili spremnost da nastave da sarađuju povodom procesa imunizacije stanovništva.

U saopštenjuse takođe navodi da je u hali „1. oktobar“ u Prištini već započet proces pripreme za distribuciju vakcina.

Pročitajte još:

Kurti dočekao prve vakcine: Mali kontingent koji budi veliku nadu; Nove doze za par nedelja

Večeras stižu prve vakcine na Kosovo, dočekuju ih Kurti i VitiaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.