Prve vakcine preko COVAX-a konačno stižu na Kosovo, kakav je plan imunizacije?

Foto: KoSSev

Na Kosovo će večeras stići prve doze vakcina putem programa Svetske zdravstvene organizacije – COVAX. Reč je o 24.000 doza vakcine AstraZeneka koje će dočekati novi kosovski premijer, Aljbin Kurti. Iako vakcine stižu tek večeras, plan za imunizaciju stanovništva sačinila je i odobrila prethodna kosovska vlada još sredinom februara meseca.

Prema ovom planu, koji su preneli prištinski mediji, vakcinacija će se odvijati kroz ukupno tri faze. Planirana je imunizacija 70 odsto stanovništva, odnosno 1.260.000 ljudi.

U prvoj fazi očekuje se da se vakciniše tri odsto stanovništva (54.000), u drugoj 17 (306.000), a u trećoj 50 odsto stanovništva.

Prvu fazu činiće visokorizični deo populacije – zdravstveni radnici, ljudi stariji od 80 godina, deo hroničnih bolesnika (osobe na dijalizi, sa dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima).

Prema ovom programu, prva faza bi trebalo da bude završena u roku od 20 dana.

U sklopu ove faze planirano je da se dodeli i 11.000 doza vakcina za 5.400 zdravstvenih radnika i za stara lica u deset opština sa srpskom većinom.

„Strategija raspodele vakcina u ovim opštinama ista je sa drugim opštinama“, stoji u daljem tekstu.

Za stanovnike Kosova srpske vlasti omogućile su još početkom godine vakcinaciju u obližnjim gradovima  Raški, Bujanovcu, Kuršumliji i Vranju, a vakcinacija se redovno obavlja. Pretpostavlja se da je u ovim gradovima već vakcinisan veći deo zdravstvenih radnika iz srpskih sredina.

Prema izveštajima sa terena, u ovim gradovima se vakciniše i stanovništvo albanske nacionalnosti, ali su to kosovske vlasti demantovale.

Drugom fazom su obuhvaćene osobe od 65 do 79 godina, ostali hronični bolesnici, nastavnici, pripadnici snaga bezbednosti, uključujući i sve one koji su deo sistema za upravljanje pandemijom.

Prema ovom dokumentu od 70 stranica, tokom prve i druge faze koristiće se vakcine koje će pristići preko šeme COVAX Svetske zdravstvene organizacije, a u trećoj fazi, planirana je vakcinacija vakcinama kompanije Fajzer.

Bivši ministar zdravlja, Armend Zemaj, prošle godine saopštio je da su postigli dogovor sa kompanijom Fajzer da obezbede preko 300.000 doza, ali da je to sama kompanija dovela u pitanje. Ostale doze je obećala austrijska država od kompanije koja još uvek nije licencirala vakcinu.

Kako se i očekivalo, prva vakcina koja će stići na Kosovo je AstraZeneka.

Vakcine će večeras dočekati kosovski premijer, Aljbin Kurti i ministar zdravlja, Arben Vitia. Ceremonija preuzimanja vakcina održaće se u 20:15 na aerodromu u Prištini.

Prvi kontigent od 24.000 vakcina samo je deo od ukupno 100.800 doza koje bi trebalo da stignu na Kosovo u prvoj polovini godine putem programa COVAX, kako je prethodno najavljeno iz Evropske unije. Ukupna isporuka putem COVAX-a planirana za ovu godinu je 700.000 doza.

Iako večeras stižu prve vakcine putem COVAX-a, to zapravo nisu prve vakcine koje su ušle na teritoriju Kosova.

Prvi kontigent su još početkom godine isporučile srpske vlasti na Sever Kosova.

Tada je vakcinacija zaustavljena posle svega par dana, pre svega reakcijom vlasti u Prištini i dela političke i civilne javnosti na Kosovu, nakon čega je Tužilaštvo u Mitrovici otvorilo istragu o načinu dopremanja ovih vakcina, a jedna od posledica bio je i protest zdravstvenih radnika sa Severa zbog saslušavanja lekara. Nakon toga se i otpočelo sa vakcinacijom građana u Raški, Bujanovcu i Kuršumiliji.

U međuvremenu su tokom predizborne kampanje za kosovske izbore početkom godine, tadašnje vlasti najavljivale vakcine u februaru – što se nije dogodilo, dok je za to vreme srpski predsednik više puta javno nudio vakcine i Kosovu, a Kosovo odbijalo na isti način.

Pomoć kolega iz srpske privredne komore koja je organizovala vakcinaciju privrednika i zaposlenih iz regiona, odbio je nedavno i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići (Rukiqi), „iz principijelnih razloga“, a uprkos višegodišnjoj odličnoj saradnji, o čemu su redovno svedočila i sama rukovodstva dve komore.

Njegov srpski kolega, Marko Čadež, juče, ali i danas, ispred punkta za vakcinaciju u Beogradu, dočekujući privrednike iz regiona, međutim, potvrdio je da među prijavljenima ima i privrednika sa Kosova.

Prištini je nedavno pritekla u pomoć Albanija, koja takođe raspolaže sa manjim količinama vakcina, a čiju su, međutim, pomoć odmah prihvatile kosovske vlasti. Tako se prvih 250 kosovskih zdravstvenih radnika vakcinisalo prošle subote u Kukešu, a u međuvremenu još minimum 200.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.