Večeras stižu prve vakcine na Kosovo, dočekuju ih Kurti i Vitia

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

10:56 – Prvi kontigent vakcina stići će na Kosovo večeras, a dočekaće ga kosovski premijer, Aljbin Kurti i ministar zdravlja, Arben Vitia.

Kako je u međuvremenu potvrđeno iz kancelarije kosovskog premijera, ceremonija preuzimanja vakcina održaće se u 20:15 na aerodromu u Prištini.

Nakon preuzimanja vakcina medijima će se obratiti Kurti, Vitia, predstavnik kancelarije EU na Kosovu, ambasadori Kvinte i UNKT.

09:28 – Prve doze vakcina protiv koronavirusa putem programa COVAX, stići će na Kosovo danas, potvrdio je kasno sinoć regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Kluge.

Kluge je saopštio navode o dolasku vakcina na Kosovo u kratkom odgovoru putem Tvitera, na pitanja korisnika ove društvene mreže.

Podsetimo, pre dva dana su prištinski mediji pisali, pozivajući se na kosovsko ministarstvo zdravlja, da će prve doze vakcine AstraZeneka stići na Kosovo u roku od sedam dana.

Ovo ministarstvo potom je demantovalo navode medija o roku dolaska vakcina, navodeći da će one ubrzo stići, bez preciziranja tačnog roka.

Potvrdili su da su prethodno podneli prijavu sa svim potrebnim dokumentima koji su elektronski priloženi u skladu sa procedurama koje su zahtevane preko COVAX-a, te da je COVAX potvrdio da je njihova prijava prihvaćena i odobrena.

Prema tadašnjoj najavi ovog ministarstva, očekuje se dolazak 24.000 doza vakcine AstraZeneka.

Kosovo je jedino u regionu Zapadnog Balkana koje još uvek nema vakcine.

Najave o dolasku prvih vakcina na Kosovo iznosili su još od februara meseca prištinski zvaničnici u sklopu predizborne kampanje, kao i čelnici EU.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.