Kurti dočekao prve vakcine: Mali kontingent koji budi veliku nadu; Nove doze za par nedelja

Avion u kojem je bilo utovareno 24.000 doza vakcine AstraZeneka sleteo je sinoć na aerodrom u Prištini. Reč je o prvom kontingentu od 24.000 besplatnih doza koje su donirane Kosovu u sklopu programa Svetske zdravstvene organizacije – COVAX.

Vakcine su dočekali prištinski zvaničnici predvođeni kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom.

Reč je o malom kontingentu, ali on budi veliku nadu za početak spašavanja života ljudi, poručio je Kurti na ceremoniji povodom preuzimanja vakcina.

FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Kazao je da „virus ne poznaje granice“, te da „niko nije siguran dok svi nisu sigurni“.

„Naša zemlja je mala i siromašna, pa joj je potrebna velika podrška i solidarnost, posebno SAD i EU. Tokom prošle godine, vreme je izgubljeno u upravljanju. Vreme koje nas je koštalo toliko života, ne vraćam se unazad, kao što ne mogu vratiti one koje smo izgubili. Sada je vreme za akciju, hiljade zaraženih i stotine mrtvih, izgubili smo 16 lekara i 8 medicinskih sestri. U zemlji poput naše takve brojke podsećaju na vreme rata“, kazao je Kurti.

Ponovio je poruku da će raditi danonoćno kako bi obezbedio što više vakcina.

Dolazak vakcina je dugoočekivani trenutak i predstavlja novu fazu borbe protiv virusa, izjavio je potom ministar zdravlja, Arben Vitia.

FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Kaže da nema vremena za gubljenje, te da će se odmah započeti sa vakcinacijom. Prvi među onima koji će dobiti vakcinu biće zdravstveni radnici, rekao je.

Ujedno, kaže i da nema prostora za opuštanje, te da dolazak vakcina ne znači da se pandemija bliži kraju.

„Moramo i dalje poštovati mere. Stalno procenjujemo situaciju i zajedno ćemo smanjiti broj zaraženih, samo zajedno to možemo“, poručio je.

Vitia je ujedno potvrdio da je razgovarao sa predstavnicima drugih zemalja kako bi se obezbedile vakcine drugih proizvođača.

Zamenik šefa Kancelarije EU na Kosovu, Rikardo Seri (Ricardo Serri), koji je takođe prisustvovao ceremoniji, rekao je sinoć da će 24.000 doza biti najverovatnije dovoljne da odgovore na potrebe ljudi „na prvoj liniji fronta“.

Kosovo već poseduje odrađen plan imunizacije stanovništva koji je još sredinom februara meseca odobrila Hotijeva vlada. Plan predviđa vakcinaciju u tri faze. Više o tome u posebnoj vesti.

On je ujedno najavio da će u narednim nedeljam doći nove doze.

FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Ceremoniji dočeka vakcina prisustvovali su međunarodni predstavnici, među kojima je američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet i britanski ambasador, Nikolas Ebot, koji su se potom oglasili i na društvenim mrežama sa čestitkama Kosovu.

„Dolazak vakcina je dobra vest, nakon puno angažmana ministarstva zdravlja“, oglasio se sinoć i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Prethodno se najavom dolaska kontingenta vakcina pohvalio i ministar zdravlja u bivšoj Hotijevoj vladi, Armend Zemaj, navodeći da je postignut cilj na kom se mesecima marljivo radilo.


Za razliku od drugih prištinskih zvaničnika, predsednik AKR Bedžet Pacoli, kritikovao je jučerašnju primopredaju vakcina.

Kaže da je „banalno“ održavati ceremoniju sa „tako velikom pompom“, povodom preuzimanja „obične donacije“.

„Kosovu je hitno potrebno pronalaženje miliona vakcina“, kazao je Pacoli.

Ujedno je podsetio da je vakcinacija zdravstvenog osoblja sa Kosova u Albaniji protekla „tiho“, konstatovao da je snabdevanja vakcinama putem COVAX-a važno, ali i dodao da je to „kap vode u okeanu“.

Prvi kontingent od 24.000 vakcina samo je deo od ukupno 100.800 doza koje bi trebalo da stignu na Kosovo u prvoj polovini godine putem programa COVAX, kako je prethodno najavljeno iz Evropske unije. Ukupna isporuka putem COVAX-a planirana za ovu godinu je 700.000 doza.

Osim Kosova, juče su prve vakcine putem COVAX-a dobile Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina. U pitanju je takođe donacija od po 24.000 vakcina kompanije AstraZeneka.

Za razliku od celog regiona, ovo su prve vakcine koje su kosovske vlasti uspele da pribave. Ipak, ovo nisu prve vakcine koje su se našle na teritoriji Kosova. Prvi kontingent su još početkom godine isporučile srpske vlasti na Sever Kosova.

Tada je vakcinacija zaustavljena posle svega par dana, pre svega reakcijom vlasti u Prištini i dela političke i civilne javnosti na Kosovu, nakon čega je Tužilaštvo u Mitrovici otvorilo istragu o načinu dopremanja ovih vakcina, a jedna od posledica bio je i protest zdravstvenih radnika sa Severa zbog saslušavanja lekara. Nakon toga se i otpočelo sa imunizacijom građana u Raški, Bujanovcu i Kuršumiliji gde i dan danas odlaze uglavnom meštani iz srpskih sredina, kako bi se vakcinisali protiv koronavirusa.

Dolasku prvog kontingenta vakcina prethodila su predizborna obećanja još februara meseca, koja se, međutim, tada nisu ostvarila, dok je za to vreme srpski predsednik više puta javno nudio vakcine i Kosovu, a Kosovo ih odbijalo na isti način.

Pomoć kolega iz srpske privredne komore koja je organizovala vakcinaciju privrednika i zaposlenih iz regiona, odbio je nedavno i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići (Rukiqi), „iz principijelnih razloga“, a uprkos višegodišnjoj odličnoj saradnji, o čemu su redovno svedočila i sama rukovodstva dve komore.

Njegov srpski kolega, Marko Čadež, juče, ali i danas, ispred punkta za vakcinaciju u Beogradu, dočekujući privrednike iz regiona, međutim, potvrdio je da među prijavljenima ima i privrednika sa Kosova.

Prištini je nedavno pritekla u pomoć Albanija, koja takođe raspolaže sa manjim količinama vakcina, a čiju su, međutim, pomoć odmah prihvatile kosovske vlasti. Tako se prvih 250 kosovskih zdravstvenih radnika vakcinisalo prošle subote u Kukešu, a u međuvremenu još minimum 200.

Pročitajte još:

Večeras stižu prve vakcine na Kosovo, dočekuju ih Kurti i Vitia

Prve vakcine preko COVAX-a konačno stižu na Kosovo, kakav je plan imunizacije?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.