Sunjog na Severu: Sa Pecijem o izazovima, od Rakića i Jablanovića traži da učestvuju na izborima

 

FOTO: Tomaš Sunjog/Tviter

Specijalni predstavnik Evropske Unije u Prištini, Tomaš Sunjog, boravio je danas na Severu Kosova. U opštini Zvečan razgovarao je sa trenutnim gradonačelnikom o izazovima sa kojima se suočava, dok je predstavnike Srpske liste i Partije kosovskih Srba ohrabrio da učestvuju na izborima.

Sunjog je sa gradonačelnikom Zvečana, Iljirem (Ilir) Pecijem razgovarao na „alternativnoj lokaciji“, odnosno u njegovoj u kancelariji u selu Lipa, gde Peci obavlja funkciju gradonačelnika, nakon izbijanja nove krize.

Kako je Sunjog naveo na Tviteru, sa Pecijem je diskutovao o izazovima sa kojima se suočavaju u pružanju opštinskih usluga lokalnom stanovništvu.

Ovaj zvaničnik je potom razgovarao i sa političarima iz srpske zajednice, odnosno predstavnicima Srpske liste i Partije kosovskih Srba.

Sunjog je na svom Tviter nalogu objavio fotografije uslikane na različitim lokacijama sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, bivšim gradonačelnikom Leposavića, Zoranom Todićem, kao i sa predsednikom Partije kosovskih Srba, Aleksandrom Jablanovićem.

„Dobra diskusija sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova – Srpskom listom i Aleksandrom Jablanovićom o trenutnoj situaciji na Severu. Važno je tražiti rešenja kroz dijalog koji vodi EU“, poručio je Sunjog.

On je ujedno kazao da je svoje sagovornike ohrabrio da učestvuju na vanrednim lokalnim izborima kada budu raspisani.

O razgovoru sa Sunjogom danas se oglasio i sam Rakić uz kratku poruku – „Rakić i Sunjog o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Severu“.

Oglasila se i PKS, potvrdivši da je Jablanović preneo Sunjogu da izbori sami po sebi nisu potpuno rešenje i da je neophodna potpuna normalizacija situacije.

„To je moguće samo potpunim povlačenjem specijalnih jedinica sa Severa i ukidanjem optužnica koje Srbe neselektivno targetiraju“, naveli su iz PKS.

Sastanci predstavnika EU i političara sa Severu Kosova održavaju se u jeku sve češćih najava smene trenutnih gradonačelnika i zahteva Zapada o raspisivanju novih lokalnih izbora na kojima bi, za razliku od prethodnih, učestvovali i Srbi.

Predstavnici Srpske liste, međutim, nedavno su kao preduslov za održavanje izbora zatražili deeskalaciju situacije, odnosno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova.

Na pozive američkih zvaničnika da učestvuju na izborima, te da „igraju svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu“, iz Srpske liste su potom poručili da oni štite interese Srba i da u skladu sa tim donose odluke, a ne „po diktatu bilo koga“.

Za to vreme iz Prištine tvrde da sprovode pripreme za organizaciju novih izbora, odnosno rade na izradi Administrativnog uputstva za određivanje procedure građanske inicijative za smenu trenutnih predsednika opština na Severu Kosova.

Formirana je radna grupa koja ima rok do prvog septembra da izradi nacrt ovog dokumenta, dok je šef iste sinoć kazao da će „posao biti brzo završen“.

Kosovska vlada istovremeno radi na primeni dogovora koji su 10. jula u Bratislavi postigli izaslanik EU, Miroslav Lajčak i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi s ciljem deesklacije situacije na Severu Kosova.

Jedna od tačaka nalaže smanjenje broja pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, što je i učinjeno dva dana kasnije.

Ujedno, ovim dogovorom predviđeno je da će Kosovska policija, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, u naredne dve nedelje procenjivati bezbednosnu situaciju po potrebi i da će posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

To je ove nedelje i najavljeno, a nakon sastanka čelnika Kosovske policije, KFOR-a i EULEX-a.

„Situacija na Severu Kosova procenjena je kao dobra, te će od sutra početi dodatno smanjenje pripadnika Kosovske policije za još 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na Severu“, saopštila je danas Kosovska policija.

Sa odlukom o još dodatnih 25 odsto, iako od početka javnosti nije poznat broj pripadnika policije u ovim opštinama – taj će broj ukupno biti umanjen za polovinu.

Pročitajte još:

Sutra dodatno smanjivanje policije iz opštinskih zgrada

Šef radne grupe o izradi Administrativnog upustva za izbore: Završićemo ga brzo
Izbori na severu – Administrativno uputstvo spremno do 1. septembra, Krasnići o detaljima kako da se gradonačelnici smene
MALS formirao Radnu grupu za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativom
Gradonačelnik Zvečana: Ostavku ne vidim kao opcijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.