Šef radne grupe o izradi Administrativnog upustva za izbore: Završićemo ga brzo

Izbori sever Banjska
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Grupa zvaničnika se obavezala da će izraditi nacrt administrativnog uputstva kojim bi se otvorio put za nove izbore na Severu tako što će se prvo smeniti sadašnji gradonačelnici sa dužnosti. Oni imaju rok za pripremu dokumenta do 1. septembra, a šef ove grupe je rekao da će taj posao biti obavljen brzo. Čini se da je Kurtijeva vlada posvećena nastavku povlačenja policajaca iz opštinskih zgrada na severu, dva meseca nakon što su, uz pomoć policije, izabrani albanski gradonačelnici ušli u svoje kancelarije.

Premijer Aljbin Kurti rekao je 26. jula da se spremaju za nove izbore na severu zemlje, tačno dva meseca nakon što su novi albanski gradonačelnici ušli u opštinske objekte uz pomoć policije.

Pet dana kasnije Ministarstvo lokalne samouprave pokrenulo je proceduru za izradu administrativnog uputstva u vezi sa građanskom inicijativom za smenu predsednika opština.

Odluka od 31. jula koju je potpisao ministar Elbert Krasnići (Krasniqi) predviđa formiranje radne grupe koja će se baviti ovim procesom. Ministar je to potvrdio nakon što je dokument objavljen u medijima.

Besim Mirtezani (Myrtezani), vođa ove radne grupe, rekao je za Express da su sa izradom počeli pre dva dana i kaže da će sve biti „brzo obavljeno“.

„Verujem da ćemo brzo sačiniti uputstvo. Sada su pravila definisana zakonom o lokalnoj samoupravi. Postojala je još jedna procedura sa CIK-om. Posao ide dobro“, rekao je on.

Očekuje se da će rad ove grupe, prema odluci, biti završen do septembra.

„Radna grupa je odgovorna za izradu Administrativnog uputstva za određivanje procedura i rokova za građansku inicijativu za smenu predsednika opština. Radna grupa mora da doradi nacrt administrativnog uputstva i da ga dostavi Kancelariji generalnog sekretara MALS-a do 1. septembra 2023. godine“, navodi se u odluci MALS-a.

Pročitajte još:

Izbori na severu – Administrativno uputstvo spremno do 1. septembra, Krasnići o detaljima kako da se gradonačelnici smene

MALS formirao Radnu grupu za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.