AHV: Lokaciju za zakopavanje svinja u Klokotu odredilo lokalno rukovodstvo, u međuvremenu pronašli novu

FOTO: Pixabay

Dan nakon incidenta sa pripadnicima Kosovske policije u Grnčaru kod Klokota, a usled nezadovoljstva meštana time što je, kako tvrde, u neposrednoj blizini sela određena lokacija za zakopavanje svinja koje su uginule usled afričke kuge, iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su za KoSSev da je lokaciju odabralo lokalno rukovodstvo – odnosno gradonačelnik i krizni štab. Uginule svinje se, međutim, neće više tamo odnositi, jer je, kako nam je rečeno, pronađena nova lokacija.

Prvi slučaj afričke kuge na Kosovu registrovan je prošlog meseca u opštini Klokot.

Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su tada da su izašli na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme, ali i da su vršili eutanaziju životinja i osnovali krizni štab koji je odgovoran za upravljanje situacijom.

Mediji su u narednom periodu izveštavali o naknadnim eutanazijama, i rastu broja zaraženih svinja.

To potvrđuje danas za KoSSev Ljamir Tači (Lamir Thaçi) službenik za odnose s javnošću Agencije za hranu i veterinu.

„U ovoj opštini imamo registrovane pozitivne slučajeve prisutnosti afričke kuge kod svinja i pojavu ove bolesti na individualnim poljoprivrenim gazdinstvima“, kazao nam je.

Pozivajući se na svoja saznanja, RTV Puls je juče javio da je nedavno pronađena lokacija za zakopavanje uginulih svinja, te da je počelo odnošenje životinjskih ostataka.

Našem portalu se u večernjim satima javilo više meštana sela Grnčar, navodeći da je upravo u ovom selu iskopana rupa s ciljem zakopavanja zaraženih svinja koje su uginule.

Jedan od njih, Dušan Marinković, kazao je da meštani nisu bili upoznati sa tim sve do pre dva dana kada je, kako je objasnio, došao bager i počeo da kopa rupu na, tvrdi dalje, svega nekoliko stotina metara od kuća, odnosno u neposrednoj blizini dva izvora kisele vode.

Juče ujutru je došao prvi kamion koji je iskrcao prikolicu sa uginulim svinjama.

Revoltirani odabirom lokacije, a plašeći se potencijalne zaraze, meštani su se potom okupili i blokirali put koji upravo vodi do iskopane rupe – kako ne bi mogli da prođu novi kamioni sa uginulim svinjama.

Tada je došlo do incidenta između građana i pripadnika Kosovske policije koji su pružali podršku agenciji za hranu i veterinu u odnošenju svinja.

„Oni su posle nekog vremena napali građane i sklanjali su ih sa puta kako bi se nastavilo sa aktivnostima“, rekao nam je sinoć Marinković, potvrdivši da su se potom građani razišli.

I dok su juče društvenim mrežama kružili snimci ovog događaja, iz policije su sinoć za KoSSev kazali da nemaju izveštaja o bilo kakvom incidentu, ali su ujedno potvrdili da su pružali podršku u prevoženju uginulih životinja.

Ovaj meštanin nam je kazao i da je deo građana juče otišao do kancelarije gradonačelnika koji im je, kako tvrdi, kazao da mu je „prošlo radno vreme“, ali i da „on ništa ne zna“.

KoSSev portal je još sinoć pokušao da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Klokota, Vladanom Bogdanovićem putem broja koji su nam dostavili meštani.

Vlasnik ovog broja nije se javljao na telefon, dok ujedno nije odgovorio na SMS poruke koje smo mu uputili.

Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su danas za KoSSev da su, s ciljem eliminisanja bolesti primenili meru zakopavanja uginulih i zaraženih životinja.

Sa druge strane, kazali su nam da su lokaciju za otklanjanje uginulih životinja doneli predsednik opštine i krizni štab.

„Sa predsednikom ove opštine i sa kriznim štabom ove opštine određena je ova lokacija za neškodljivo uklanjanje svinja na lokaciji koja je određena od Opštine Klokot“, naveo je službenik za odnose sa javnošću Ljamir Tači.

On dodaje da je Agencija koju predstavlja samo „odradila svoj profesionalni deo posla po zakonu“.

„Kosovska agencija je po zakonu odradila svoj profesionalni deo posla – organizaciju neškodljivog uklanjanja životinja po zakonu na snazi – da ne dozvoli širenje uzročnika ove bolesti na druga gazdinstva“, naveo je Tači.

U vezi sa prisustvom policije u Grnčaru tokom jučerašnjeg dana potvrdio je da su zatražili asistenciju, takođe u skladu sa zakonom, a u slučaju ometanja inspektora agencije da odrade svoj deo posla.

Povodom navoda meštana koji se bune zbog lokacije koja je određena, iz ove Agencije poručuju:

„Navodi meštana da ima podzemnih voda i da je u blizini sela, treba da utvrde druge nadležne institucije“.

Agenciju za hranu i veterinu upitali smo koliko je do sada svinja uginulo u Klokotu, odnosno koliko je ubačeno u iskopanu rupu.

Tači je za KoSSev potvrdio da je do sada „neškodljivo“ uklonjeno 85 grla uginulih i zaraženih svinja, te da je ukupno obuhvaćeno 7 registrovanih individualnih farmi u Klokotu.

Nasuprot navodima meštana – da se navodno planiraju nova zakopavanja svinja kod sela Grnčar ovaj službenik sada tvrdi da do toga neće doći, jer je pronađena nova lokacija.

„Ne planira se ubacivanje novih životinja na toj lokaciji, jer je krizni štab ove Opštine pronašao novu lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i zaraženih životinja sa afričkom kugom svinja“, naveo je ovaj službenik za informisanje Agencije za hranu i veterinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.