Sunjog: Kompletna isporuka vakcina Kosovu preko COVAX-a tek u drugoj polovini godine

Očekuje se da će kompletna isporuka vakcina putem COVAX-a biti dostavljena Kosovu u drugoj polovini godine, saopštio je danas šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, prenosi RTK2.

„Kosovo je pravilno sledilo procedure za snabdevanje vakcinama, međutim, zbog velikog broja zahteva, ne očekuje se da će se potpuna isporuka vakcina preko COVAX-a dogoditi pre druge polovine ove godine“, rekao je Sunjog.

Sunjog je podsetio da će putem COVAX-a tela kojim upravlja Svetska zdravstvena organizacija, a čiji je najveći donator upravo EU, Kosovo dobiti besplatno vakcine za 20 odsto stanovništva – reč je o 700.000 doza.

Sunjog je pre svega nekoliko dana najavio da će Kosovo u prvoj polovini ove godine putem COVAX-a dobiti besplatno preko 100.000 doza vakcina, a da će veće količine uslediti u drugoj polovini godine.

Osim vakcina putem COVAX-a, Kosovu će, prema najavi iz Prištine, biti dostavljeno 500.000 doza anti-kovid vakcine kompanije Fajzer, ali, na osnovu sporazuma sa Austrijom, i još 600.000 doza.

Povezane vesti:

Sunjog: U prvoj polovini godine 100.000 doza vakcina preko „COVAX“-a za Kosovo

AstraZeneca prva vakcina koja stiže na Kosovo sredinom februara?

Zemaj: 75 procenata stanovništva biće vakcinisano protiv korone u ovoj godini

Zemaj: Vakcina stiže u februaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.