Zemaj: 75 procenata stanovništva biće vakcinisano protiv korone u ovoj godini

FOTO: Kosova Today

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, rekao je da će 75 procenata stanovništva biti vakcinisano protiv koronavirusa, podsećajući da će vakcina za kovid-19, kako je ranije najavio stići u februaru.

U izjavi za „EkonomiaOnline“ Zemaj je rekao da ćemo do juna „imati značajan broj vakcinisanih građana Kosova“.

„Prema planu imunizacije i onome što je utvrdio NIJZK, mi tvrdimo da će biti vakcinisano više od 75% stanovništva, a to znači 2 miliona 700 hiljada doza za vakcinaciju u odvojenim fazama i obezbeđivanjem potrebnih uslova i kriterijuma. Nadamo se da će ova dinamika biti u potpunosti završena 2021. Ali počećemo sa grupama koje se smatraju starijima, hroničnim bolesnicima i zdravstvenim osobljem “, rekao je, dodajući da je osoblje obučeno i da će biti pripremljena odgovarajuća mesta za vakcinaciju.

Negirao je da postoje informacije o ilegalnoj vakcinaciji građana na severu zemlje.

Početkom januara, Zemaj je saopštio da će Kosovo od Fajzera dobiti 500.000 doza anti-kovid vakcine. Kosovski premijer Avdulah Hoti takođe je najavio sporazum sa Austrijom za 600 hiljada vakcina, kao i program „COVAX“ za oko 700 hiljada vakcina.

Povezane vesti:

Zemaj: Vakcina stiže u februaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.