Ombudsman: Stranke ne poštuju epidemiološke mere, institucije ne reaguju

Ombudsman
FOTO: KoSSev

Kosovski Ombudsman izrazio je zabrinutost zbog kršenja antikovid mera od strane političkih subjekata tokom predizborne kampanje za predstojeće kosovske vanredne parlamentarne izbore.

Ombudsman ocenjuje da političke stranke, od početka kampanje, ne poštuju epidemiološke mere protiv širenja zaraze, ali i da relevantne institucije koje su dužne da to kontrolišu, ne reaguju.

„Ovo je dvostruki standard koji se ne može tolerisati i krši se jednakost građana pred
zakonom“, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Ombudsman podseća na obavezu svih institucija i političkih stranaka da poštuju
mere za sprečavanje pandemije, istovremeno pozivajući nadležne organe da preduzmu
odgovarajuće korake.

Iako u svojim nastupima često govore o borbi protiv pandemije, najveće političke stranke na Kosovu tokom predizborne kampanje neprestano krše mere uvedene upravo s ciljem borbe protiv pandemije.

Do sada je više od deset kazni u iznosu od 2.000 evra izrečeno političkim strankama na Kosovu zbog organizovanja skupova na kojima se nisu poštovale mere.

Institucija Ombudsmana saopštila je ujedno da su joj dostavljene žalbe građana kojima nije dato pravo glasa, te dodala da je zatraženo od CIK-a da se one razmotre.

Žalbe se uglavnom odnose na verifikaciju prijava u inostaranstvu, poteškoće u preuzimanju glasaških listića sa veb stranice CIK-a, neuključivanje građana u birački spisak, kao i neprihvatanje žalbi od strane Izbornog panela za žalbe i predstavke poslatih putem elektronske pošte.

Ombudsman je saopštio da će glavna i regionalna kancelarija biti otvorene na dan izbora, te da će građanima biti otvorena vrata u slučaju registrovanja nepravilnosti kojima se krši pravo na slobodno glasanje.

Pročitajte još:

AAK u Prizrenu izrečena kazna zbog nepoštovanja antikovid mera, Samoopredeljenju u Prištini

PDK kažnjen sa 2.000 evra zbog kršenja anti-COVID mera

Mediji: Stranke ignorišu antikovid mere; Prištinska inspekcija: Izrečeno sedam kazni, najviše LDKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.