AstraZeneca prva vakcina koja stiže na Kosovo sredinom februara?

Foto: Shutterstock

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Isme Humoli (Humolli), službenica za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na Kosovu, rekla je da se sredinom februara, eventualno u trećoj nedelji, očekuje dolazak prvog kontingenta vakcina protiv kovida-19 na Kosovo, kroz šemu poznatu kao „COVAX“.

U intervjuu za RSE , Humoli je rekla da će prvi kontingent vakcina biti iz kompanije „AstraZeneca“.

Prema njenim rečima, svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa UNICEF-om i Svetskom bankom su partneri, koji od početka i kontinuirano podržavaju Ministarstvo zdravlja, da pripreme sva potrebna dokumenta za prijem donacije (vakcine) od COVAX-a.

„Prema najnovijim informacijama, verujemo da će sredinom februara, eventualno u trećoj nedelji, stići prvi kontingent vakcina protiv kovida-19. Donacija je za 20 procenata stanovništva, koja negde pada sa dve doze za 360 hiljada ljudi na Kosovu. U pregovorima smo sa AstraZenekom i Fajzerom. To su dva proizvođača sa kojima razgovaramo o tome kako da olakšamo procedure za dolazak vakcina na Kosovo, ali očekuje se da će prvi kontingent biti iz AstraZeneke“, rekla je ona.

Efikasnost ove vakcine prelazi 90 procenata. Ta vakcina se daje u dve doze.

Humoli očekuje da će 50 odsto populacije biti vakcinisano do kraja 2021. godine, dodajući da je Kosovo spremno za vakcinaciju.

KoSSev: Za razliku od predviđanja Isme Humoli, kosovski ministar zdravlja juče je najavio da će prema planu imunizacije i onome što je utvrdio NIJZK, do kraja godine biti vakcinisano više od 75% stanovništva. 

Početkom januara, Zemaj je saopštio da će Kosovo od Fajzera dobiti 500.000 doza anti-kovid vakcine. Kosovski premijer Avdulah Hoti takođe je saopštio da postoji sporazum sa Austrijom za 600 hiljada vakcina, kao i da će putem programa „COVAX“ stići oko 700 hiljada vakcina.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.