Sud usvojio tužbu bivšeg rektora Milačića da je nezakonito smenjen, sada traži nadoknadu od Vlade Srbije

FOTO: KoSSev/arhiva

Vrhovni kasacioni sud poništio je odluku Vlade Srbije kojom je bivši rektor Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) razrešen ove funkcije. U toku je drugi sudski postupak pred Osnovnim sudom u Beogradu za nadoknadu štete od Vlade Srbije. Vest je za KoSSev potvrdio Srećko Milačić.

Vrhovni Kasacioni sud je još početkom 2021. godine usvojio tužbu Srećka Milačića, na odluku o svojoj smeni četiri godine ranije, da se radilo o nezakonitoj odluci.

On je odluku vratio na ponovno odlučivanje, što u praksi, osim toga što je Milačić dobio moralnu satisfakciju, danas praktično nema drugi značaj, s obzirom na to da je njemu, kalendarski, mandat rektora već istekao.

Razrešen rektor, prema propisima ne može da bude biran ponovo, ali, kako je odluka uklonjena kao nezakonita, on bi se, da mu je u toku mandat, sada mogao vratiti na svoju dužnost.

Pošto je sve sada već prošlost, Milačić naglašava da je za njega ključna ipak moralna satisfacija.

Milačić sada vodi postupak za nadoknadu materijalne štete zbog nezakonitog razrešenja. On 19. jula ima zakazano ročište pred Osnovnim sudom u Beogradu.

„Nadam se i poslednje, jer je prethodno odlukom Vrhovnog kasacionog suda rešeno pravno pitanje,samo je ostalo da se utvrdi visina naknade štete zbog nezakonite odluke“, kaže za koSSev.

Na pitanje zašto je dve godine ćutao od kada je Kasacioni sud presudio u njegovu korist u odnosu na ono što je prošao ne samo sa smenom, već sa načinom na koji je smena izvršena i šokantnim pritiscima koje je prijavljivao, Milačić naglašava:

„Čekao sam da se završi postupak za nadoknadu štete pa da sve objavim. No, pošto se ipak sve odužilo, doneo sam odluku da sada objavim“.

Naglašava da je uvek verovao u ispravnost odluka koje je donosio, kao i svog ponašanja.

„A ova presuda je još jedna dokaz ispravnosti mojih stavova. Monteskije je rekao da nepravda učinjena jednom čoveku može biti opasna po sve“, kaže Milačić.

‘Akademski’: Maskirana lica, paljenje automobila, presecanje kabla za kočnice, gađanje jajima…

Srećko Milačić bio je rektor na Prištinskom univerzitetu, sa jednim reizborom, od 2012. do svoje smene 2017. godine.

Bilo je više pokušaja njegove smene, prvi u martu 2016, pa 2017, kada ga je 1. avgusta i smenila Vlada Srbije.

Razlozi za Milačićevu smenu su, tvrdili su tadašnji ministar obrazovanja, Mladen Šarčević i predstavnik najveće studentske organizacije u Srbiji – SKONUS-a – Milan Savić – bili „mnogobrojni“.

Oni su zapravo ponovili navode, koji su, baš u ovo vreme pre 6 godina, Kancelariji za KiM podneli predstavnici kosovskih i srpskih lokalnih samouprava i kosovski ministri, visoki partijski zvaničnici i predstavnici studenata, među kojima je bio i sam Milan Savić.

Devet je razloga za smenu prvog čoveka srpskog državnog univerziteta na KiM-u tada navedeno u pismu koje će se, ispostaviti kao osnova za smenu Milačića, a koje su potpisali tadašnji, a u većini i današnji funkcioneri: Poslanik u Skupštini Srbije, odbornik SO Severna Mitrovica u kosovskom sistemu i direktor Zavoda za javno zdravlje – Milovan Krivokapić, predsednik PO opštine Zvečan i ministar u tehničkoj kosovskoj vladi – Ivan Todosijević, gradonačelnik Zvečana – Vučina Janković, predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica – Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice – Goran Rakić, predsednik PO opštine Leposavić i predsednik ove SO u kosovskom sistemu – Zoran Todić, gradonačelnik opštine Štrpce – Bratislav Nikolić, ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, kao i višedecenijski visoki pokrajinski zvaničnik SPS Zvonko Stević, te još dva narodna poslanika i tri studentska lidera.

U zahtevu za razrešenje Milačića naveli su ovi prvaci da na Univerzitetu postoje „brojni problemi“, a da su nastali „neprofesionalnim, nestručnim i bahatim“ ponašanjem Rektora.

Dokument, koji su KoSSevu tada dostavili izvori bliski potpisnicima, a koji su poslali Kancelariji za KiM i njenom tadašnjem direktoru Marku Đuriću, praktično je pokrenuo smenu koja će uslediti mesec dana kasnije u leto 2017.

Bivši ministar obrazovanja je tvrdio da se odlukom Vlade Srbije o smeni, ne krši autonomija Univerziteta.

U razgovoru za KoSSev ove nedelje, Srećko Milačić, nema sumnju da se radilo o, kako opisuje tadašnje strukture Srpske liste, lokalnim političkim moćnicima i neistinama i dirigovanim navodima.

„Nakon burnog odgovora svih fakulteta, u martu 2016, takav predlog je povučen. No nije se odustalo od namere za moju smenu, pa se samo tražio pogodan trenutak, a to je bio avgust 2017, u vreme raspusta, kada nikog nije bilo na fakultetima“, kaže.

On se tada javnosti, podseća, obratio saopštenjem sa šokantnim navodima, optuživši i tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM, a sadašnjeg ambasadora Srbije u SAD:

„Napao me je čovek sa fantomkom na ulici dok sam šetao sa kolegom. Nije slučajno da je jednom profesoru zapaljen automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, četvrtog su pretukli. To je bila pokazna vežba za one koji neće da se uhvate u kolo sa takvim ljudima. Na žalost, sada su na udaru ljudi sa Univerziteta. Svako ko misli da to radi zbog neposlušnog rektora, grdno se vara. To je u stvari prečica za urušavanje Univerziteta. Surova je stvarnost da mi nemamo problem sa Albancima“.

Milačić je podsetio na to i da, kada se u septembru nakon smene, pojavio na ispitu, na svom matičnom, Ekonomskom fakultetu, u Mitrovici, kako kaže, „usledila je odmazda“.

Kamenovala su ga tada, kako dodaje, (pre)poznata lica, a snimak sa sigurnosnih kamera objavio je naš portal i preuzelo više medija.

Milačić nam je sada kazao da je tada u saslušanju u Kosovskoj policiji rekao da se ne plaši, iako su mu pretili, ali da je kazao nešto što je slično u to vreme izgovorio javno i njegov, sada pokojni prijatelj Oliver Ivanović:

„Posle ovog ništa im drugo nije ni ostalo nego da pucaju na mene. Mislim da bezvlašće, haos i zakon džungle, vladaju Mitrovicom. Ne prođe dan a da nekoga ne prebiju, nekome zapale automobil, nekome prete“.

Upravo je Ivanović u oktobru, u tekstu za nedeljnik Vreme „Strah Srba od ekstremnih Srba“ naveo: „Vlada Srbije ukazom smenjuje rektora Univerziteta što nigde na svetu nije dozvoljeno“.

U odjecima ove smene tada, novinarka NIN-a Sandra Petrušić napisala je za tadašnji br.3476 ovog lista u tekstu „Jači od Ustava“: Nakon što je narušila autonomiju univerziteta, Vlada uskoro može da se umeša i u izbor predsednika SANU ili patrijarha“.

Profesor Slobodan Antonić u tekstu „Zašto su smenili rektora“, posvećenom smeni rektora Milačiča proročki postavlja pitanja „Ko će sada birati dekane, rektore, profesore“ i daje odgovor „Ni po civilizovanim zakonima koji obezbeđuju elementarnu akademsku autonomiju. Zar će to biti Univerzitet?“

„Na žalost, ova se prognoza obistinila“, kaže sada Milačić.

O tome kakvo stanje je zavladalo na Univerzitetu nakon smene rektora Milačića, najbolje govori podatak da je za tri godine bilo postavljeno tri rektora u vd stanju i tri rektora na izborima.

„Ukupno šest puta se birao rektor za samo tri godine“, navodi.

Navodi o kriminalnim zastrašivanjima nisu dobili svoj epilog, van onog što su pisali mediji, a sam Milačić se nakon smene nije obratio i Evropskoj Asocijaciji Univerziteta.

„Zato što bi, da jesam, usled ovako narušene autonomije Univerzitet bio izbačen iz članstva, što bi dovelo u pitanje diplome, projekte, rejting i rad i unverziteta“, naglasio je.

„Sve vreme dok su na mene trajali pritisci i napadi, na pamet sam imao poznatog srpskog pravnika Valtazara Bogišića da je nasilje najgori protivnik pravde. Sada, posle svega i presude Vrhovnog suda, iako je reč o zakasneloj pravdi, zadovoljan sam jer je istina pobedila“, kazao je Milačić za naš portal.

Sada vodi spor pred redovnim sudom za nadoknadu štete. Tuži Vladu Srbije za nadoknadu.

„Pošto je Vrhovni kasacioni, a potom i Upravni sud zaključio da sam nezakonito smenjen i da sam usled toga pretrpeo štetu, to je stvorilo osnov da pokrenem postupak za naknadu štete usled nezakonitog rada državnih organa“, naglasio je Milačić.

On je i dalje redovan profesor na predmetu Upravljanje projektima, na Ekonomskom fakultetu.

O trenutnom stanju na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici nije hteo da govori detaljnije, ali deli sumorne utiske koji su odavno prisutni na Severu.

„Pustite molim Vas da završim ovaj postupak do kraja. A onda sam spreman da razgovaramo detaljnije o tome šta nas je snašlo“.

Direkcija KP za Sever: Milačić gađan jajima, slučaj prijavio tek dan kasnije

Milačić: Smena nezakonita, slede tužbe

Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Smenjen rektor Milačić. Šarčević: Država ispred autonomije UniverzitetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.