Milačić: Smena nezakonita, slede tužbe

Zahtev sa navodnim razlozima za moju smenu mi do danas nije dostavljen. Svih 14 potpisnika ovog zahteva tužiću sudu. Podneću tužbu i zbog moje nezakonite smene – ovako je dojučerašnji prvi čovek srpskog državnog univerziteta na Kosovu i Metohiji, Srećko Milačić – reagovao na odluku Vlade Srbije da ga razreši sa mesta Rektora. Milačić je prvobitno najavio detaljno saopštenje u kojem je trebalo taksativno da objasni neistinitost svakog od navoda iz zahteva za njegovo razrešenje. Ipak, u najnovijem demantiju ovih navoda, nakon što je razrešen dužnosti, donedavni Rektor kratko poručuje da su svi, kako kaže – navodni razlozi za njegovu smenu "izmišljeni i netačni". Saopštenje Srećka Milačića prenosimo u celosti.

Verbić: Poraz za vladavinu prava

U reakciji na odluku Vlade Srbije o smeni Milačića, nekadašnji ministar obrazovanja Srđan Verbić, na svom Tviter nalogu napisao je: 

"Ovakav način smene je svakako poraz za vladavinu prava. Odluku o Rektoru mora da donese Univerzitet."

Šuvakov: Gde je pravna država? 

Identičnu poruku uputio je, kroz više poruka na Tviteru, i nekadašnji pomoćnik ministra prosvete i naučnik, Milovan Šuvakov:

"Čak i da ne povlačimo pitanje autonomije, gde je pravna država? 53. član Zakona o visokom obrazovanju i član 39. Statuta Univerziteta!" 

Navodim da mi do današnjeg dana nije dostavlјen dokument kojim se ističu navodni razlozi za moju smenu. Time nije data šansa da se izjasne o tim navodima ni rektor, ni bilo koji organ Univerziteta. S obzirom na to da je danas u medijima objavlјen taj dokument, pod punom odgovornošću tvrdim da su svi navodni razlozi navedeni u tom dokumentu izmišlјeni i netačni.

Uvek sam insistirao da se postupa u okviru institucija sistema, u skladu sa zakonom, da ministar pošalјe upravnu inspekciju i, ako se ispostavi da ima propusta u radu – sam podnesem ostavku, a ne da se na osnovu paušalnih navoda i neargumentovanih ocena smenjuje rektor, uvode privremene mere i narušava autonomija Univerziteta.

Naglašavam da ću sve potpisnike zahteva za moju smenu, zbog lažnih navoda, tužiti sudu i pred nadležnim organima dokazati da ni jedan od navoda nije tačan, takođe ću podneti tužbu sudu zbog nezakonite smene sa mesta rektora.O dešavanjima na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici čitajte u vestima: 

Smenjen rektor Milačić. Šarčević: Država ispred autonomije Univerziteta

Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj MitroviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.