Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Da li će "Verujemo u Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića" biti ovog puta dovoljno za profesore i rektora prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici da Vlada Srbije ne učini kadrovske promene devet meseci pre redovnih izbora na univerzitetu i time načini presedan, kako se već od petka zvanično upozorava sa ovog univerziteta, i smeni rektora Srećka Milačića? Šokantne optužbe u najnovijem saopštenju za medije izneo je sam Milačić, a na račun direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića: Od dolaska na mesto direktora Kancelarije ne prestaje da napada Univerzitet i mene kao rektora. Marta prošle godine Đurić je pokušao da izvrši integraciju Univerziteta, ali su se tome usprotivili svi fakulteti. Izdržao sam do sada sve moguće napade – napao me čovek sa fantomkom na ulici, prećeno mi je telefonom, napadali na stan. Jednom profesoru zapaljen je automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, četvrtog su pretukli. To je bila „pokazna vežba“ za one koji neće da se „uhvate u kolo“ sa takvim ljudima. Ćutao sam kako se Univerzitet ne bi provlačio po medijima. Verovao sam i danas verujem u svoju državu. Surova je stvarnost da mi nemamo problema sa Albancima, već sa urušavanjem Univerziteta kao institucije od strane Marka Đurića. I dok iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju još uvek ne odgovaraju na optužbe koje od juče stižu na račun njenog direktora, za 14 zvaničnih predstavnika Srba i studenata sa Kosova – 19 je razloga za smenu prvog čoveka srpskog državnog univerziteta na KiM-u. Poslanik u Skupštini Srbije, odbornik SO Severna Mitrovica u kosovskom sistemu i direktor Zavoda za javno zdravlje – Milovan Krivokapić, predsednik PO opštine Zvečan i ministar u tehničkoj kosovskoj vladi – Ivan Todosijević, gradonačelnik Zvečana – Vučina Janković, predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica – Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice – Goran Rakić, predsednik PO opštine Leposavić i predsednik ove SO u kosovskom sistemu – Zoran Todić, gradonačelnik opštine Štrpce – Bratislav Nikolić, ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, kao i višedecenijski visoki pokrajinski zvaničnik SPS Zvonko Stević, te još dva narodna poslanika i tri studentska lidera – u zahtevu za razrešenje Milačića navode da na Univerzitetu postoje "brojni problemi", a da su nastali "neprofesionalnim, nestručnim i bahatim" ponašanjem Rektora. Dokument, koji su KoSSevu dostavili izvori bliski potpisnicima, a koji su poslali Kancelariji za KiM i njenom direktoru Marku Đuriću – tako bi mogao upravo da posluži kao osnova za potencijalnu smenu prvog čoveka srpskog državnog univerziteta na Kosovu i Metohiji, koja se nezvanično u gradskim kuloarima više puta najavljivala.

Angažovan na sedam visokoškolskih ustanova, selektivno potpisuje diplome

11:42 – U međuvremenu je rektor Srećko Milačić, reagujući na navode u ovom tekstu, dao telefonsku izjavu za KoSSev, demantujući istinitost navoda zahteva za njegovu smenu, o čemu čitajte u Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije


KoSSev je od službe za saradnju s medijima Kancelarije za KiM sinoć zatražio hitan odgovor na teške optužbe koje je rektor Srećko Milačić izneo na ulogu direktora Kancelarije Marka Đurića. Do objavljivanja vesti, povratni imejl nismo dobili.

Takođe, KoSSev se u dva navrata juče obratio i rektoru Milačiću sa zahtevom za usmeni razgovor, na šta takođe odgovor nije stigao.

U zahtevu za razrešenje ovi potpisnici tvrde da je Milačić navodno prekršio više odredbi zakona Republike Srbije i nabrajaju čitav niz, kako smatraju, primera.

Milačić je, navode, suprotno zakonu i bez saglasnosti Saveta univerziteta, radno angažovan na sedam visokoškolskih ustanova, a istovremeno navodno nije prijavio prihode Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Posebno kršenje zakona i Statuta predstavlja njegov rad na privatnom univerzitetu 'Džon Nezbit' – Univerzitet Megatrend koji predstavlja konkurentsku ustanovu njegovom matičnom, Ekonomskom fakultetu," pišu.

"Rektor javne isprave (diplome i dodatke diploma) potpisuje selektivno, zbog čega brojni studenti diplome čekaju i do tri godine," dodaju. 

Podaci o upisu se lažiraju i fiktivno prikazuju, gase se odeljenja UP-a

"Od imenovanja za rektora, nijedne školske godine ne ostvaruje se plan upisa studenata. Pri tome, umesto da se preduzmu mere za unapređenje upisne politike, podaci o upisu se lažiraju, fiktivno prikazuju i nisu dostupni javnosti," tvrde ovi zvaničnici.

Milačiću stavljaju na teret gašenje odeljenja UP-a u, tvrde, Pomoravlju, Ibarskom Kolašinu i Gračanici, dok se istovremeno "omogućava" otvaranje privatnih fakulteta i akredituju se isturena odeljenja fakulteta iz Vranja, Kraljeva i Čačka, koji nisu popunili budžetsku kvotu u sedištu fakulteta.

Milačić sam rukovodi UP-om, nema realne međunarodne saradnje, već turističkih putovanja

Suprotno odluci Senata univerziteta, rektor je, navode u svom dopisu – "samovoljno" za člana navodno predložio svog kuma – prof. dr Slavišu Trajkovića koji je istovremeno i prodekan na Ekonomskom fakultetu i, "suprotno zakonu", imenovao je u prorektore, imenovavši dva, umesto četiri, te tako on, tvrde potpisnici – "sam rukovodi Univerzitetom".

Na PU-u se ne ostvaruje realna međunarodna saradnja, tvrde dalje – već se ona svodi na "turistička putovanja Rektora i njegovih istomišljenika":

"Rezultat boravka rektora u inostranstvu u trajanju od skoro 150 dana godišnje ostaju bez ikakve razmene saznanja, studenata i nastavnika. O rezultatima ovih putovanja se ne upoznaje ni jedan organ univerziteta".

Ekonomski fakultet "protočni bojler" za visoku školu u Blacu

Mentor je, ili član komisije u 25 od 28 master radova na matičnom Ekonomskom fakultetu, dok ovaj fakultet, tvrde ovi institucionalni predstavnici, služi kao "protočni bojler za diplome visoke škole u Blacu".

Studenti nakon završetka, upisuju četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta, navode, čime protivzakonito stiču diplome fakulteta, a ne visoke škole.

"Ne treba zaboraviti da na visokoj školi u Blacu predaje i sam Rektor", a da je direktor te škole "njegov rođeni brat", koji je imenovan za direktora, "neposrednim uticajem" Milačića na članove Saveta Visoke poslovne škole u Blacu, tvrde dalje zvaničnici sa Kosova i predstavnici studenata i dodaju:

"Prilikom nadzora Prosvetne inspekcije, utvrđeno je da je prof. dr Srećko Milačić bez saglasnosti univerziteta angažovan u ovoj visokoškolskoj ustanovi".

"Smatramo da su se stvorili uslovi da Vlada Republike Srbije, u cilju zaštite osnivačkih prava i interesa, kao i stvaranja uslova za rad i razvoj Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, utvrđenih članom 109. Zakon o visokom obrazovanju,  donese odluku o razrešenju rektora prof. dr Srećka Milačića," zaključuju potpisnici zahteva na kraju svog dopisa.

Sa Univerziteta optužbe na račun vladinog predstavnika za KiM: Đuriću Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici "kost u grlu"

I dok potpisnici zahteva Milačića optužuju za niz protivzakonitih, takođe šokantnih radnji, Milačić direktno proziva Marka Đurića:

"Njemu je, od kako je postao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 'kost u grlu' Univerzitet. Zašto je to tako – samo on zna. Iz altruizma sigurno ne čini to što čini. Zaboravio je da je lako je rušiti, a teško stvarati."  

Predstavnika Vlade Srbije koji je zadužen da se bavi pitanjem Kosova i Metohije optužuje za kršenje zakona i autonomije univerziteta i urušavanje ove institucije, a da je u poslednjem "napadu na Univerzitet", iskoristio vreme godišnjih odmora i smanjene aktivnosti na fakultetima i Univerzitetu da se smeni rukovodstvo Univerziteta.

Milačić: Đurić zabranio predstavnicima opština da prisustvuju obeležavanju Dana univerziteta?

Iz dopisa Srećka Milačića upućenog ministru Šarčeviću:

"Budući da razlozi za smenu ne postoje, Đurić, kao i ranije, fingirajući moju navodnu nesaradnju sa lokalnim samoupravama, traži razlog da me smeni, zaboravljajući da je upravo on zabranio predstavnicima opština prošle godine da se odazovu obeležavanju Dana univerziteta."

Potpisnici: Milačić nije obeležio Dan univerziteta iz straha od nedolaska zvaničnika?

Iz zahteva za razrešenje Srećka Milačića:

"Saradnja sa drugim univerzitetima Republike Srbije je gotovo ugašena i sprovodi se bez jasno iskazanih merila. Najgori primer je izostavljanje obeležavanja Vidovdana kao Dana univerziteta iz straha od nedolaska predstavnika države i drugih univerziteta. Pri tome, tih dana, kada je istovremeno bio i upis na univerzitet, Rektor je boravio u Londonu."

Podsećajući na, kako tvrdi, isti pokušaj smene u vreme kada je ministar bio Srđan Verbić, Milačić dodaje:

"Razlozi zašto to čini su samo njemu znani i pojedinim interesnim krugovima. Sa njegove pozicije lako je manipulisati i davati 'visokoparne' patriotske izjave i izlive ljubavi prema narodu Kosova i Metohije, a na delu činiti sve suprotno od toga."

Nakon što su se svi fakulteti tome usprotivili, kako dalje piše Milačić, "Đurić je tada zatražio hitan sastanak sa rektorskim kolegijumom i dekanima, a na kojem se pravdao da bi to bila greška, kao i da on u to nije umešan, iako su dopisi slati sa njegovim potpisom. Prihvatili smo izvinjenje, mada smo znali da je to Đurić učinio."

Milačićeva borba u javnosti od petka

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, zatražio je u petak hitan prijem kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. 

U pismu srpskom predsedniku upozorio je tada da se pripremaju kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu bez konsultacija sa ovim Univerzitetom, ne navodeći u pismu detalje. Zatražio je i da se o opstanku srpskog državnog univerziteta na Kosovu i Metohiji razgovara u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Povezani članci:

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Milačić je javno objavio i pismo srpskog ministra za nauku i obrazovanje Mladena Šarčevića.

Šarčević je potvrdio da neće doći do "statusnih promena u radu i postojanju" UP-a. "Međutim, na osnovu stava ljudi koji žive i rade na tom području (lokalne samouprave, studentske organizacije), imamo razloga da budemo zabrinuti kada je u pitanju vršenje dužnosti, poslova i zadataka rektora – Vas lično," dodaje ovaj ministar. 

U odgovoru Šarčeviću, koji je takođe prosleđen medijima, rektor je, sa druge strane, ponovio da je razlog takvog stava ministra "netačno informisanje" i pokušaj "zloupotrebe" od strane Direktora Kancelarije za KiM, podsećajući opet na to, kako Milačić tvrdi, da je Đurić "na sličan način postupio i marta 2016. godine, zloupotrebišvi položaj tadašnjeg ministra prosvete g. Verbića".

Ova pisma bila su praćena i pismom predsednika Senata Univerziteta premijerki Ani Brnabić u kojem su upozorili da se kadrovskim promenama devet meseci pre redovnih izbora rukovodstva univerziteta narušava autonomija i čini presedan, da su zbog toga javnost, profesori i studenti uznemireni. I Odbor za očuvanje i opstanak Univerziteta se takođe tokom vikenda oglasio sa sličnim porukama.

Osim šokantnog svedočenja da je na njega izvršeno više fizičkih napada, ali i na pojedine profesore koje nije imenovao, Milačić je u svom poslednjem saopštenju za javnost istakao da se "napad" na Univerzitet ne dešava zbog "nepoćudnosti" Rektora, već zbog namere da se Univerzitet uruši.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.