Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

16:35 – Milačić razrešen dužnosti 

Vlada Srbije razrešila je dužnosti rektora Prištinskog univerziteta Srećka Milačića. O tome čitajte u posebnoj vesti. "Svi navodi u zahtevu za moje razrešenje su netačni. Mirne savesti ih demantujem. U toku dana objaviću zvanično pismo za javnost u kojem ću taksativno objasniti neistinitost svakog od ovih navoda. Tužiću potpisnike zahteva, s obzirom na to da nijedan od njihovih navoda nije, ponavljam, tačan. Ostajem pri stavu da je Marko Đurić kreator pokušaja moje smene, kao što je to probao da učini u martu prošle godine i da pokušava da uruši Univerzitet. Ostajem pri stavu da su grubo prekršeni Zakon i autonomija Univerziteta," ovo je u jutrošnjoj telefonskoj izjavi za KoSSev rekao rektor Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić. On se i dalja nada da će Predsednik Srbije zaštititi autonomiju univerziteta, kao što je to, kako naglašava, učinio i prošle godine.

"Nikada se lokalna samouprava i poslanici nisu bavili smenjivanjem Rektora. Presedan je i da gradonačelnici u sistemu 'Republike Kosovo' traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije. Zna se ko je nadležan za smenu Rektora i samo tražim da se ispoštuje zakon o Univerzitetu," kaže on i dodaje da je "sve jasno šta je ovde u pitanju".

​Da nisam prijavio imovinu Agenciji krivično bih odgovarao

Povezani članci:

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Demantujući optužbe koje su iznesene u zahtevu za njegovo razrešenje, kao konkretan primer neistinosti navoda u ovom dokumentu ističe pitanje prijave imovine Agenciji za korupciju.

"Krivično bih bio odgovoran da to nisam učinio," kaže. 

Zna cela Mitrovica kome je zapaljen auto, kome su presečene kočnice, na čiji auto je pucano

Na pitanje ko su profesori koji su, kako je u poslednjem saopštenju za javnost, tvrdio napadani, te zašto baš oni, Milačić kaže da je "to opšte poznata stvar".

"Zna cela Mitrovica. Ne treba da pitate bilo koga, sve je tu jasno. Zna se kome je zapaljen auto. Zna se kome je pucano na auto. Zna se kome su presecane kočnice na autu. Znaju se i imena i prezimena," dodaje, ne želeći dalje da komentariše.

Nama ovo ne čine Albanci, ovo nam rade Srbi 

Podseća još jednom da ga je nepoznato lice napalo sa fantomkom, da su mu "slate pretnje preko ljudi":

"Ja se nisam povlačio nikada. Opstao sam u čisto etničkoj sredini gde je 99 odsto bilo Albanaca, i nikada nisam imao problema sa njima. A ne mogu opstati u Severnoj Mitrovici gde su Srbi. Nama ne čine ovo Albanci, ovo nam rade Srbi. Žalosno je što moramo na Univerzitetu da se branimo od Marka Đurića, koji za sve ove godine ničim nije pomogao Univerzitetu."

Šokantne optužbe na račun direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, sa jedne strane, izneo je Rektor PU-a u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, a sa druge, na račun Milačića – predstavnici kosovskih i srpskih lokalnih samouprava i kosovski ministri, visoki partijski zvaničnici i predstavnici studenata. Srpski državni univerzitet na KiM-u od petka upozorava na kadrovske promene i smenu Srećka Milačića, koje se, kako tvrde u ovoj ustanovi, pripremaju devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu. 

KoSSev još uvek čeka na odgovor iz službe za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM u vezi sa optužbama koje je izneo najviši univerzitetski zvaničnik na račun Direktora ove Kancelarije. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.