Smenjen rektor Milačić. Šarčević: Država ispred autonomije Univerziteta

Vlada Srbije razrešila je dužnosti rektora prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Srećka Milačića, javio je Tanjug. Odluka je doneta na današnjoj sednici vlade, a za vršioca dužnosti rektora imenovan je profesor Blagoje Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka. Razlozi za Milačićevu smenu su, tvrde ministar obrazovanja, Mladen Šarčević i predstavnik najveće studentske organizacije u Srbiji – SKONUS-a – Milan Savić – mnogobrojni. Ponavljaju navode iz zahteva za razrešenje Milačića, koji su, početkom jula, Kancelariji za KiM podneli predstavnici kosovskih i srpskih lokalnih samouprava i kosovski ministri, visoki partijski zvaničnici i predstavnici studenata, među kojima je i sam Savić. Ovakvom odlukom Vlade Srbije, tvrdi ministar obrazovanja, ne krši se autonomija Univerziteta, kako su to u više navrata navodili sa prištinskog univerziteta i sam Milačić, upravo upozoravajući na današnju smenu Rektora.

Šarčević: Nije narušena autonomija PU-a, ali država morala da reaguje

"Za razliku od drugih univerziteta u Srbiji, autonomija Univerziteta u Prištini nije narušena, ali ovde postoji onaj član koji se vezuje za poglavlje 1244, za tu Rezoluciju, kojom država Srbija ima pravo i obaveze da postavi sistem visokog obrazovanja, kao i svih drugih vidova obrazovanja. U tom domenu je, znači, država ispred autonomije i država, zaista, kada je veliki stepen nekih loših situacija i radnji – mora da reaguje," kaže Šarčević.

Uloga rektora je da razvija sistem obrazovanja u, kako dodaje, pokrajini i "država tu ulaže velike pare".

"Ako se neko time ne bavi, a bavi se stvarima kojima ne sme da se bavi, onda je pitanje njegove smene nešto što država može da uradi," dodaje.

Prethodni rektor postavljen na isti način, 'prekrivanje' iza autonomije nije moglo da prođe

Milačić demantovao sve optužbe, najavio i tužbu 

Upravo je sve navode iz zahteva za njegovo razrešenje, koje su nabrojali i  Šarčević i Savić,  Srećko Milačić jutros demantovao u izjavi za KoSSev, neposredno pre razrešenja, navodeći da su grubo prekršeni zakon i autonomija Univerziteta, istovremeno optužujući za svoju smenu Direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

"Svi navodi u zahtevu za moje razrešenje su netačni. Mirne savesti ih demantujem. U toku dana objaviću zvanično pismo za javnost u kojem ću taksativno objasniti neistinitost svakog od ovih navoda. Tužiću potpisnike zahteva, s obzirom na to da nijedan od njihovih navoda nije, ponavljam, tačan," rekao je Milačić.

Ističe i da je ovo treći slučaj da se na ovaj način "donose ovakva rešenja":

"Prethodni rektor je došao na isti način. Tako da njegova priča i pozivanje na autonomiju Univerziteta i na mišljenje Saveta…Savet je napravljen tako što je rektor lobirao i napravio telo u kojem ima većinu. To se, obično, tako i dešava. Prekrivanje iza autonomije Univerziteta, u ovom slučaju, nije moglo da prođe."

Šarčević dodaje da je "mnogo, mnogo razloga" za Milačićevu smenu i "niz situacija koje su van svake pameti".

Ponavlja navode iz zahteva za razrešenje ovog doskorašnjeg rektora prištinskog univerziteta koje su početkom jula poslali Kancelariji za KiM zvaničnici sa KiM-a i u kosovskom i u srpskom sistemu, te predstavnici studenata, za koje kaže da su se "mnogo puta žalili" na to da je Milačić "neko ko ne poštuje procedure oko izbora njihovih predstavnika" i ko "ne sarađuje sa lokalnom samoupravom".

Savić o tome šta "najviše boli"

Predsednik SKONUS-a, Milan Savić, inače sa PU-a u Kosovskoj Mitrovici, sa druge strane, potvrđuje da su "u više navrata pisali ministarstvu i obraćali se za pomoć". I on ponavlja neke od navoda iz zahteva za Milačićevo razrešenje, čiji je on, takođe, potpisnik.

Studente, kaže, "najviše boli", kako tvrdi, "direktno mešanje rektora i pojedinih dekana sa Univerziteta koji su bili pod njegovom kontrolom" – u izbor predstavnika u studentskim organima i za predsednika Studentskog parlamenta.

"Što je apsolutno protivno i Zakonu o visokom obrazovanju, i svim evropskim standardima. Pošto smo mi zemlja koja teži putu ka EU i prihvatili smo Bolonju, po Bolonji je apsolutno neprihvatljivo mešanje u akademske slobode studenata na Univerzitetu," dodaje.

Ponavlja tvrdnje da je Milačić radio na privatnim univerzitetima, što nije, kaže, bitno, ali:

"Bitno je da neko ko je rektor i 'ikonosni' organ institucije treba da predstavlja i da se bori za njene interese i očuvanje, ne može da predaje na instituciji koja je konkurentna. Mislim, ne ne može, to krši svaki etički kodeks."

Smenu najavio sam Milačić 

Iako se mesecima u gradskim kuloarima govorilo o nekoliko pokušaja smene Milačića, sa Univerziteta je to potvrđeno tek u petak, kada su upozorili na, kako su naveli – kadrovske promene, koje se, kako tvrde u ovoj ustanovi, pripremaju devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu. Da se radi o smeni javno je saopštio u ponedeljak sam sada već smenjeni Rektor. Šta je prethodilo današnjoj odluci Vlade Srbije, čitajte u vestima: 

Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.