Stefanović i Dedaj – suprotne poruke o izručenju Morine

Ukoliko Severna Makedonija ne izruči Srbiji bivšeg pripadnika OVK, Tomora Morinu, to znači da je došlo do kršenja međunarodnog prava, ocenjuje ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović. Potpuno suprotne poruke stižu sa kosovske strane. Kosovski ambasador u Skoplju, Đerđ Dedaj, tvrdi da do ekstradicije ne bi smelo da dođe jer bi to moglo da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova.

Tomora Morinu policija Severne Makedonije uhapsila je 24. jula na osnovu INTERPOL-ove poternice koju je izdala Srbija, pod sumnjom da je izvršio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu. Dan kasnije njemu je određen tridesetodnevni pritvor. I dok Priština očekuje da Morina ubrzo bude pušten, a Srbija zahteva njegovo izručenje, odluka ostaje na Ministarstvu pravde Severne Makedonije.

Srpski ministar odbrane, uveren je da će do izručenja Morine doći, dok bi u suprotnom to značilo da „Severna Makedonija krši međunarodno pravo“, poručio je.

Svi koji su deo INTERPOL-a trebalo bi da poštuju međunarodne propise, pre svega propise policijske organizacije čiji su članovi, gde faktički, na osnovu INTERPOL-ove poternice i dokumenata koja ona dostavlja izruče Ministarstvu pravde Srbije lica koja potražuju organi

„Zaev (premijer Severne Makedonije) rekao je da će poštovati međunarodno pravo, a to može samo da znači izručenje državnim organima Republike Srbije“, smatra Stefanović.

Ukoliko do toga ne dođe, onda će, kako kaže, srpsko državno rukovodstvo videti šta će dalje.

Stefanović je ujedno poručio da je srpsko Ministarstvo pravde dostavilo sva dokumenta koje zemlje članice INTERPOL-a traže od Srbije kada je reč o izručenju.

Ono što ovog ministra zabrinjava, sa druge strane, je to što su, kako je rekao, neki predstavnici prištinskih institucija unapred znali da neće doći do izručenja, te zaključuje da bi to indikovalo „da su bili u dosluhu sa nekim od pravosudnih organa Severne Makedonije – što ja prosto ne mogu da zamislim da bi Severna Makedonija sebi dozvolila“, dodaje.

Kao jedan od razloga za „žestoku borbu“ protiv ulaska Kosova u INTERPOL navodi upravo reakciju Prištine, koju, kako kaže, ne interesuje da li je neko kriv za izvršenje određenog krivičnog dela, već samo politika.

„Kada pogledate zašto se uvek žestoko borimo za to da takozvano Kosovo nema pristup INTERPOL-u, između ostalog je zbog ovakvih situacija. Njih ne interesuje da li je neko tražen za neko krivično delo, da li ta država ima dokaze, da li se radi o ovom ili onom slučaju, njih interesuje politika. Oni bi da politički odlučuju da li ovaj može da bude izručen ovoj zemlji, a ovaj ne može. Srbija će nastaviti da međunarodnim partnerima  ukazuje na svu štetnost, ne samo u proceduralnom smislu, već upravo i u policijskom i pravnom i političkom smislu“, dodao je Stefanović.

Kosovski ambasador u Skoplju: Ne bi smelo da dođe do ekstradicije

Potpuno suprotne poruke stižu sa kosovske strane. Kako javlja Beta, kosovski ambasador u Skoplju, Đerđ Dedaj, tvrdi da do ekstradicije ne bi smelo da dođe jer bi to moglo da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova.

On je u jučerašnjem intervjuu makedonskoj kablovskoj Televiziji 21 (tv21.tv/mk), a prenosi dalje Beta, rekao da se eventualna ekstradicija Morine „u potpunosti kosi sa ljudskim pravima i da je nezakonska i neprihvatljva“.

„To ne treba da se desi, jer moguća ekstradicija neće biti samo na ličnu štetu Tomora Morine, već može da ima posledice po međudržavne odnose Kosova i Severne Makedonije. Ne bih želeo da ovakvi slučajevi utiču na moguće narušavanje, za šta mi kao Kosovo, uopšte nismo zainteresovani“, rekao je Dedaj.

Istakao je i da je odmah čim je primio vest o hapšenju Morine prošle srede prekinuo odmor i doputovao u Skoplje, te da se kosovska ambasada maksimalno angažovala oko tog slučaja.

„Odmah smo kontaktirali Ministarstvo pravde, a zatim i Vladu (Severne Makedonije) i lično sam se sreo sa šefom Kabineta, odnosno sa savetnikom za spoljnu politiku premijera (Zorana) Zaeva“, rekao je kosovski ambasador u Skoplju.

Dedaj je dodao da su dvojica diplomata iz ambasade posetila Morinu, koji se od prošlog četvrtka nalazi u ekstradicionom pritvoru i najavio da će se i lično sresti sa bivšim pripadnikom OVK.

Televizija 21, koja program pretežno emituje na albanskom jeziku, navodi da je u Ministartvu pravde Severne Makedonije dobila informaciju da će zahtev Srbije za ekstradiciju Morine u ponedeljak biti dostavljen sudu koji je nadležan za taj slučaj.

Pročitajte još:

Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.